Parcul National Karijini, un paradis la un pas de-a fi pierdut (Galerie foto)

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 17:32
6832 citiri
Parcul National Karijini, un paradis la un pas de-a fi pierdut (Galerie foto)

Parcul national Karijini, din Australia, este un loc de care putina lume stie si de care e posibil ca si mai putini se afle de acum inainte. Desi un loc mirific, acesta risca sa fie transformat total daca in zona se vor deschide mine, solul fiind extrem de bogat.

Situat in vestul Australiei, acesta include unele dintre cele mai vechi roci de pe Terra. Din pacate, aici pot fi gasite si pietre pretioase, bogatie ce ii poate aduce pierzania, conform Environmental Graffitti.

Intocmai ca un paradis veritabil, cascade cu apa clara precum cristalul se revarsa in bazine naturale, unde poti studia fiece roca de pe fund, fara macar a pasi in apa.

Cunoscut initial ca Parcul National Hamersley, locul a fost rebotezat in cinstea celor care stapanesc pamanturile, in mod traditional, respectiv triburile Banyjima, Kurrama, Yindjibarndi si Innawonga, care numesc regiunea Karijini.

Aflat in regiunea semi-arida Pilbara, Karijini National Park este cel de-al doilea ca marime din vestul Australiei, intinzandu-se pe o suprafata de peste 6.000 de km patrati. Pe langa munti cu creste maiestuoase, aici se afla si opt canioane impresionante (adancimi de peste 100 de metri). Se estimeaza ca peisajul de aici are o vechime de peste 2 miliarde de ani.

Rocile apartin perioadei precambriene, cand in atmosfera era mai putin oxigen decat in prezent, iar singurele forme de viata erau bacteriile. Oxizii de fier care intra in compozitia acestora sunt responsabili pentru nuanta rosiatica.

Cu asa un peisaj, nu e de mirare ca parcul este popular in randul exploratorilor. Nu este insa un pamant prietenos. Potrivit politiei locale, accidente au loc frecvent. In 2011, un explorator in varsta de 31 de ani a murit, iar fiul acestuia, de 7 ani, a fost grav ranit. Din octombrie 2010 si pana in aceeasi luna a anului urmator opt oameni si-au pierdut viata in zona.

In ciuda pericolelor, multi aleg sa viziteze acest parc, viata salbatica fiind abundenta aici. Exista 133 de specii de pasari in zona, 92 de tipuri de amfibieni si reptile, printre care soparle fara picioare ori pitoni.

Cei interesati de mamifere nu vor fi dezamagiti, pentru ca regiunea este populata de canguri rosii si dingo. Vei ramane uimit si de masivele constructii ridicate de termite.

In zona exista si plante endemice doar acestei regiuni, printre care o specie de eucalipt, dar si un tip de iarba ce reuseste sa supravietuiasca in mediul arid gratie radacinilor ce pot depasi si 9 metri.

In zona creste si un tip de smochina pe care pasarile o gasesc irezistibila.

Din pacate, toate aceste minunatii se afla in pericol, o companie miniera, Fortescue Metals, incercand sa cumpere de la triburile Yindjibarndi, pentru care zona e sacra, dreptul de a scoate la suprafata bogatiile pamantului. Oamenilor li s-au oferit compensatii, care au fost insa, deocamdata, refuzate. Negocierile continua, insa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#parc national Karijini Australia, #mine pietre pretioase Australia, #parcuri nationale Australia poze, #imagini parc national Australia, #rezervatie Karijini Australia , #destinatii