Palermo, orasul unde a murit Nicolae Balcescu (Galerie foto)

Marti, 16 Iulie 2013, ora 23:27
25108 citiri
Palermo, orasul unde a murit Nicolae Balcescu (Galerie foto)
Foto: Big Picture

In afara curiozitatilor sale turistice, pentru noi romanii capitala Siciliei are o semnificatie cu totul aparte: aici a trait si a murit in ziua de 29 noiembrie 1852 scriitorul si revolutionarul Nicolae Balcescu.

Conform traditiilor locale, corpul lui a fost transportat la manastirea Capucinilor, specializata in mumificari. Ce s-a intamplat mai departe nu este clar. Conform unor cercetatori, a fost inmormantat intr-un osuar de onoare al manastirii si sigilat cu ocazia unei epidemii de holera.

Altii pretind ca a fost mumificat imediat, conform traditiei locale, iar mumia poate fi vazuta si astazi, alaturi de multe altele, in galeria de mumii a manastirii, avand langa ea mentiunea "Nicolae Balcescu, prim ministru al Valachiei" (sic!).

O cercetare facuta de specialisti romani in 1977 n-a reusit sa afle cu certitudine unde odihnesc osemintele revolutionarului roman, dar exclude varianta ca ar fi fost inmormantat in cimitirul saracilor, cum consemnau unii istorici din trecut.

Sicilienii insa ii pastreaza o amintire pioasa, in Palermo existand si astazi un bust, cu inscriptia: "Nicola Balcescu, grande storico e patriota romeno, morte a Palermo. 29 apr. 1819 - 28 nov. 1852".

Nu numai misterul mormantului lui Balcescu este insa o curiozitate a orasului. Palermo este incarcat de contraste si de atractii turistice, incepand cu enormul muzeu al mumiilor si terminand cu superbele constructii medievale, care reprezinta cele mai neasteptate stiluri: renascentist, maur, baroc, gotic si chiar bizantin.

In plus, cine viziteaza Palermo, are ocazia sa vada misteriosul munte Etna, cu cel mai mare vulcan activ al Europei, comenteaza Big Picture.

Palazzo dei Normanni dateaza din secolul al IX-lea. Aici isi tine sesiunile consiliul local. Cladirea adaposteste o capela Palatina impodobita cu unele din cele mai frumoase mozaicuri din lume.

Biserica San Giovanni degli Eremiti, datand din secolul al VI-lea. Se recunosc mai multe stiluri, de la cel maur, la cel bizantin sau chiar baroc.

Catacombe dei Cappuccini. Aici au fost depuse si pastrate corpurile diferitor personalitati incepand din secolul XVI si pana in anul 1920. Este un loc vizitabil, dar nu pentru cei slabi de inima.

Palermo Cattedrale, reconstruita de mai multe ori, este un amestec de diferite stiluri, reflectand istoria orasului.

Teatro Massimo adaposteste opera din Palermo, una din salile de opera cele mai incapatoare ale Italiei.

Piata Vucciria are peste sapte secole vechime. Este, ca sa zic asa, Oborul orasului Palermo.

"Nicola Balcescu, grande storico e patriota romeno, morte a Palermo. 29 apr. 1819 - 28 nov. 1852". Tot respectul pentru sicilienii, care stiu sa-i respecte pe altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sicilia Palermo, #Nicolae Balcescu Palermo, #imagini Palermo Sicilia , #destinatii