Un pensionar incearca sa reinvie turismul la Petrosani

Miercuri, 04 August 2010, ora 09:02
2198 citiri
Un pensionar incearca sa reinvie turismul la Petrosani
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

In timp ce autoritatile locale de la Petrosani au doar planuri pentru ceea ce a fost zona de agrement a municipiului - Bradet, exista oameni care incearca sa refaca peisajul.

Unul dintre acestia, un fost pensionar de la mina, care a ajuns pentru prima data in Valea Jiului la 17 ani, vine zilnic si repara ceea ce se mai poate repara. Omul a reabilitat doua surse de apa, pentru ca, spune el, vrea sa fie de folos.

"Eu vin aici in fiecare zi cu bicicleta si incerc sa refac cateva din izvoarele de apa. Am carat dale de beton si am amenajat doua paraiase si oamenii pot bea apa. Este pacat ca totul a fost lasat in paragina pentru ca aici vin foarte multi oameni. Acestia ma intreaba de ce este zona aceasta asa de degradata. Fac si curatenie cand pot", spune barbatul.

Cabana Bradet - odata locul de agrement preferat de locuitorii municipiului Petrosani - a ajuns o ruina ce adaposteste tone de deseuri si prea putini mai sunt cei care urca acum pentru o gura de aer. Baza este napadita de gunoaie ca intreg drumul ce duce spre fosta cabana Bradet.

Desi se aflata la nici un kilometru de Petrosani, baza de agrement Bradet a fost abandonata odata cu preluarea in administrare de autoritatile locale. Altadata o adevarata oaza de verdeata, zona este acum o ruina plina de gunoaie si caini comunitari. Drumul care trecea printr-o padurice a devenit aproape impracticabil, iar daca urci cu masina si nu esti foarte atent risti sa nu mai iesi dintre gropile care s-au format.

Zeci de metri de zona verde au ajuns gropi de gunoi pentru deseuri rezultate din constructii, in timp ce un deal a devenit pista pentru motociclisti sau biciclisti. Din fostul restaurant nu a ramas mai nimic, iar cabana e distrusa. Au disparut usile, ramele de la geam, chiar si acoperisul cabanei in anumite portiuni, iar fostele camere au fost demolate.

Cu toate acestea, zona este vizitata mereu de turisti si oameni ai locului care raman dezamagiti.

Autoritatile de la Petrosani, insa, vorbesc despre planuri de reabilitare, dupa ce au incercat in repetate randuri sa vanda baza de agrement unui investitor, dar de fiecare data fara succes din cauza pretului mare pe care l-au cerut.

In ultimii ani, zona de agrement a fost inclusa intr-un amplu proiect de dezvoltare urbana si revitalizarea centrului civic al municipiului Petrosani, iar autoritatile locale vor sa construiasca din bani europeni un mini-sat de vacanta unde accesul sa se faca cu autobuze ecologice. Toate acestea insa doar daca vor fi bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#zona de agrement Bradet, #paragina Petrosani , #obiective turistice