Cum a distrus omul un paradis turistic: insulele Maldive

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:27
12413 citiri
Cum a distrus omul un paradis turistic: insulele Maldive

Incontestabil, insulele Maldive (a nu se confunda cu cele Malvine) sunt mai cunoscute publicului larg datorita plajelor luxuriante si a unor faimoase hoteluri de cinci stele, decat prin faptul ca, in februarie 2012, presedintele Nasheed a fost inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat si inlocuit de o grupare fundamentalista.

Pentru turisti, lovitura fundamentalistilor suna ca un fel de furtuna intr-un pahar cu apa, daca observam ca aceasta a vizat un stat de 400.000 de locuitori (cat un oras mare din tara noastra), stapanii a 1.199 de insule, dintre care numai 202 sunt locuite. Situarea lor este undeva, la circa 450 km de vestul Indiei, potrivit

Time.

Paradisul deseurilor

Dintre cele 202 insule locuite, un numar de 87 apartin fiecare cate unui hotel sau unui complex turistic inzestrat cu propria plaja, propria padure si propriile pajisti insorite, destinate sa atraga turistii dornici sa se simta intr-un cadru paradisiac.

Cei 400.000 de locuitori ai arhipelagului sunt vizitati anual de 600.000 de turisti, care platesc din greu transportul pana la insule, sejurul si taxele pe care autoritatile fundamentaliste nou instalate nu uita sa le aplice usturator.

Este dreptul lor, dar tot a lor este si obligatia sa protejeze mediul natural al arhipelagului. Organizatiile non-guvernamentale straine au descoperit ca fiecare turist lasa in urma lui 16,5 kg deseuri pe saptamana. Fiecare localnic evacueaza 2,48 kg deseuri pe zi in capitala Male si alte 0,66 kg deseuri direct in apele atolilor.

Tot aceste organizatii au constatat ca insulele Maldive nu dispun de nici o statie pentru epurarea apelor uzate, care sunt deversate, si ele, tot direct in ocean.

Insulele-hotel atrag turistii

Proprietarii respectivelor insule-hoteluri, instalate pe un litoral lipsit adesea de nisip natural, si-l fabrica singuri, prin concasarea coralilor. Astfel, acest pretios material marin, care s-a format de-a lungul secolelor, poate chiar al mileniilor, este distrus printr-o procedura sistematica, intrucat nisipul artifical trebuie inlocuit periodic, pe masura ce este spalat de apele oceanului.

Formatiunile de corali mai sunt atacate si de inotatorii subacvatici, care si-au facut o pasiune din a culege fragmente de corali, a le sorta in functie de calitatile lor estetice si de a-si face colectii superbe, cu care se vor fandosi la intoarcere in tara de origine.

Nimeni nu pune problema degradarii recifului, acest pretios dar al naturii. Dimpotriva, personalul hotelurilor se ofera sa impacheteze prada si s-o expedieze la destinatie, ca sa nu-si incarce turistii bagajele.

Pe langa turismul incantator, pornit sa distruga chiar natura care ii justifica existenta, localnicii pun si ei umarul la ofensiva asupra mediului inconjurator, prin pescuitul din ce in ce mai intensiv si practicat fara discernamant.

O mie de insule goale

La drept vorbind, localnicii nici n-au alta solutie: pentru cei neangajati in turism, pescuitul reprezinta singura sursa de hrana si de venit. Ei mananca peste, vand peste, traiesc de pe urma pescuitului, iar autoritatile nu le pot interzice singura sursa de existenta.

Toate acestea se intampla intr-una din zonele cu cea mai mare biodiversitate marina de pe glob. Ca urmare, o lege votata de oficialii insulelor a interzis vanarea broastelor testoase si a homarilor, aflati in perioada lor de imperechere.

Fireste, este o lege formala. Nimeni nu poate supraveghea activitatea din cele 202 insule locuite si chiar din celelalte, unde lipsesc locuitorii, insa abunda braconierii.

Dar atacul asupra naturii se afla abia la inceput. Diferite societati de turism si persoane particulare au pus deja ochii pe cele aproape o mie de insule nelocuite, fiecare din ele putand deveni oricand un mic paradis intim.

Infrastructura ucide natura

Poate nici nu este nevoie de hoteluri, sunt suficiente bungalow-uri, chiar colibe improvizate, care pot usor dubla sau chiar tripla actualul numar al turistilor.

Este inevitabil ca, la o asemenea perspectiva, sa se puna rapid problema infrastructurilor: insulele n-au alte porturi maritime sau aeroporturi decat cele improvizate.

Construirea porturilor si a aeroporturilor ar afecta sigur cadrul naturii primitive, dar ar aduce pe insule mii de noi turisti, dornici sa paraseasca freamatul cotidian si sa se lase leganati in acest colt al paradisului.

Apare inevitabil un paradox: insulele Maldive reprezinta una dintre acele superbe atractii turistice ale lumii, care risca sa piara chiar prin incurajarea turismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#insulele Maldive distrugere mediu, #Maldive protectie mediu , #insule
Comentarii