Vacante de Craciun in Romania

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 19:56
6401 citiri
Vacante de Craciun in Romania

Unde iti poti petrece Craciunul in Romania? Care sunt avantajele unui Craciun petrecut la munte? Care sunt zonele rurale unde poti petrece un Craciun autentic romanesc? Sunt Targurile de Craciun din Romania la fel de spectaculoase ca cele din Europa?

Daca nu ti-ai cumparat bilete de avion sau un pachet city break spre una dintre destinatiile de top din Europa si vrei sa iti petreci sarbatorile in tara, ai cel putin cateva variante de vacanta.

Prima dintre ele ar fi cea a unui Craciun urban. Ai putea sa iti vizitezi familia sau prietenii din Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara, si sa prinzi Targurile de Craciun care incep sa rivalizeze tot mai mult cu cele din Europa. Cel mai bine organizat Targ de Craciun pare sa fie in continuare cel din Sibiu.

Daca ai nevoie de cateva zile de vacanta, poti pleca intr-un city break intr-unul dintre orasele mentionate mai sus, hotelurile au oferte speciale in perioada care urmeaza, iar meniul de Craciun e la fel de imbelsugat ca cel din gospodariile din zonele rurale. In plus, ai numeroase baruri si restaurante dintre care poti alege, dar si cluburi de noapte.

O a doua varianta ar fi sa alegi o vacanta rustica de Sarbatori si sa pleci alaturi de familie sau prieteni in zonele cu traditie ale Romaniei. Poti explora Maramuresul cel plin de povesti, Bucovina sau Moldova cunoscute pentru bucatele gustoase de-ti lasa gura apa sau Ardealul unde cetele de flacai colinda de rasuna muntii, in fiecare an, din casa in casa. Iar daca tot ce iti doresti de Craciun e o vacanta pe partie, atunci poti sa iti rezervi un pachet de vacanta intr-o statiune de pe Valea Prahovei, din Vrancea sau Bucovina.

Cat te ajunge o vacanta de Craciun la munte in Romania?

Un sejur in Poiana Brasov porneste de la 150 euro/persoana si poate ajunge chiar si la 400 euro pentru cateva zile, la un hotel de 4*. Pentru pachete de vacanta la preturi medii, poti alege statiunea Sinaia sau Predeal, unde preturile pornesc de la 80 euro/persoana. O alta optiune usor accesibila daca locuiesti in Moldova e statiunea Vatra Dornei, unde partiile sunt mai putin aglomerate decat cele de pe Valea Prahovei, iar preturile mai mici decat in Poiana Brasov. Daca vrei sa iti petreci Craciunul intr-o statiune mai putin modernizata, alege zona Bran-Moeciu, unde circula inca saniile cu zurgulai prin padurile de brazi. Un sejur de cateva zile porneste de la 150/euro persoana.

Iar pentru seniori si nu numai, o varianta la fel de buna ar putea fi un sejur la Baile Herculane, Baile Felix, Tusnad sau 1 Mai. Un sejur de 3-4 zile porneste de la 130 euro/persoana pentru Baile Herculane si poate ajunge pana la 240 euro/persoana pentru 5 nopti la Baile Felix, la un hotel de 4*.

(Foto: Shutterstock.com)

Cand iti alegi vacanta la munte, verifica optiunile de cazare si partiile de schi, precum si restaurantele din zona. Daca vrei sa schiezi sau sa faci snowboarding, cea mai buna varianta pentru tine ar fi statiunea Poiana Brasov, care are partii luminate si tunuri de zapada pregatite in cazul in care nu va ninge suficient.

Sinaia e alegerea potrivita pentru familiile cu copii, pentru ca zona e mai putin aglomerata si mai linistita decat celelalte statiuni de pe Valea Prahovei. Pentru o vacanta de Craciun la munte in Romania ca-n povesti poti pleca alaturi de familie in Moeciu, unde poti participa la Taiatul porcului sau la Dansul mastilor.

Partea buna e ca orice pachet de vacanta ai alege, nu trebuie sa iti faci griji pentru masa de Craciun, ci doar pentru cadourile pe care urmeaza sa le oferi celor dragi. Stim ca mesele de sarbatori vor fi la fel de imbelsugate ca cele de acasa, si la fel de gustoase.

Pietele de Craciun din zonele urbane

De cativa ani buni, Pietele de Craciun din Romania rivalizeaza cu cele din afara. Poate ca nu sunt la fel de fastuoase ca Pietele de Craciun din Viena, Praga, Budapesta sau Munchen, dar sub luminitele colorate din centrele oraselor se aduna zeci de standuri cu dulciuri, produse traditionale pentru masa de Craciun, cadouri mestesugite si bauturi calde.

Targul de Craciun din Bucuresti va fi deschis anul acesta incepand cu 27 noiembrie si pana in 27 decembrie, in Piata Universitatii. Pe langa traditionalele casute de Craciun si standurile cu dulciuri, cadouri, masti de Craciun, jucarii de lemn sau produse traditionale pentru masa de sarbatori, cei mici se pot intalni cu Mos Craciun, iar familiile au parte de un program artistic care include colinde si concerte live, asa cum scrie pe site-ul oficial al Targului.

In plus, daca vrei sa fii Mos Craciun pentru copii, poti dona carti si jucarii in cadrul campaniei umanitare "Daruieste, fii mai bun! Si tu poti fi Mos Craciun". Atmosfera din centrul Bucurestiului va fi una de poveste, cu mii de beculete care vor impodobi arcadele si zeci de instalatii de Craciun, si chiar o plasa de lumini care va acoperi intreaga Piata.

