Machu Picchu, victima propriului succes (Galerie foto)

Marti, 22 Februarie 2011, ora 23:38
4819 citiri
Machu Picchu, victima propriului succes (Galerie foto)

Stravechiul oras incas Machu Picchu a devenit o victima a succesului sau, degradandu-se pe zi ce trece, intr-un ritm accelerat de prezenta turistilor.

In interesul protejarii sale, ca vestigiu arheologic si patrimoniu universal, directorul general UNESCO, Irina Bokova, impreuna cu presedintele peruan Alan Garcia, au hotarat limitarea accesului turistilor in zona, pentru protejarea sitului, scrie Maxi Sciences.

Plasat la 2.430 de metri deasupra nivelului marii, situl vechiului oras incas este supus si efectelor schimbarilor climatice si defrisarilor, care au dus la nenumarate alunecari de teren in zona.

Inca nu au fost specificate exact calendarul si limitarea vizitatorilor, dar masura adoptata va proteja aceasta capodopera a arhitecturii incase.

Din 7 iulie 2007, la initiativa arheologului american Hiram Bingham, de la Universitatea Yale, situl Machu Picchu, aflat pe pantele estice ale Anzilor, este considerat ca facand parte din cele 7 minuni ale lumii.

Ruinele orasului Machu Picchu au fost redescoperite in 1911 de catre arheologul Hiram Bingham, fiind cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume.

Machu Picchu, insemnand "vechiul pisc", in limba Quechua, este orasul secret al enigmaticii populatii Inca - "Fii Soarelui".

Plasat la 610 metri deasupra galagiosului rau Urubamba, orasul incas impresioneaza vizitatorii prin ruinele palatelor, bailor, templelor si ale celor 150 de case, toate aflate intr-o remarcabila stare de conservare.

Aceste structuri, sapate in granitul din varful muntelui, reprezinta atat minuni arhitecturale, cat si estetice.

Multe dintre blocurile din piatra au o masa de peste 50 de tone si sunt atat de precis sculptate si unite cu exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele. Acest lucru reprezinta inca o enigma care incita comunitatea stiintifica internationala.

O alta enigma a civilizatiei incase ar fi retelele de drumuri facute de cei care nu au cunoscut "roata" insumand peste 16.000 de km de drumuri pavate, inclusiv poduri suspendate.

Din 7 in 7 km exista borne indicatoare si locuri de odihna din 20 in 20 de km, pe aceste drumuri construite de populatia incasa. Ideea utilizarii drept piste de aterizare-decolare a fost avansata de foarte multi cercetatori, dar nu exista inca dovezi credibile.

Torusi, catre Machu Picchu nu exista niciun drum amenajat datand din perioada ridicarii constructiei.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#pericol Machu Pichu, #incalzire globala Machu Pichu , #destinatii