Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 11:25
89117 citiri
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii

Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum sa nu observi, chiar daca nu esti genul de om care sa mearga duminica de duminica la biserica, multitudinea de lacasuri de cult diferite, uneori chiar de pe aceeasi strada.

In total sunt 22, din care 15 biserici ortodoxe (4 de rit vechi), o biserica romano-catolica, una baptista, una adventista, doua case de rugaciune, o sinagoga si o moschee. Insa mai colorat le numesc localnicii, pentru care, adesea, nici nu conteaza la ce biserica merg de Paste sau Craciun: templul evreiesc, biserica greceasca, ruseasca, armeneasca, bulgareasca etc.

Nu putine au fost cazurile in care copiii romani au fost botezati la micuta biserica ruseasca sau in care tot romanii aleg sa mearga de Paste la biserica greceasca, desi aflata la o aruncatura de bat de Catedrala Sf. Nicolae, ridicata in anul 1865, in timpul stapanirii otomane.

Exotica, insa, pentru turisti este geamia Azzizie, lacasul de cult al comunitatii musulmane.

Fascineaza insa si biserica armeneasca, asa cum o stiu tulcenii (dupa denumirea ei, parohia Sf. Grigorie Luminatorul). Initial biserica apartinea cultului armeano-gregorian. A fost cladita pe un teren care facea parte din cartierul armenesc. Pentru ridicarea acestei biserici au contribuit cu donatii si ajutoare atat enoriasii din Tulcea, cat si negustorii armeni care treceau cu marfuri prin oras.

Ceea ce stiu tulcenii sub numele de Biserica cu Ceas este, in realitate, biserica bulgareasca, Biserica Sf. Gheorghe, ridicata la mijlocul anilor 1800 de catre primul val de colonisti bulgari veniti din sudul Basarabiei.

In orasul cu aproape 100.000 de locuitori, pe langa majoritatea covarsitoare de romani, traiesc rusi-lipoveni, turci, ucraineni, tatari, italieni, armeni, maghiari, germani, evrei, greci. Majoritatea bulgarilor indigeni au parasit orasul in anul 1941.

Vatra orasului a fost populata continuu incepand din perioada culturii Gumelnita (2900 - 2200 i.Hr.), continuand cu asezarea greaca Aegyssus (secolul VIII i.Hr.), cu portul si orasul roman din secolele I - II d.Hr., cu orasul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Batran. Atestat documentar in 1506, orasul s-a aflat sub stapanire otomana intre anii 1420 si 1877.

In perioada 1840-1859, localitatea a fost populata cu colonisti de origine germana, care au plecat, insa, fortat, in 1940.

De altfel, intreaga zona este caracterizata de un mozaic de culturi. Sunt sate intregi dobrogene unde se stie ca locuiesc greci sau italieni, lipoveni ori armeni, insa unde daca te vei adresa, fireste, in limba romana, intotdeauna ti se va raspunde.

Daca esti de-al locului, Tulcea sau imprejurimi, e imposibil sa nu ai un vecin ucrainean, un prieten tatar, o lipoveanca de la care sa-ti cumperi pestele, un machedon de la care sa iei branza sau sa nu cunosti o turcoaica priceputa, care sa te fi invatat sa faci baclavale.

In afara de mostenirea istorica bogata, orasul, care face parte din categoria celor mai vechi localitati de tip urban din tara, e unul ce aduce cu o mica statiune. Nu seamana defel cu cele montane, doar strazile inguste, pietruite, in panta, scurtaturile, cum le stiu tulcenii, iti amintesc ca orasul chiar se afla pe dealuri.

Poate doar daca-l bati cu piciorul sa realizezi, spre seara, ca zona e departe de a fi intinsa ca-n palma.

In rest, are ritmul sau, unul molcom. Odata ajuns pe faleza batuta de vant si scaldata in permanenta de soare, ai zice ca nimeni nu se grabeste. Totusi, ceea ce vezi acum, hoteluri luxoase si luminite in trotuar, e in antiteza totala cu asezarea "de peste Dunare", respectiv satul Tudor Vladimirescu, situat pe o insula vizavi de fluviu.

Inca mai poti "momi" un barcagiu sa te treaca, daca ai pierdut vaporasul. Curentul e insa puternic, asa ca e posibil sa nu ajungi chiar in locul vizat.

Daca ai fost deja la Monument, in realitate Monumentul Independentei, situat pe un deal ce ofera o perspectiva unica asupra orasului, loc in care poti admira ruinele cetatii Aegyssus, mai trebuie neaparat sa vizitezi cel mai mare acvariu din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa, unde 50 de specii de pesti traiesc in 27 de bazine umplute cu 100 de tone de apa.

Tulcea inseamna pentru cei mai multi Delta Dunarii, si pe buna dreptate, loc unic nu doar in tara sau pe continent, ci chiar in lume.

