7 insule pe cat de ciudate, pe atat de fascinante

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:08
10569 citiri
7 insule pe cat de ciudate, pe atat de fascinante

Fiecare loc din lume isi are povestea sa. Cu fiecare destinatie pe care o alegem, descifram de fapt aceste franturi din marele puzzle ce ni se infatiseaza.

Aproape ca nu exista doua insule la fel pe lume, insa cele selectate de HowStuffWorks uimesc prin detalii cu adevarat spectaculoase.

Insula Papusilor - La Isla de las Munecas, Mexic

Papusile pot fi infricosatoare daca sunt agatate in copaci, invelite in panze de paianjen si inconjurate de vietati respingatoare. Astfel poate fi descrisa o parte a Insulei Papusilor, situata chiar langa Mexico City.

Cu mult timp in urma, un barbat pe nume Don Julian a venit sa locuiasca pe insula, in canalele din Xochimilco, dupa moartea tragica a intregii sale familii. Intr-o noapte, barbatul a auzit strigatele de ajutor ale unei femei care cazuse in apele canalului din apropiere.

Desi Don Julian a reusit sa o scoata din apa pana la urma, femeia a murit cateva zile mai tarziu. Dupa acest nou episod tragic, barbatul a inceput sa auda noaptea vocea femeii. Pentru a-i alunga spiritul, Don Julian a agatat de copaci papusi.

Devenit cunoscut, oamenii ii aduceau constant papusi pe care sa si le adauge la colectie. Barbatul a murit in 2005, la varsta de 86 de ani, reusind sa stranga de-a lungul vietii mii de papusi.

Insula Socotra, Yemen

De la Oceanul Indian inspre coastele Yemenului si ale Somaliei se intinde insula Socotra, un loc bizar si fascinant deopotriva. Dominata de muntii Hanghier, insula are peisaje aride, iar flora si fauna sunt, pe alocuri, unice in lume.

Izolarea insulei atat de multi ani a dus la aparitia unor specii rare, intalnite numai in aceasta zona. Printre cele 300 de plante, 24 de reptile si 6 pasari specifice, amintim copacul Sangele Dragonului, special atat prin culoarea rosie, cat si pentru ramurile ce cresc asemenea unei umbrele, fiind acoperite cu frunze ca ale palmierului.

Prin toate minunile naturale pe care le ascunde, insula ce se intinde pe o suprafata de 3.625 de kilometri patrati ar putea fi o destinatie ideala pentru ecoturism. Cu toate astea, pana cand Yemenul va fi mai prietenos cu strainii, cei 44.000 de locuitori vor trebui sa indure izolarea.

Insulele Plutitoare de pe lacul Titicaca, Peru

Islas Flotantes, asa cum le denumesc bastinasii Uros, sunt de fapt niste intinderi realizate din stuf, ce pot ajunge la jumatate din dimensiunea unui teren de fotbal. Aceste insulite au o grosime de 3-4 metri, fiind legate una de alta pe fundul marii, prin franghii lungi.

Antropologii cred ca populatia Uros a ajuns in zona migrand din Amazon. Fiind in conflict cu triburile rivale si negasind pamant, oamenii au decis sa isi construiasca aceste orase plutitoare. Ocupatia lor de baza era pescuitul, insa activitatea comerciala din zona le-a ingreunat mult situatia.

Mai nou, localnicii spera sa supravietuiasca de pe urma celor 200.000 de turisti care le viziteaza insulele in fiecare an.

Insula Hashima, Japonia

Localizata la 15 kilometri sud-vest fata de Nagasaki, insula Hashima este bizara prin cladirile si ruinele ce amintesc de trecutul acestui colt de lume. Hashima era considerat locul cu cea mai mare densitate a populatiei, cu 835 de oameni per hectar.

Japonezii au inceput sa dezvolte Hashima atunci cand au descoperit carbune, iar familia Fukaghori a deschis prima mina in 1887, inainte de a o vinde companiei Mitsubishi. Reprezentantii acesteia au construit case pentru mineri, iar cum cererea de carbune a crescut in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, pe insula au fost adusi si sud-coreeni si chinezi pentru a lucra la mina.

Pana in 1959, populatia ajunsese la 5.259 de locuitori, iar insula avea o scoala, un liceu, o sala de gimnastica, cinematograf, baruri, restaurante, 25 de magazine, spital templu budist etc. Declinul insulei a inceput in anii '60, cand petrolul a inlocuit carbunele ca sursa principala de energie. Insula a fost inchisa pentru totdeauna in 1974.

Insula Poveglia, Italia

Multi cred ca insula Poveglia este unul dintre cele mai bantuite locuri de pe Pamant. Localizata intre Venetia si Lido, insula a fost locuita prima data in 421, fiind abandonata pana in 1348, cand ciuma bubonica a lovit Venetia. Poveglia a servit de atunci ca loc de carantina, aici fiind adusi atat muribunzii, cat si mortii.

Poveglia a devenit un loc chiar si mai ciudat atunci cand, la sfarsitul anilor 1800, a devenit azil pentru bolnavii de afectiuni mintale. Legenda spune ca unul dintre doctorii spitalului a facut experimente groaznice pe pacienti, in anii '30, sfarsind prin a se arunca de pe clopotnita azilului.

Apoi, insula a servit ca azil de batrani, fiind abandonata din 1975. Localnicii sustin ca inca mai aud zgomotul facut de clopot, desi acesta a fost inlaturat in urma cu decenii bune.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#insule ciudate, #insule bizare, #insule fascinante, #insule bantuite , #insule