Curtea Europeana de Justitie a decis: Airbnb este o platforma online, nu agentie imobiliara

Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 09:42
6147 citiri
Curtea Europeana de Justitie a decis: Airbnb este o platforma online, nu agentie imobiliara
Foto: Arhiva Facebook/ Airbnb

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, joi, ca site-ul american de intermediere a inchirierii locuintelor Airbnb este o platforma online si nu o agentie imobiliara.

Cazul a ajuns la Curtea Europeana in urma unei plangeri a asociatiei franceze de turism AHTOP, transmite Reuters.

Cazul scoate in evidenta dificultatile cu care se confrunta autoritatile de reglementare in privinta noilor servicii online, care se implica in afaceri traditionale, dar nu respecta aceleasi reguli.

Pentru Airbnb, cazul din Franta este semnificativ, deoarece Comitetul Olimpic International a acceptat sa promoveze compania pentru cazari in timpul Olimpiadei de la Paris din 2024.

Judecatorii au acceptat in principiu argumentele companiei ca este o platforma online si nu o agentie imobiliara.

"Natura legaturilor dintre serviciul de intermediere si oferirea de cazari nu justifica indepartarea de la incadrarea serviciului de intermediere respectiv la categoria de serviciu de informare a societatii", potrivit curtii.

Instanta a mai criticat Franta pentru ca nu a informat Comisia Europeana in legatura cu cerinta ca Airbnb sa detina licenta de agentie imobiliara profesionista.

Airbnb a salutat decizia curtii.

"Dorim sa fim parteneri buni ai tuturor si am colaborat deja cu peste 500 de guverne pentru a ajuta gazdele sa isi inchirieze proprietatile, sa respectam regulile si sa platim taxele", afirma compania intr-un comunicat.

AHTOP, care are peste 300.000 de membri, de la pensiuni la hosteluri pentru tineri si agentii imobiliare, a cerut Frantei sa modifice reglementarile pe care le-a numit arhaice.

Decizia va incuraja lupta platformelor online cu problemele similare intampinate in alte tari, a declarat Luca Tosoni, cercetator la firma de cercetari Norwegian Research Center for Computers and Law.

"Asta inseamna ca orice incercare a unui alt stat membru de a impune cerinte restrictive unor servicii similare va avea de dus o lupta dificila", a spus acesta.

In ultimii ani, Airbnb a fost in conflict cu hotelieri si autoritati din orase precum New York, Amsterdam, Berlin si Paris, fiind acuzata ca inrautateste deficitul de locuinte si ii exclude de pe piata pe locuitorii cu venituri scazute.

Vezi si Romania, in topul Airbnb al destinatiilor turistice pentru 2020

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#airbnb CJUE platforma online , #ocazii