Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

10 insule fantoma (Galerie foto)

Joi, 28 Februarie 2013, ora 07:31
8377 citiri
10 insule fantoma (Galerie foto)
Foto: listverse

De-a lungul timpului, exploratorii au luat in considerare unele insule a caror existenta nu fusese inca dovedita. Cum oceanele ar fi putut cuprinde si astfel de locuri indepartate si misterioase, cercetatorii au intreprins numeroase expeditii in cautarea unor asa zice insule fantoma.

Iata care sunt 10 dintre aceste insule fantoma, conform site-ului Listverse. Despre unele se stie astazi ca au fost doar rodul imaginatiei omului, insa povestea altora ramane inca invaluita in mister.

Insula Thule

In jurul anului 325 i.H, navigatorul grec Phyteas a plecat intr-o expeditie in nordul Oceanului Atlantic pentru a gasi noi rute comerciale. Se pare ca acolo a intalnit o insula noua, numita de el Thule. Insemnarile sale originale cu privire la aceasta insula s-au pierdut, insa au ramas comentariile geografului Strabo si ale altor scriitori clasici.

Insula a fost adaugata de catre Ptolemeu in atlasul sau din anul 100 d.H, Geographia.

Pana in secolul 17, Thule aparea pe numeroase harti ca cea mai mare insula la nord de Britania. Cu toate astea, existenta insulei nu a fost dovedita niciodata, oamenii de stiinta crezand ca ceea ce vazuse Phyteas reprezenta de fapt tarmurile insulelor Shetlands, ale Islandei sau chiar ale Norvegiei.

Insula Sf. Brendan

O insula care apare pe una dintre cele mai faimoase harti din Epoca Medievala, Hereford Mappa Mundi, dar si pe graficele din portelan ale marinarilor. Se pare ca, in jurul anului 530 i.H, calugarul irlandez Brendan, alaturi de cativa adepti, a trecut Atlanticul, stabilindu-se timp de 7 ani pe o insula cu o clima perfecta, bastinasi fericiti si vegetatie abundenta.

Insula localizata la vest de Insulele Canare a aparut si pe hartile din secolul 17, insa existenta ei este, din nou, discutabila.

Frisland

Existenta acestei insule se bazeaza pe cateva scrisori dintre doi stramosi ai lui Nicolo Zeno. Acestia navigasera in Atlanticul de nord pe la 1400 si discutau despre o asa numita insula Frisland. Pe harta, insula s-ar fi aflat la mijlocul distantei dintre varful de nord-est al Scotiei si Norvegia.

Desi scrisorile au fost considerate dubioase inca de la publicare si nicio alta marturie nu exista pentru a intari ipoteza existentei insulei, numerosi cartografi respectabili au inclus Frisland pe hartile lor.

Insula Buss

Din 1576, navigatorii incercau sa gaseasca un pasaj de trecere de la nord la vest, din Europa in Asia. La un moment dat, James Newton a pornit intr-o noua expeditie, trecand pe langa o insula cu vegetatie abundenta. Insula a fost numita Buss, dupa tipul navei lui Newton. De atunci, insula Buss a inceput sa fie trecuta si pe harti, insa niciun alt navigator nu a mai redescoperit-o.

La un moment dat, si Thomas Shepard ar fi ajuns pe insula, insa mai apoi, cand a incercat o cursa de intoarcere nu a mai putut gasi insula. Nu se stie daca Newton si Shepard au vazut aceeasi insula, insa de la mijlocul secolului 19 cartografii au acceptat ideea ca nu exista suficiente dovezi, asa ca nu au mai trecut pe harti insula Buss.

Insula Antillia

In timpul Evului Mediu, Islamul a devenit mai puternic, iar biserica mai corupta. Pe acest fond, se credea ca undeva in Atlantic exista o insula unde crestinismul respecta inca regulile traditionale. Potrivit legendei, cand musulmanii au invadat Peninsula iberica in 711 d.H, un grup de episcopi ar fi plecat in cautarea acestei insule fantoma pe care ar fi gasit-o.

