Ce-ar trebui sa nu ratezi intr-o calatorie la Florenta (Galerie foto)

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 22:53
48300 citiri
Ce-ar trebui sa nu ratezi intr-o calatorie la Florenta (Galerie foto)

Exista un oras in inima Italiei unde te poti bucura cu aceeasi usurinta si intensitate atat de arta, cat si de o cafea aburinda, unde fiecare colt ascunde chintesenta frumusetii, unde senzualitatea si istoria au dat umanitatii un muzeu in aer liber. Acest oras este Florenta.

Itinerariul ideal pentru a cunoaste Florenta incepe in Piazza del Duomo sau, mai bine zis, in barul Scudieri, care ofera cafea, prajituri si o panorama perfecta inca din 1939. Italienii isi iau micul dejun in picioare, sprijinindu-se de bara de marmura. E nevoie insa de timp pentru a admira multimea detaliilor, potrivit National Geographic Espana.

O dimineata de iarna, cand cerul este de un albastru intens, reprezinta cel mai bun moment in care poti aprecia coerenta care exista intre edificii, din punct de vedere al stilului, te poti bucura de policromia marmurilor - a celor albe de Carrara, a celor verzi de Prato, a celor rosii de Maremma - si pentru a experimenta placerea pe care numai o cafea buna ti-o poate aduce.

Baptisteriul San Giovanni emana o armonie geometrica imperturbabila, mostenire a templelor pagane. Aceasta cladire este una dintre cele mai vechi din oras, fiind construita intre 1059 si 1128.

In spatele edificiului se afla o clopotnita, a carei constructie a fost initiata de Giotto in 1334 si incheiata de Talani in 1359, intrezarindu-se si fatada catedralei Santa Maria del Fiore (1466), a carei istorie are legaturi cu Divina Comedie a lui Dante, dar si cu o serie de asasinate.

O constructie impresionanta a Florentei este cupola Brunelleschi, cel mai mare imobil din caramida.

Nu departe de Piazza del Duomo se afla bazilica San Lorenzo, care dateaza din jurul anului 1000. Biserica favorita a familiei de Medici, fatada sa neterminata din piatar nu te lasa sa iti imaginezi maretia care exista in interior, adapostind opere ale unor cunoscuti maestri ai Renasterii.

In acelasi complex se pot vedea Sagrestia Vecchia, realizata de Brunelleschi, si Sagrestia Nuova, construita de Michelangelo. De aici incepe cartierul vechi Borgo, un loc plin de viata, unde aproape in fiecare zi se desfasoara targul din San Lorenzo. Sunt celebre produsele din piele fabricate in Maremma, zona aflata intre Toscana si Lacio.

O vizita in targul din San Lorenzo, unde poti admira standurile si te poti tocmi cu vanzatorii, reprezinta o experienta placuta.

Cand vine ora pranzului, ia-o spre Piata Central, obiectiv in care domneste arhitectura modernista, ce are la baza fierul si cristalul. Aici poti gasi diverse localuri cu produse gastronomice din Toscana.

In spatele bazilicii San Lorenzo, la cateva strazi distanta, se afla Piazza Santa Maria Novella, cu minunata bazilica realizata de Leon Battista Alberti in 1456. Acolo se pot vedea manastirea si vechea farmacie, a caror vizitare constituie o lectie magistrala de istorie si arta.

La iesirea din Piazza Santa Maria Novella se gaseste Muzeul National de Fotografie, aflat intr-un conac din secolul al XV-lea, unde vei intra in contact cu un alt tip de arta vizuala. In afara de colectia permanenta (260.000 de opere), dedicata fotografiei istorice si tehnicilor de realizare a acesteia, centrul adaposteste expozitii provizorii cu opere ale noii generatii de fotografi.

Cea mai eleganta strada din Florenta

Putin mai departe incepe strada cea mai eleganta din Florenta, Tornabuoni, unde magazinele de haine celebre alterneaza cu cele de bijuterii, iar palatele renascentiste adapostesc cafenele si hoteluri exclusiviste.