Insa al patrulea judet ca marime din Romania mai ascunde si alte bogatii. Exista cetati ce strajuiesc Dunarea si merita vazute, exista fostii munti, actuale dealuri ale Dobrogei, si chiar un parc national de 11.321 ha, Muntii Macinului.

50% din speciile de plante si animale din Romania

Nu multa lume stie ca acesti munti adapostesc aproximativ 50% din speciile de plante si animale de pe intreg teritoriul romanesc: peste 1.700 de specii de plante, dintre care 72 protejate prin lege, 181 de specii de pasari, din care 37 protejate international, 47 de specii de mamifere, 1.436 de specii de insecte (din care peste 900 de specii de fluturi), dar si o mare varietate de reptile si amfibieni.

Acesti munti prezinta ecosisteme caracteristice pentru stepa ponto-balcanica, paduri sub-mediteraneene si balcanice.

La poalele lor, nu departe de Macin (40 de kilometri), pe malul drept al Dunarii vechi, e un sat tipic pentru aceasta zona, Peceneaga, ale carui origini lasa loc de controverse. Asa dupa cum sugereaza si numele sau, bazele asezarii ar fi fost puse de triburile de pecenegi, care s-ar fi asezat in zona in secolul XI.

Peceneaga este consemnata pentru prima data in registrele turcesti din 1573. Ulterior, pe la 1828, in zona s-au asezat basarabeni si nu numai, atrasi de fertilitatea solului.

Cei care cauta un loc singuratic de pescuit pot veni cu cortul in zona, regiunea oferind apa si peste din belsug (pana la proba contrarie!), stanci golase ce se scufunda in Dunarea plina de vartejuri, paduri dese cu trunchiurile mustind a apa, ce contrasteaza puternic cu zone unde nisipul e la el acasa si unde serpii stau la soare. Se poate trece cu barca sau salupa pe o alta insula, Insula Mare a Brailei.

De altfel, nu degeaba aici este o rezervatie, cu o suprafata de 132 ha, amplasata chiar pe teritoriul administrativ al comunei. Reprezinta singura arie protejata din tara in care cele mai vechi structuri geologice, datand din perioada cutarilor caledoniene, reprezentate prin sisturile verzi, vin in contact cu Dunarea si respectiv cu cele mai noi structuri, reprezentate prin depozite aluviale.

Pamanturi vechi

Zona Dobrogei este mai putin cunoscuta pentru cetatile ei, pe nedrept uitate. La 8 km de Babadag se afla cetatea Enisala. Construita pe un deal ce domina imprejurimile, fortificatia se afla la intersectia unor importante drumuri pe uscat si pe apa.

Stilul arhitectural al portilor sugereaza originile genoveze ale cetatii, despre care se crede ca a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIII-lea sau inceputul sec al XIV-lea.

In Isaccea, in alt oras cu istorie, cel mai nordic al Dobrogei, dupa unii geologi fiind chiar "cel mai vechi pamant al tarii", se afla, pe langa ruinele cetatii romane Noviodunum, si monumente funerare din diferite epoci. Aici se gaseste renumita Manastire Cocos, infintata in 1833, prima biserica ortodoxa ridicata in Dobrogea si recunoscuta de statul otoman in 1841 si Manastirea Celic-Dere, intemeiata in 1841 de calugarii romani si rusi.

Cat despre Macin, oras ce da denumirea muntilor, aici s-au facut descoperiri arhelogice din sec. IV-III i.Hr., iar numele anticului Arrubium este legat de trecerea in zona a celtilor. Pe langa ruinele cetatii, Isaccea se mandreste cu hanul vechi construit la sfarsitul sec. XVI, geamia din sec. XVIII si Manastirea de maici.

La Cerna se afla Rezervatia arheologica Troesmis, din sec. III i. Hr., si monumentele funerare din epoca romana si romano-bizantina.

La Garvan se gasesc Ruinele cetatii Dinogetia si ale unei bisericute romano-bizantine, iar in apropiere de Luncavita se afla "La cetatuie", vestigiile unei asezari intarite din epopca neolitica, de tip Gumelnita.

In comuna Niculitel a fost scoasa la suprafata, in anul 1971, Biserica cu cripta, ridicata in sec. XI-XII, din caramizi romane, cel mai vechi asezamant paleo crestin din tara noastra, in subsolul careia s-au gasit patru schelete. Tot aici se gaseste Biserica Sf. Atanasie sau "Biserica ingropata", numita asa datorita faptului ca o parte a edificiului se afla sub pamant.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tulcea turism, #atractii turistice Tulcea, #Dobrogea turism, #Muntii Macinului, #Peceneaga Tulcea, #cetati Tulcea, #istoric Tulcea , #destinatii