Insulele Samoa elimina din calendar ziua de 30 decembrie

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:44
7791 citiri
Insulele Samoa elimina din calendar ziua de 30 decembrie
Foto: La Stampa

Joi, la miezul noptii, Insulele Samoa vor executa un salt spectaculos in timp, eliminand data de 30 decembrie din calendar, pentru a se putea alinia la schimbarea de data in raport cu celelalte tari.

Cel putin aceasta este intentia Guvernului micului arhipelag din largul Oceanului Pacific, acoperind 2.842 de kilometri patrati si numarand 210.000 de locuitori, relateaza La Stampa.

Pentru Samoa, nu va exista ziua de vineri 30 decembrie, iar Anul Nou va sosi anticipat, ca efect colateral al saltului Insulelor in raport cu linia schimbarii de data: in prezent, Samoa se afla la 21 de ore fata de Noua Zeelanda si la 23 de Australia - destinatiile cu trafic preponderent.

Adevaratul motiv pentru care Samoa recurge la acest artificiu calendaristic este insa unul economic: fluxurile comerciale globale graviteaza in jurul Chinei si Japoniei, iar linia de separare orara creeaza probleme serioase micului arhipelag, care se afla in sarbatoare tocmai cand partenerii sai comerciali sunt in plina activitate.

Jules Verne cataloga in romanul sau "Ocolul Pamantului in 80 de zile" linia de separare orara, nascuta dintr-o conventie internationala, drept o inventie care creeaza paradoxuri stranii in contextul adoptarii fusurilor orare.

Linia a fost trasata in zig-zag printre arhipalagurile din Pacific, incercandu-se respectarea exigentelor diferitelor tari implicate, dar traseul acesteia poate fi modificat, asemenea oricarei altei conventii internationale, in functie de interesele statelor respective.

Printr-un artificiu de "taiere" a liniei de schimbare de data, nu este necesara modificarea pozitiei limbilor ceasurilor, ci a calendarului: cu o zi inainte daca se trece spre Vest si cu o zi in urma daca se trece spre Est.

Acesta este "trucul" pe care il folosesc numeroase agentii de turism, pentru a organiza croaziere cu dubla sarbatorire a Anului Nou.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Samoa scurteaza calendarul, #salt timp pentru Samoa , #insule