Cele mai adanci lacuri de pe Terra (Galerie foto)

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 12:34
39556 citiri
Cele mai adanci lacuri de pe Terra (Galerie foto)

Ai inotat vreodata intr-un lac fara sa stii la ce distanta e fundul si sa simti cum picioarele iti ingheata din cauza curentilor reci care vin din adancuri, iar intunecimea apei te sperie?

Iata ce lacuri iti vor da fiori pe sira spinarii daca te incumeti sa te arunci in apa lor, conform Environmental Graffiti:

Lacul Matano

Lacul are origine tectonica si este localizat in sudul insulei Sulawesi, Indonezia, fiind o sursa importanta de apa proaspata si cel mai mare lac al tarii, cu o adancime maxima de 590 de metri. Isi colecteaza apa din raul Patea si se scurge apoi printr-o cascada in Lacul Mahalona.

Este faimos pentru apele sale incredibil de limpezi si multiplele specii de pesti endemice, care se trag din acelasi stramos.

Crater Lake

Cu un trecut vulcanic violent, lacul din Parcul National Crater Lake, Oregon, este un loc de o frumusete de nedescris. Stancile imprejmuitoare ajung pana la 600 de metri inaltime, pe apele sale se ragasesc doua insule micute si apa este de un albastru mirific.

Crater Lake este cel mai adanc din Statele Unite - 594 de metri. Are si cele mai pure ape din America de Nord, datorita lipsei factorilor poluanti, alimentandu-se din apa zapezilor topite.

A fost creat atunci cand Muntele Mazama (3.657 metri inaltime) s-a prabusit, acum 7.700 de ani, din cauza unei eruptii vulcanice. Tribul indian Klamath vorbeste despre un razboi intre Llao, spiritul Lumii de sub pamant, care locuia in Muntele Mazama, si Skell, spiritul Lumii de sus.

Llao s-a indragostit de Loha, fiica sefului de trib Klamath, dar a fost refuzat si s-a hotarat sa se razbune pe oameni. Skell le-a sarit in ajutor, prabusind muntele si acoperind gura de foc cu apa albastra.

Grand lac des Esclaves

Lacul se intinde pe 28.000 de kilometri patrati in Canada si e adanc de 624 metri, un record pentru America de Nord. Din cauza temperaturilor scazute din zona, aproape 8 luni pe an apele sale sunt inghetate, pojghita fiind atat de groasa iarna incat poti trece peste ea si cu un camion.

Nu exista in prezent o dovada palpabila ca ar exista o creatura imensa in aceste ape, dar multi oameni spun ca au vazut asa ceva. Unii povestesc ca au vazut ceva iesind la suprafata, o umflatura ca o roca, care se scufunda subit, altii ca au vazut un cap imens ca de stiuca.

Un preot romano-catolic spune chiar ca a vazut un dragon care s-a inaltat la 2 metri deasupra apei si a inotat spre tarm, creatura fiind denumita Ol'Slavey.

Lacul Issyk Kul

In Republica Kirgazstan este un lac sarat cu o adancime medie de 304 metri, avand in cel mai adanc punct 668 de metri, aflat peste o veche metropola de acum 2.500 de ani.

Cercetarile arheologice indica prezenta ruinelor unei civilizatii stravechi, avansate, pe fundul lacului.

Lacul Malawi

Cunoscut si sub numele Nyasa, lacul Malawi se afla intre Malawy, Mozambic si Tanzania.

Are 705 metri adancime, fiind cel de-al doilea cel mai adanc lac din Africa si cu mai multe specii de pesti decat oricare altul pe Pamant, datorita apelor sale tropicale.

Cercetarile arata ca, acum 100.000 de ani, nivelul apei a scazut cu 610 metri, transformand zona secata intr-un semi-desert. Unii experti spun chiar ca acesta ar fi motivul pentru care unii africani au plecat de pe continentul lor pentru a coloniza alte parti ale lumii.

Lacul O'Higgins/San Martin

Localizat in Patagonia, intre Ayesen si Santa Cruz, lacul este numit O'Higgins in Chile si San Martin in Argentina. Este cel mai adanc din Americi, cu o adancime de 836 de metri. Lacul este neregulat, fiind alcatuit din 8 brate bine definite, cu o apa albastra, laptoasa, din cauza consistentei rocilor.

Lacul Vostok

Unul dintre cele 140 de lacuri sub-glaciare de pe pamant, Vostok, este cel mai mare si mai adanc, cu o adancime maxima de 899 de metri. Sub statiunea ruseasca Vostok, la 3.962 sub stratul de gheata din Oceanul Antarctic, se afla cel mai curat lac posibil. Cercetatorii britanici si cei rusi l-au descoperit abia in 1996.

Temperatura sa medie este de -3 grade Celsius. Oamenii de stiinta mai spun ca gheata de deasupra sa are 420.000 de ani vechime, ceea ce inseamna ca apa lacului a fost "sigilata" acum 500.000 de ani, vechimea sa fiind chiar dubla.

Deocamdata nu exista dovezi ca ar exista viata in aceasta apa, dar cu siguranta creaturile au capatat insusiri dintre cele mai ciudate pentru a putea supravietui, daca ele exista.

Marea Caspica

Intre regiunile sudice ale Federatiei Ruse si nordul Iranului se afla cel mai mare bloc de apa din lume. Marea Caspica este un lac endoreic cu apa sarata, salinitate de aproximativ 1,2%, ale carui ape au fost blocate de uscat din cauza miscarilor placilor tectonice de acum 5,5 milioane de ani. Este o ramasita a Oceanului Tethys (la fel ca Marea Neagra sau cea Mediterana), fiind cel ce-al treilea cel mai adanc din lume, cu 1.025 de metri in adancuri.

Fauna este foarte diversificata, cu un numar impresionant de sturioni, foci si specii endemice precum Kkturn sau tipuri rare de somon.

Marea Caspica este si foarte bogata in resurse de petrol si gaz, valoarea lor estimandu-se la 12 trilioane de dolari.

Lacul Tanganyika

Lacul Tanganyika este impartit intre Burundi, Republica Democrata Congo, Tanzania (45%) si Zambia (41%). Este cea mai adanca apa dulce din Africa si a doua din lume, cu o adancime maxima de 1.470 de metri. Lacul a fost descoperit din greseala in 1858 de catre 2 exploratori britanici, Richard Burton si John Speke.

Pe malurile sale au fost gasiti crocodili lungi de 6 metri si 907 kilograme.

Lacul Baikal

Cunoscut si sub numele de "Ochiul Albastru din Siberia", Baikal este localizat in sudul regiunii. Este bine cunoscut pentru adancimea sa de 1.636 de metri, cea mai mare de pe Terra, retinand un volum de apa mai mare decat celelalte lacuri combinate.

El este "casa" pentru mai mult de 1.700 de specii de plante si animale, doua treimi dintre acestea gasite doar acolo. Este inconjurat de munti inalti si paduri dese, varsta sa fiind estimata la 25-30 de milioane de ani.

Legendele spun ca apa adaposteste un animal gigantic, care seamana cu un sturion sau chiar un sarpe, creatura bantuind gandurile oamenilor din zona.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#lacuri adanci lume, #cele mai adanci lacuri, #lacuri adancimi sute metri, #lacuri legende monstri , #lac