Peste hotare, de Craciun? Afla traditiile si meniul de sarbatoare din Berlin, Amsterdam si Atena

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 22:39
11442 citiri
Peste hotare, de Craciun? Afla traditiile si meniul de sarbatoare din Berlin, Amsterdam si Atena
Foto: bavaria.by

Daca sarbatoarea de Craciun te prinde in strainatate, n-ar fi rau sa stii din vreme care sunt traditiile si ce vei avea pe masa in locul in care te afli.

Conform datelor agentiei de turism Tripsta, principalele destinatii alese de romani pentru un Craciun in afara tarii sunt Berlin, Atena si Amsterdam. Iata care sunt surprizele culinare de care vei avea parte in cele trei orase.

Kala Christougenna (Craciun fericit) in Atena

In Grecia, principala masa de Craciun include cel mai adesea miel sau porc, gatit la cuptor sau foc deschis si servit cu spanac, placinta cu branza, salata si legume. Cand vine vorba de dulciurile de Craciun, traditionale sunt Melomakarono - prajituri ovale facute cu faina, ulei de masline si miere si tavalite in nuca zdrobita - si Kourampies - prajituri facute cu unt, nuci si rom, acoperite cu glazura de zahar.

Desi pomul de Craciun a devenit o traditie in Grecia, unele locuinte sunt inca decorate cu o barca din lemn, nu un brad. Barca de Craciun - Karavaki - este parte a unei vechi traditii elene, impreuna cu "kalanda".

Aceasta reprezinta colindele pe care copiii le canta in ajun de Craciun si de Anul Nou, mergand de la o casa la alta, acompaniati de diverse instrumente (chitare, acordeon, muzicuta etc) ; pentru cantecele lor, copiii primesc in schimb bani sau dulciuri.

Traditia barcii de Craciun dateaza de sute de ani, din perioada in care majoritatea grecilor erau marinari; atunci cand reveneau acasa din calatorii, o mica barca de lemn era semnul de bun-venit.

Vrolijk Kerstfeast in Amsterdam

In Amsterdam si Olanda in general, cel mai important eveniment asociat cu Craciunul este Sinterklaas (ziua de Sfantul Nicolae - desi este sarbatorita pe 6 decembrie, copiii isi primesc cadourile in seara zilei anterioare, pe 5 decembrie), in timp ce zilele de 24-25 decembrie sunt considerate un al doilea Craciun.

De Sinterklaas, eveniment care pune accentul pe copii, dulciurile traditionale sunt diverse sortimente de biscuiti, precum blanketletter cu marzipan (prajituri sub forma de litere), pepernoot (biscuiti cu scortisoara si condimente).

Daca petreci Craciunul in Olanda, asigura-te ca iti oferi placerea unei mese traditionale, care include carnuri, fripturi de porc, fondue sau gourmetten (stil de a servi masa care presupune existenta unui gratar pe masa, astfel incat fiecare mesean sa isi poata gati bucatele de carne si legume pentru el insusi).

Pentru a intregi experienta, trebuie sa gusti Advocaat, bautura servita in mod normal de Craciun si care consta in galbenusuri de ou, zahar, brandy sau coniac, vanilie si un praf de sare.

Mancaruri traditionale de Craciun in Europa

Frohe Weihnachten si "Oh Tannenbaum"

In Germania, in timpul Craciunului, "Tannenbaum" (bradul de Craciun) este extrem de important, traditia datand din 1419.

La Berlin si in toata Germania pregateste-te pentru o cina care include rata, iepure sau alt tip de friptura si garnitura de mere sau carnati, varza rosie si galuste de cartofi. Prajiturile specifice ocaziei sunt Stollen, facuta cu fructe si alune si originara din Dresda, si Lebkuchen (biscuiti cu scortisoara).

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Craciun masa traditionala Germania, #Amsterdam traditii Craciun, #Atena traditii Craciun, #Grecia Craciun mancaruri traditionale, #traditii Craciun lume , #destinatii