In Sibiu, Targul de Craciun se deschide cu un concert de muzica gospel in 20 noiembrie, urmand ca Piata de Craciun sa poata fi vizitata pana in 3 ianuarie. La expozitia de Craciun vor fi prezenti peste 70 de expozanti, nu doar cu produse si obiecte traditionale romanesti, ci si nemtesti, pentru a marca diversitatea etnica a Sibiului. Copii intre 5-9 ani pot fi inscrisi online la "Atelierul lui Mos Craciun", unde vor face biscuiti sau lumanari.

Obisnuiti cu turismul local si cu promovarea zonei, sibienii ofera chiar si city break-uri in Sibiu care includ un tur ghidat al orasului, o vizita la Turnul Sfatului si o degustare de vin fiert. Daca vreti sa participati la un Targ de Craciun, Sibiul poate fi una dintre alegerile potrivite iarna aceasta datorita numeroaselor hoteluri aflate in zona centrala a orasului, dar si restaurantelor cu mancaruri delicioase. Rezerva-ti hotelul online si verifica oferta Targului din Sibiu aici.

(sursa poza: Shutterstock.com)

Targul de Craciun din Cluj-Napoca se deschide in 1 decembrie in Piata Unirii din centrul orasului. Daca ajungi in zona, poti vizita peste 40 de casute de lemn cu decoratii de Craciun, produse hand-made, dulciuri si cadouri inedite de Craciun. La fel ca majoritatea Targurilor de Craciun din tara, si in Cluj o plasa de lumini va acoperi piata. Un element inedit pe care nu o sa-l gasesti la un alt targ din Romania sunt oamenii de zapada 3D, pe langa traditionalele ghirlande si ornamente luminoase de pe stalpi, asa cum declara reprezentantii primariei.

La poalele Tampei, in Brasov, Targul de Craciun se va intinde pe strazile din centrul orasului. Republicii si Michael Weiss vor fi acoperite cu perdele de lumini, iar in Piata Sfatului va fi amplasat un brad de 28 m inaltime. Deschiderea oficiala a Sarbatorilor de iarna va avea loc in 6 decembrie, insa va lipsi focul de artificii, asa cum se va intampla si in alte orase din tara. O camera de hotel in Brasov te ajunge mai putin decat una in Poiana Brasov, asa ca poti combina o vacanta urbana cu una la munte. S-ar putea sa iesi putin mai ieftin decat daca rezervi un pachet de vacanta la un hotel din Poiana Brasov.

(Foto: Shutterstock.com)

In Timisoara, Targul de Craciun se deschide in 1 decembrie in Piata Victoriei si aduna zeci de standuri cu dulciuri, decoratii de Craciun si mancaruri traditionale. Despre Targul de Craciun din Iasi si Craiova nu sunt disponibile prea multe informatii la ora actuala, cele doua orase fiind printre putinele din tara care nu au un site de informare dedicat sarbatorilor.

Un Craciun autentic romanesc in zonele rurale

(Foto: Shutterstock.com)

Desi o parte importanta din populatia urbana considera ca traditiile pastrate in mediul rural si-au pierdut farmecul, in ultimii ani resimtim o apropiere tot mai puternica de autenticitatea riturilor pastrate in satele romanesti.

Daca iti doresti sa petreci un Craciun romanesc mai mult decat traditional, alege Maramuresul. Locuitorii din nordul tarii pastreaza obiceiurile cu religiozitate, iar daca decizi sa te retragi in Maramures, vei fi intr-unul dintre putinele locuri care parca s-a oprit in timp, fie ca alegi Valea Vaserului, Sighetu Marmatiei sau Sapanata.

Mai exact, undeva in vremurile medievale. In Maramures, batranii nu isi fac griji ca traditia colindatului va pieri, pentru ca cei mai multi dintre ei sunt convinsi de magia riturilor stravechi, inclusiv copiii.

La fel de bine ai putea alege zona Bucovinei sau a Moldovei, daca vrei sa participi la slujba de Craciun intr-una dintre manastirile de acolo, sa iti faci provizii cu poale-n brau si cele mai gustoase preparate de porc, dar si sa te bucuri de liniste. Nu pierde din vedere Tara Hategului, Marginimea Sibiului sau Valea Oltului, zone pitoresti cu obiceiuri stravechi, mai putin aglomerate decat Valea Prahovei.

Unde te cazezi? Iti poti rezerva o camera de hotel intr-unul dintre orasele din apropiere sau poti cauta cazare la sat, ori la pensiuni. Oriunde ai ajunge, masa de Craciun va fi imbelsugata si cu siguranta Craciunul la sat e alegerea potrivita daca vrei sa-ti amintesti obiceiurile romanesti sau sa afli traditii din alte zone decat cele natale.

In cele din urma, Craciunul in Romania inseamna grupuri de colindatori pe strada si cete de copii in zonele rurale care bat din casa in casa, aduna fructe, colaci si dulciuri, ori bani, asa cum se practica la oras. Craciunul mai inseamna si impodobirea bradului de Ajung in familie si cadourile ingramadite cu drag sub pomul de Craciun, dar si o masa imbelsugata in fiecare casa. Dar poate insemna si o vacanta cu traditii si obiceiuri stravechi sau un mini-concediu pe partiile aflate la un drum distanta de casa. Sau de ce nu, o vacanta petrecuta in afara tarii care sa inceapa cu achizitionarea unui bilet de avion spre o destinatie inedita din Europa. Tu unde iti petreci Craciunul anul acesta?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vacanta Craciun Romania, #targuri Craciun Romania, #Craciun rural , #destinatii