Vrei sa te plimbi cu mocanita sau drezina prin inima Romaniei? Iata ce-i de facut

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 16:11
15694 citiri
Vrei sa te plimbi cu mocanita sau drezina prin inima Romaniei? Iata ce-i de facut
Foto: Facebook / Asociatia Prietenii Mocanitei

Mocanita de pe Valea Hartibaciului, de langa Sibiu, se pregateste sa plimbe din nou turistii care vor sa admire frumusetile acestor locuri incarcate de istorie din mijlocul Romaniei, exact ca acum 100 de ani, imbarcati intr-un tren cu aburi.

Voluntarii din Asociatia Prietenii Mocanitei s-au apucat de treaba si vor sa restaureze pana la sfarsitul verii sina ingusta de cale ferata dintre Cornatel si Hosman, pentru a putea sa-i plimbe apoi pe turistii cu batranul tren cu abur.

"Desi in prezent circulam pe acest tronson cu drezinele noastre, pentru a suporta greutatea unui tren va trebui sa inlocuim cateva sute de traverse putrezite, sa completam elementele lipsa de prindere a sinelor, sa reconditionam doua poduri, sa dezgropam o trecere la nivel asfaltata si sa completam terasamentul cu piatra sparta", sustin voluntarii pe pagina dedicata Mocanitei in comunitatea crestemidei.ro, o platforma dedicata strangerii de fonduri pentru astfel de initiative (crowdfunding - n.red.).

Foto: Facebook / Asociatia Prietenii Mocanitei

"La acestea se adauga inchirierea locomotivei cu abur si logistica de transport, construirea rampelor de descarcare a materialului rulant si organizarea evenimentului.

Calea ferata este totodata declarata monument istoric, iar actiunile de mai sus vor contribui la restaurarea acestuia", mai spun volunarii, care au strans pana acum putin peste jumatate din suma de 5.400 de lei necesara restaurarii sinelor.

Intre timp, pana cand vechile sine vor putea sa suporte greutatea trenului cu aburi, voluntarii ii plimba pe turisti cu drezina, la sfarsit de saptamana.

Astazi am primit vizita unor prieteni vechi si ne-am facut prieteni noi de prin partile Bistritei. Totodata, am plimbat si primii turisti din acest an de la Cornatel la Hosman.

Posted by Asociatia Prietenii Mocanitei on Sunday, April 26, 2015

In Austria s-a putut

In ziua de astazi au mai ramas putine astfel de linii ferate inguste in Europa, insa cele care au fost pastrate si inca mai sunt folosite atrag in fiecare an o multime de turisti.

Un exemplu ar fi celebra Mariazellerbahn din Mostviertel, Austria Inferioara, una din cele mai frumoase cai ferate montane din lume.

Autoritatile austrice s-au hotarat sa pastreze aceasta ruta deschisa pentru valoarea sa istorica si turistica si au investit 7,2 milioane de euro in restaurarea celor peste 90 de kilometri de sina ingusta electificata.

Foto: © Mostviertel Tourismus, weinfranz.at

In Romania, mocanita de pe Valea Hartibaciului mai are nevoie doar de 2.500 de lei, pentru a rula in siguranta in ultimul weekend din septembrie, pe un traseu de 7 kilometri, intre Cornatel si Hosman, multumita eforturilor depuse de voluntarii din Asociatia Prietenii Mocanitei.

Desi calea ferata ingusta, cantoanele, haltele si podetele Mocanitei au fost incluse de ani buni pe lista monumentelor istorice, fondurile de la bugetul de stat pentru restaurarea sau conservarea lor se lasa in continuare asteptate, in timp ce sinele sunt furate si duse la fier vechi.

Lucrurile nu au stat intotdeauna asa. Mocanita de pe Valea Hartibaciului si cei 7 kilometri de cale ferata pe care se plimba astazi faceau parte la finalul Primului Razboi Mondial din cea mai lunga cale ferata ingusta din Romania, cu 123 de kilometri pe ruta Sighisoara - Agnita - Sibiu si imprejurimi. La vremea respectiva era chiar mai lunga decat celebra Mariazellerbahn (91,3 kilometri) din Austria.

Din pacate, in Romania nu s-a putut pastra.

Dar macar acum putem repara.

Colegii de la Asociatia Prietenii Mocanitei din Sibiu ne-au impartasit din experienta lor si ne-au oferit o plimbare excelenta cu drezina pe Valea Hartibaciului! Va multumim si va asteptam pe traseul Mocanitei Transilvaniei!

Posted by Mocanita Transilvaniei on Sunday, April 26, 2015

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mocanita Sibiu Hartibaci, #tren abur Sibiu, #Mocanita Hosman voluntari, #drezina cale ferata Sibiu , #destinatii