O destinatie fara egal: orasul subteran Damanhur

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 22:02
9395 citiri
O destinatie fara egal: orasul subteran Damanhur

In Italia, la 30 kilometri de Torino se afla un fenomen unic in lume: orasul subteran Damanhur, "sediul" comunitatii cu acelasi nume. Locuitorii si-au conceput o baza sociala, economica si spirituala proprie, fiind convinsi de superioritatea ei fata de civilizatia conventionala.

Primul tarnacop a lovit stanca - asa a inceput totul

Cei de acolo au o constitutie proprie, legi, o moneda proprie (credito) si folosesc in cadrul ritualurilor o limba a lor.

Idealul declarat al damanhurienilor il constituie promovarea libertatii de exprimare si a circulatiei de idei, incurajarea creativitatii si "imbunatatirea sinelui", vazute ca pasi pe calea evolutiei superioare a speciei umane.

Cineva a incercat sa scrie istoria Damanhurului, incepand astfel: "Primul tarnacop a lovit stanca intr-o noapte calda de august. Era in anul 1978: o stea stralucitoare a strabatut, incet, cerul, lasand in urma ei un praf auriu, care s-a asternut pe pamant.

Era un semn bun, era momentul prielnic pentru a incepe sapaturile in munte, catre inima Pamantului, pentru a construi un templu cum nu s-a mai construit de mii de ani. Se cuvenea sa fie facut cu mainile si vointa oamenilor, si nimeni nu trebuia sa stie de asta."

Secretul s-a aflat

S-a construit mai mult decat un templu subteran, un adevarat oras, al carui secret nu s-a dezvaluit multa vreme. Abia in urma cu cativa ani, un fost membru al comunitatii a facut public adevarul despe ciudata realitate, iar, de atunci, Damanhur si-a deschis portile si pentru vizitatori.

Turistii pot patrunde in acest sanctuar ciudat printr-o intrare discreta, in spatele careia se afla un labirint de coridoare ce conduc spre o sala imensa, decorata cu simboluri oculte.

Deasupra, troneaza o uriasa cupola cu vitralii, avand diametrul de 10 metri. Ca in orice univers mistic, si la Damanhur simbolurile evoca dualitatea existentei - barbat-femeie, bine-rau, Soare-Luna.

Pardoseala este decorata cu mozaicuri stilizate, iar peretii cu luptatori, dansatori si dansatoare, in marime naturala. Nimic nu pare facut la voia intamplarii, nimic nu pare facut cu zgarcenie, nimic nu este kitsch. Simti ca pulseaza arta autentica.

Un cadru real, pentru o lume virtuala

Fiecare incapere simbolizeaza un aspect al existentei: sala metalelor, unde viciul si virtutea sunt in permanenta concurenta, sala pamantului, cu usa solara si cea selenara, sala oglinzilor si sala apei, unde peretii sunt decorati cu texte initiatice, scrise in limba secreta a comunitatii.

In conceptul Damanhurienilor, femeile si barbatii sunt parteneri egali si isi unesc fortele completandu-se reciproc. Totul lasa impresia unei vieti virtuale, unde indivizii stiu sa patrunda in lumea astrala. Acolo li se ofera prilejul unic sa lupte cu fortele malefice.

Persoana care detine cele mai multe dintre secretele comunitatii damanhuriene este Oberto Airaudi, fondatorul Damanhurului, pentru care calatoriile astrale au devenit deja rutina, in lumea sa virtuala, pe care logica noastra cu greu ar patrunde-o.

Logica "inchisa" a celor din Damanhur este, dimpotriva, deschisa realitatilor celei de afara. Constienti de provocarile mediului inconjurator, ei isi construiesc in prezent o biosfera imensa, un ecosistem cu propriul microclimat, care sa protejeze flora si fauna.

Constienti ca nonconformismul nu inseamna negarea realitatilor, damanhurienii sunt in contact cu lumea "din afara". Ei lucreaza manual matasuri si tesaturi cautate de marii creatori de moda si picteaza tablouri apreciate pe piata de specialitate.

Exista, de asemenea, o puternica linie de export pentru mancarurile si bauturile lor traditionale.

Abnegatie, aventura sau amandoua la un loc?

Viata oamenilor care au renuntat la conventiile sociale si au venit la Damanhur pentru a duce aici o existenta spirituala, in comuniune cu natura si cu legile ei, este o experienta unica.

Sunt oameni care au abandonat totul, inclusiv avutul, atrasi numai de speranta unui nou inceput. Sunt oameni loviti de deziluzie, de plictis, de loviturile soartei, dar si oameni fascinati, atrasi de o filosofie inca neincercata.

Unii au ramas, altii au abandonat - cu totii, insa, au avut parte de o aventura unica, legata de ceea ce poate oferi natura, creativitatea si spiritualitatea.

Este surprinzator cum in fata extraordinarei constructii subterane, devine inutil sa ne mai intrebam cu ce scop au fost inaltate piramidele, sfinxul, ziguratele, colosii din insula Pastelui si inca multe alte enigme ale trecutului indepartat, cand nici enigmele prezentului nu stim sa le intelegem.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#oras subteran Damanhur, #destinatii inedite vacanta , #destinatii