Solutie disperata: Ca sa nu dispara, un arhipelag vrea sa creasca in inaltime

Sambata, 27 Februarie 2016, ora 10:25
3491 citiri
Solutie disperata: Ca sa nu dispara, un arhipelag vrea sa creasca in inaltime
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile din arhipelagul Kiribati, format din unele dintre cele mai vulnerabile insule din Pacific la schimbari climatice, analizeaza posibilitatea de a inalta artificial insulele pentru a face fata amenintarii pe care o prezinta cresterea nivelului apelor oceanului.

Republica Kiribati este formata din 33 de atoli de coral si o insula vulcanica, toate aflate la o diferenta de nivel de cel mult 2 metri fata de suprafata marii.

De aceea, a apelat la o echipa de specialisti din care a construit in Emiratele Arabe Unite cea mai mare insula artificiala din lume. Expertii au vizitat arhipelagul pentru a gasi "solutii tehnice fezabile", transmite EFE.

Pentru proiectul pe care il vor elabora, autoritatile din Kiribati au alocat aproximativ 100 de milioane de dolari, in cadrul a ceea ce ele numesc "solutii creative" pentru problema cu care se confrunta tara.

"Trebuie sa gasim si alte strategii de adaptare in afara de migratie (...). Ar fi vorba despre inaltarea terenului, intrucat o insula artificiala nu ar putea suporta nivelul inalt al mareelor si furtunilor", a declarat presedintele Republicii Kiribati, Anote Tong, la Radio New Zeeland. Materialul necesar pentru inaltarea solului ar urma sa fie procurat prin dragarea unor lagune interne.

O tara se scufunda, la propriu - in cat timp va disparea

Cresterea nivelului oceanului planetar, ca urmare a topirii ghetarilor de la cei doi poli terestri din cauza incalzirii globale, pune in pericol existenta celor 103.000 de locuitori din Kiribati, intrucat digurile nu fac fata valurilor oceanului si inundatiile sunt tot mai frecvente.

Efectele dezastruoase ale incalzirii globale

Sursele de apa potabila au fost aproape toate contaminate cu apa sarata din mare, ceea ce face tot mai dificila activitatea din agricultura.

"Stiinta arata ca vom sfarsi prin a fi acoperiti de apa in mai putin de un secol", a afirmat Anote Tong, atragand atentia ca, in cinci ani, ar putea sa inceapa migratia primilor refugiati pe probleme climatice.

In acest context, Kiribati a negociat in 2012 achizitionarea a 2.200 de hectare de teren in insula Vanua Levu din Fiji si analizeaza inclusiv posibilitatea de a-si transfera o parte din populatie pe o uriasa platforma flotanta, asemanatoare celor folosite de companiile petroliere in largul marii.

"Conducatorii nostri iau in calcul construirea unor terenuri artificiale pentru ca vecinii nostri nu sunt inca dispusi sa ne accepte pe terenurile lor mai ridicate fata de nivelul marii", a declarat pentru EFE un activist de mediu, membru al organizatiei 350.

Insulele Marshall risca sa se scufunde, din cauza schimbarilor climatice

Cum e viata pe insulele care dispar - povesti dramatice dintr-un paradis menit sa nu mai fie

Arhipelagul Kiribati nu este unicul caz de teritoriu amenintat de cresterea nivelului oceanului planetar, in aceeasi situatie fiind si alte tari insulare din Oceanul Pacific precum Insulele Marshall, Tuvalu si Tokelau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#insule scufundate incalzire globala, #crestere nivel oceane Kiribati, #dispar insule incalzire globala , #insule