O lume de basm: insulele Feroe - partea I (Galerie foto)

Duminica, 12 August 2012, ora 19:57
23890 citiri
O lume de basm: insulele Feroe - partea I (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Se zice ca, acolo unde omul este harnic, este si natura darnica. In putine locuri zicala se potriveste atat de bine ca in minunatele insule Feroe, situate in nordul Atlanticului, intre Scotia si Islanda. Insulele constituie o regiune autonoma a Danemarcei, cu destula libertate de miscare, ca sa nu fie prea mult deranjate de la "centru".

Se pare ca arhipelagul, compus din 18 insule, a fost locuit de peste un mileniu, dar faptul nu este confirmat documentar. Cei 48.917 locuitori se ocupa in principal cu pescuitul, monotonia activitatii facandu-i sa depinda mult de pretul pestelui.

Cu toate acestea, PIB-ul inregistrat pe locuitor este de 33.500 USD, de circa 4 ori mai mare decat al Romaniei, iar rata somajului nu depaseste cu mult 5%.

In ultima vreme, cercetatori din afara insulelor au descoperit, in apele lor teritoriale, zacaminte de petrol. La asa ceva, autoritatile nu se arata prea atrase. Au presimtirea ca tot cei care au gasit petrolul vor trage foloasele, iar localnicii vor ramane cu pescuitul, daca nu cumva forajele le vor polua apele.

Dar nu aspectele economice sunt punctul atractiv al insulelor. Ele constituie un colt de rai. In ciuda climatului nu tocmai prielnic, a departarilor mari fata de orice tarm strain (sau poate tocmai de aceea) si a lipsei facilitatilor turistice, cei care au vizitat aceste insule au ramas fascinati de peisaj, impresionati de sate, locuinte si oameni.

Localitatile sunt minuscule, dar casele ingrijite si adesea mai dichisite decat vilele europene. Pentru peisaj si pentru aceste localitati, merita vizitata insula la fata locului, sau macar privind imaginile in reproduceri, noteaza Big Picture.

Satul Gjogv situat in valea unui parau bogat in peste de apa dulce, numara 49 locuitori. Singurl mijloc de acces este o carare.

Satul Funningur, 70 locuitori. Este situat la poalele celui mai inalt munte din insule: 882 m

Ulita in satul Bour, de 71 locuitori. Se observa vegetatia specifica nordului.

Casele vechi ale satului de pescari stau adesea in preajma debarcaderului. Aici, in partea de jos, se vede si una din cele mai vechi biserici de pe insule (1865).

Satul Porkeri, 362 locuitori. Este una din putinele localitati unde locuitorii nu sunt numai pescari. Mai sunt si crescatori de vite.

Descopera alte imagini de vis din Insulele Feroe, luni, in partea a doua a materialului.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Insulele Feroe, #destinatii vacanta insule, #imagini insule Feroe, #insule Atlantic , #destinatii