Ei au numit locul Antillia sau Insula celor 7 orase. In timpul secolului 15, Antillia era plasata pe harti in centrul Atlanticului, la mijlocul distantei dintre Europa si Asia.

Insula Demonilor

Satanazez (la nord de Antillia) si Insula Demonilor au aparut prima data pe harti in secolul 16. Credibilitatea primeia a inceput sa scada odata cu descoperirea Americii, in vreme ce despre a doua au circulat mai multe legende. Una dintre acestea sustinea ca, in 1542, Marguerite de La Rocque naviga spre Canada franceza impreuna cu Kean Francois de La Rocque, sotul, varul sau unchiul Margueritei in diverse versiuni.

Pe drum, aceasta a ramas insarcinata cu unul dintre marinari, motiv pentru care au fost abandonati alaturi de o servitoare pe Insula Demonilor. Iubitul, servitoarea si copilul au murit, iar Marguerite a stat singura pe insula, fiind nevoita sa reziste atacurilor diavolilor. Cativa pescari au gasit-o dupa un timp si, intoarsa in Franta, Marguerite si-a spus povestea care atesta practic existenta Insulei Demonilor. Cu toate astea, foarte putini au crezut in relatarea ei.

Insula Hy Brasil

In largul coastelor irlandeze, exista odata un loc magic, ascuns in ceata deasa care se ridica doar o data la fiecare 7 ani. Insula Hy Brasil a aparut prima data pe harti in secolul 14, iar in 1498, John Cabot a pornit o expeditie, sperand ca va gasi aceasta insula.

Desi expeditia sa nu a avut succesul asteptat, exista mai multe marturii ale marinarilor care o vizitasera. In 1674, un alt navigator a trecut pe langa insula, a acostat si a fost intampinat de un batran care i-a dat cativa saci cu aur.

Pana in secolul 18, insula a disparut dupa harti, desi apareau periodic marturii ale navigatorilor care o intalnisera.

Insulele Phelypeux si Pontchartrain

In 1783, se cunoasteau foarte putine detalii despre Lacul Superior, astazi cel mai mare dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord. Existau ipoteze care atestau ipoteza ca in mijlocul acestui lac s-ar fi aflat doua insulite care apareau pe hartile geografice. Desi mult timp s-a crezut ca acestea existau cu adevarat, incepand cu anii 1820, oamenii au constientizat ca insulele erau inventate.

Insulele de Smarald si Nimrod

Pana in a doua jumatate a secolului 18, accentul in ceea ce priveste explorarea trecuse de la Atlanticul de Nord la Pacificul de Sud. In acest moment, existau coordonate exacte pentru anumite locatii, ajutand navele plecate in expeditie. Despre Insula de Smarald se credea ca fusese vazuta in 1821 de catre navigatorul William Eliot, in vreme ce insula Nimrod era trecuta in harti din 1828.

O expeditie realizata in 1909 de catre capitanul John King David atesta practic inexistenta acestor insule fantoma.

Insula Crocker

In 1906, Robert Peary a intalnit o suprafata foarte mare de teren in regiunea arctica, numita de el Pamantul Crocker. Dupa acest moment, Peary a fost acuzat ca inventase de fapt o insula inexistenta, in vreme ce altii credeau ca navigatorul vazuse de fapt o fata morgana.

In 1913, Donald Baxter MacMillan a intreprins o expeditie, dorind sa gaseasca si el taramul Crocker.

Echipajul a avut de infruntat conditii extreme si, la un moment dat, au ramas blocati in regiunea arctica timp de patru ani. Insula nu a fost gasita, singura realizare a expeditiei fiind fotografiile cu tribul inuit, cel care, de altfel, negase existenta unui astfel de insule.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#insule fantoma, #expeditii insule fantoma, #insule istorie , #insule