Din ce in ce mai multi turisti mor pe litoral. Cum poti salva un om de la inec, daca nu gasesti un salvamar

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 11:41
21959 citiri
Din ce in ce mai multi turisti mor pe litoral. Cum poti salva un om de la inec, daca nu gasesti un salvamar
Foto: ANSPSR

Numarul turistilor care se ineaca pe litoral este in crestere, mai ales in aceste zile in care marea e foarte agitata si, totusi, multi se aventureaza in larg, in ciuda recomandarilor salvamarilor.

Ce inseamna steagurile arborate de salvamari? De ce nu respecta turistii interdictia de intrare in apa? Ce poti face, ca simplu turist pe plaja, daca vezi pe cineva ca se ineaca?

Am cautat raspunsul la toate aceste intrebari la Adrian Rapa, reprezentant al Asociatiei Nationale a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania (ANSPSR).

"Exista o semnalizare cu steaguri care, teoretic, este destul de cunoscuta de catre turisti, insa, la fel ca multe reguli din Romania, nu prea se respecta. Problema este ca turistii nu realizeaza de cele mai multe ori pericolul la care se expun si au existat, de-a lungul anilor, zeci de cazuri in care oamenii care au avut diverse accidente au spus 'Am vazut steagul rosu, dar nu am crezut ca e atat de rau'", a povestit Rapa pentru Ziare.com. Iar reportajele realizare la malul marii in este zile ii dau dreptate.

"Uneori se intampla sa fie o zi perfect calma, perfect senina, fara vant, dar cu valuri mari si periculoasa. Cand se arboreaza steagul rosu, sau chiar si cel galben, majoritatea turistilor se pacalesc, se uita la vreme, se uita de jur imprejur si spun 'Astia sunt nebuni, au pus steagul rosu, dar nu pare a fi niciun pericol'", ne-a explicat specialistul.

Adrian Rapa ne-a lamurit si cum se face semnalizarea cu steaguri pe plaja: "Apare in primul rand un steag rosu cu galben, care inseamna ca serviciul de salvamar este activ. Acesta se arboreaza intre orele 8:00 si 20:00. In anumite conditii, sub el apare un steag galben, care inseamna ca marea este destul de agitata si prezinta un pericol pentru persoanele care nu stiu sa inoate.

Inotul, nu intrarea in apa, se recomanda doar inotatorilor experimentati. Atunci cand marea este foarte agitata, se arboreaza steagul rosu. In aceste conditii, intrarea in apa este interzisa. Este o prevedere legala, prevazuta in HG 1136/2007".

Intrebat daca, odata arborat steagul rosu, salvamarul mai are vreo datorie in caz ca cineva nu respecta legea si intra in apa, Rapa a precizat ca "aceasta datorie a salvamarului este valabila legal intre orele 8:00 si 20:00, iar moral absolut tot timpul".

Cum salvam un om care se ineaca

Rapa ne-a explicat ca, daca vedem un om in pericol de inec, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa cautam un salvamar. Daca nu gasim, atunci putem sa incercam sa salvam victima, insa numai daca gasim un obiect plutitor pe care sa il luam cu noi.

"Teoria spune ca este aproape imposibil pentru cineva neexperimentat sa salveze un om de la inec. Chiar si salvamarii sunt instruiti sa nu plece niciodata cu mana goala, decat in cazuri extreme. Se prefera sa se piarda putin timp pentru a gasi un obiect care pluteste. Este indicata folosirea plutelor, daca se poate", a spus expertul.

El ne-a povestit ca s-a intamplat de multe ori ca salvamari aflati in timpul liber sa sara in apa dupa cineva. "Au improvizat cu un colac, o saltea, o minge, ideea e ca atunci cand o persoana este pe cale sa se inece, principala prioritate este mentinerea ei la suprafata.

Daca vorbim de o persoana inecata, deja inconstienta, prioritatea este transportul ei la mal si inceperea manevrelor de resuscitare", a subliniat Rapa.

"Oricine poate ajuta o persoana care este pe cale sa se inece, insa ajutorul recomandat, pe care il pot da fara a se pune si pe ei in pericol, este oferirea unui sprijin, unui dispozitiv care pluteste. Se poate face cu orice, chiar si cu o sticla de apa din aceea de cinci litri, care este mai mult decat suficienta pentru a tine o persoana la suprafata", a adaugat reprezentantul ANSPSR.

Totusi, ce se intampla daca nu gasim niciun salvamar, nici un obiect plutitor? "Este foarte greu sa-i ceri cuiva sa lase practic o persoana sa se inece, mi-e greu sa si spun, dar au fost, din pacate, multe cazuri cand cineva a intrat sa salveze pe altcineva, de obicei, salvatorul este chiar un membru al familiei, si s-au inecat amandoi.

Victima intra intr-o stare de panica si principalul ei reflex de supravietuire este sa stea la suprafata. Va face asta prinzandu-se de salvator, bagandu-l pe acesta sub apa pentru a-si salva viata. Si in momentul in care salvatorul nu stie foarte clar ce face, probabilitatea sa se inece amandoi este foarte, foarte mare", a explicat Rapa.

El a mai precizat ca salvamarii, chiar daca ajung in aceasta situatie, stiu cum sa abordeze o victima, astfel incat sa o poata imobiliza si transporta spre mal.

Adrian Rapa a mai mentionat ca, pentru un salvamar, sa salveze pe cineva de la inec este o chestiune de moralitate. "Sunt persoane care au lucrat la Salvamar cativa ani buni, iar acum sunt in alta parte, dar reflexul pe plaja a ramas de a sta cu ochii pe apa. Ne intalnim cu fosti colegi si, instinctiv, cand stam de vorba pe malul marii, nu stam ca doi oameni normali, fata in fata, ci ne asesam umar la umar, cu ochii pe apa. Este un instinct care va ramane, probabil, multi ani de acum incolo", a conchis acesta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#salvamari litoral, #steaguri semnalizare litoral, #salvat inec sfaturi, #ajutor inec, #salvamar inec , #litoral