Aici se gaseste si palatul Strozzi, astazi sediul Fundatiei de Studii Renascentiste, in a carui curte exista o cafenea si o librarie unde se pot vizita expozitii de arta.

Poti merge apoi pe Via degli Strozzi, catre Piazza della Repubblica, un spatiu mare, de forma dreptunghiulara, care a fost centru comercial al Florentei medievale si unde se gasesc cafenele in care s-au nascut marile miscari intelectuale si literare ale ultimului secol. Cea mai cunoscuta cafenea este Le Giubbe Rosse, unde se intalneau reprezentantii futurismului.

Daca te vei plimba apoi in directia raului Arno, vei da de Piazza della Signoria, inima politica a Florentei. Aici se afla palatul Vecchio, vechiul sediu al guvernului republican, ce gazduieste in prezent Primaria.

Spre deosebire de alte palate din Florenta, Vecchio, cu turnul sau de 94 de metri, are mai degraba un aspect de fortareata decat de resedinta. Perioada in care a fost construit (1299-1341) a fost marcata de revolte, astfel ca sediul administratiei orasului trebuia sa fie un loc sigur.

Interiorul sau denota sensibilitate artistica, fiind plin de picturi, fresce si sculpturi ale celor mai importanti artisti ai Renasterii.

Privind catre dreapta, poti vedea Galleria degli Uffizi, unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute muzee de arta din Florenta. Obiectivul gazduieste toate marile opere ale artistilor din secolele XII - XVIII.

Daca vrei sa te relaxezi putin, te poti indrepta catre Rivoire, un local aflat in spatele Piazza della Signoria, ce dateaza din 1872, indulcind viata locuitorilor din Florenta.

Raul Arno, iubit si temut cu aceeasi intensitate de locuitorii Florentei, curge la cativa metri de Piazza della Signoria. Indreapta-te apoi catre strada Lungarno, unde poti sa bei un vin bun si sa faci cele mai frumoase fotografii cu podul Vecchio.

Construit in 1345 in partea cea mai stramta a raului Arno, acest pod a supravietuit bombardamentelor germane si celul de-al Doilea Razboi Mondial.

De la podul Vecchio se ajunge in cartierul Oltrarno. Mergand pe strada Guicciardini se ajunge la palatul Pitti, care gazduieste opt muzee. Aici au trait trei dintre dinastiile cele mai influente din Florenta: di Medici, di Lorena si de Saboya.

Construirea acestui palat a fost visul bancherului si comerciantului Luca Pitti, care vroia sa concureze cu grandoarea constructiilor realizate de cei din familia di Medici. Fiind insa depasit de costurile implicate, a vandut palatul ducelui Cosme I di Medicis in 1549.

Urmatoarea etapa a calatoriei este Gradina Boboli, a carei localizare la inaltime ofera o viziune panoramica splendida asupra Florentei. Mergand printre statuile cu zeitati, caverne improvizate, fantani spectaculoase si un helesteu artificial cu o insula inclusa, nu vei mai sti care este limita dintre realitate si arta, maiestrie si magie.

In cel mai inalt punct al imensei gradini a Palatului Pitti se afla Belvedere, o fortareata ce dateaza din secolul al XVI-lea.

Daca te vei intoarce pentru a traversa raul, de data aceasta pe podul Ponte alle Grazie, ajungi la Piazza di Santa Croce, unde se afla bazilica cu acelasi nume si statuia lui Dante Alighieri. Strada Borgo Santa Croce conduce catre acest obiectiv, iar pe drum vei intalni palatele lui Antinori Corsini, Giorgio Vasari, Spinelli si Morelli.

Bazilica di Santa Croce, a carei constructie a inceput in 1294, gazduieste mormintele unor italieni ilustri, precum Galileo, Miguel Angel si Machiavelli.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#obiective turistice Florenta, #turism Florenta, #palate Florenta, #arta Florenta, #cartiere Florenta, #arta renasterii Florenta obiective , #obiective turistice