Turismul religios: Cateva locuri sacre, care merita vazute

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 17:13
6077 citiri
Turismul religios: Cateva locuri sacre, care merita vazute
foto: Wikipedia

In ultimul timp, turismul religios este una din formele preferate ale multor categorii de turisti din lume. Sunt locuri sacre, unde se adunau, in fiecare an, milioane de credinciosi, unde se mai aduna si astazi si unde numarul turistilor il intrece adesea pe cel al credinciosilor.

Faima celor mai multe locuri sacre este legata adesea de legende si superstitii, dar poate ca tocmai acest amanunt le face si mai frumoase. Si mai emotionant este faptul ca unele constructii seculare sau milenare au zacut parasite de lume, fiind redescoperite prin turism, scrie Kabanik.

Ta Prum

Construit la sfarsitul secolului al XII-lea d. Hr. de catre regele Jayavarman Khmenskoy din Cambodgia, templul Ta Prum a fost dedicat zeului Vishnu. A fost construit de la inceput in jungla, pentru a fi lasat acolo, oferta zeilor si vegetatiei salbatice, care l-a napadit din abundenta.

Acest detaliu atrage turistii, dornici sa vada un templu grandios si abandonat, lasand inexplicabil motivul pentru care a fost cladit.

Kaaba

Amplasat in complexul Moscheei Sacre din Mecca, Arabia Saudita, Kaaba este cel mai vechi loc sacru al lumii islamice, istoria acestui loc avand obarsia departe, cu mult inainte de epoca Profetului Mahomed.

Borobudur

Borobudur a fost descoperit in jungla insulei Java, Indonezia, in secolul XIX. Are o arhitectura unica, un edificiu urias care include 504 statui ale lui Buddha si 2.700 basoreliefuri, pe care timpul nu le-a distrus. Nu se stie nici cand a fost construit, nici cand a fost abandonat.

Catedrala Las Lajas, Columbia

A fost construita abia acum un secol, dar faima ei a devenit de rasunet in legatura cu o fata surdomuta care, odihnindu-se pe acest loc, a inceput deodata sa vorbeasca, explicand totodata ca a avut o viziune. Ulterior, s-a constatat ca viziunea fusese intr-adevar o imagine imprimata in piatra, care se pastreaza pana in zilele noastre. Catedrala impresioneaza turistii prin arhitectura indrazneata si peisajul dantesc, care o inconjoara.

Hagia Sophia

Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol a fost cea mai mare si mai importanta biserica crestina pana la construirea Basilicii Sfantul Petru din Roma. Constructia a inceput in secolul IV d. Hr, de catre imparatul bizantin Constantin I.

Dupa cucerirea Constatinopolului de catre turci, in 1453, a fost transformata in moschee. In ciuda dotarii Hagiei Sophia cu minarete si alte detalii specifice ritului islamic, picturile interioare, realizate de crestini, nu au fost distruse, fiind numai ascunse sub un strat de tencuiala.

Bazilica Sf. Petru, Vatican

Este considerata cea mai desavarsita realizare artistica a lumii crestine. Decoratiile interioare sunt legate de cele mai notorii nume ale marilor pictori renascentisti. In afara de valoarea artistica deosebita, Bazilica Sf. Petru este si cel mai incapator locas de cult crestin, putand adaposti simultan 60.000 credinciosi.

Conform traditiei crestine, sub altarul Bazilicii, se afla mormantul Sfantului Petru.

Sanctuarul lui Apollo

Templul lui Apollo a fost construit cu 3.500 ani in urma, in Peloponez. Grecii antici il considerau "centrul lumii", iar pelerinii veneau periodic la templu, fie ca sa se inchine zeilor, fie ca sa auda faimoasele profetii ale Oracolului de la Delphi - o preoteasa venerata de contemporani si admirata de posteritate.

Monumentul in sine constituie un unicat de arhitectura, prin complexitatea stilurilor adoptate, dar si prin coloanele in care se recunoasc cele trei ordine ale arhitecturii clasice grecesti: ionic, doric si corintic.

Templului Mahabodhi

Este unul dintre cele mai impresionante locuri sfinte din lume si cel mai sacru loc pentru budisti. Credinta budista a creat legenda ca aici a atins iluminarea Siddhartha Gautama, devenind astfel Buddha.

<>Luxor

Celebrul templu Luxor a fost construit in secolul XIV i. Hr. si dedicat zeului egiptean Amon-Ra. Astazi, splendoarea sa este exploatata pentru atragerea turistilor printr-un complex de iluminare, unic in lume. Este considerat perla arhitecturii antice egiptene.

Catedrala Notre Dame de Paris

Construita intre anii 1163 si 1250, catedrala Notre Dame din Paris constituie unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din lume. Zidurile ei au fost martore ale unora dintre cele mai de seama evenimente din istoria Frantei si a Europei. Astazi, constituie un simbol al Frantei si o atractie turistica de prim rang, care atrage atat credinciosi, cat si turisti din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#destinatii turism religios, #destinatii religioase vacanta, #vacanta locuri sacre , #destinatii