Descopera cu Ziare.com: Cele mai neobisnuite pesteri

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 00:25
9328 citiri
Descopera cu Ziare.com: Cele mai neobisnuite pesteri

Pesterile au fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de admiratie si uimire a oamenilor in fata frumusetilor produse accidental de natura.

Daca initial erau folosite pentru locuit, au fost abandonate in urma cu multe mii de ani pentru confortul oferit de alte feluri de adaposturi, insa continua sa exercite o fascinatie aparte asupra oamenilor.

In intreaga lume sunt mii de pesteri mari sau mici, fiecare cu povestea si farmeculs au. Cum sa stii insa pe care sa o vizitezi?

Clasamentul propus de writers-free-reference.com propune o lista de pesteri grupate pe principiul ineditului. Iata deci cateva din cele mai neobisnuite pesteri din lume:

1. Pestera Actun Tunichil Muknal din San Ignacio, Belize

Accesibila publicului doar in compania ghizilor autorizati, Actun Tunichil Muknal este una din cele trei pesteri dintr-o mica vale prin care curge un rau. La nord este Cahal Uitz Na, un oras maias cotropit de jungla.

Aici nu se ajunge cu masina, ci doar cu piciorul, in urma unei plimbari de cativa kilometri.

Este un sit arheologic important pentru pasionatii de cultura maiasa, aici aflandu-se, intr-o incapere care ramane uscata chiar si in urma celor mai inspaimantatoare uragane, shelete, ceramica si obiecte de piatra.

Cel mai faimos schelet este "Fecioara de cristal", apartinand unei adolescente, probabil o vitcima a sacrificiilor rituale. Oasele au fost complet acoperite de procesele naturale din pestera, asa ca acum au o sclipire aparte.

2. Grotele lui Hercule, Tanger, Maroc

La 14 kilometri de Tanger, in Cap Spartel, o zona bine impadurita din coasta atlantica a aAfricii, se afla mai multe pesteri, folosite drept locuinte inca din epoca neolitica. S-au gasit aici oase umane si amnare. Multa vreme, localnicii au exploatat roca, dupa care pesterile au fost folosite drept bordeluri- acum au devenit atractie turistica.

Pe langa importanta arheologica si frumusetea naturala, pesterile sunt subiectul legendei care spune ca insusi Hercule a locuit aici, pe cand a creat Stramtoarea Gibraltar si a fondat Tangerul.

3. Pestera de gheata Kungur din regiunea Perm, Rusia

Pestera Kungur este una dintre cele mai mari din lume si singura din Rusia echipata in mod special pentru excursii. Acest monument natural, inconjurat de legende, se afla in Muntii Urali, intre Perm si Ekaterinburg, avand o varsta aproximativa de 10-12 mii de ani. Pestera are 20 de grote si aproximativ 60 de lacuri, iar ruta turistica este de 1,5 kilometri.

Pestera este populara datorita formatiunilor impresionanate de gheata. Cea mai interesanta grota este cea numita Titanic, care are un urias lac subteran, pe care apare cateodata barca oamenilor de stiinta care locuiesc in apropiere de pestera.

4. Pestera Atta din Sauerland, Germania

Attahohle este, probabil, cea mai frumoasa pestera din Germania, cu numeroase paduri de stalactite, stalagmite si coloane. Una dintre incaperi se numeste Kristallpalast (palatul de cristal), datorita faptului ca pestera contine zone uriase cu cristale de calcite.

Pestera a fost descoperita in 1907, in urma unor detonari la o exploatare din zona. Propietarul a realizat potentialul turistic al pesterii si amenajat-o imediat pentru vizitare.

5. Pestera Ali Sadr, Hamadan, Iran

Una din cele mai frumoase si neobisnuite pesteri din lume este Ali-Sadr, din provincia iraniana Hamadan. Dupa intrarea in pestera, turistii folosesc barci pentru a explora adancurile acesteia, trecand printr-un labirint de holuri presarate cu stalactite si stalagmite de culoare rosie, purpurie, maro, verde si albastra.

Ali-Sadr este singura pestera care se poate explora cu barca, cu ape atat de limpezi incat se vede pana la o adancime de 5 metri, chiar si in lumina slaba.

6. Pestera Chauvet, Franta

Pstera Chauvet din sudul Frantei contine unele din cele mai frumoase picturi rupestre preistorice. Datand din urma cu aproximativ 30.000 de ani, acestea au fost realizate cu oxizi de fier, argila si carbune.

7. Cueva de las Manos (Pestera mainilor) Rio Pinturas, Argentina

Cueva de las Manos se afla in provincia Santa Cruz, Argentina, la 163 de kilometri de orasul Perito Moreno, intre granitele Parcului National Francisco P. Moreno, care contine mai multe situri arheologice.

Este faimoasa (de aici si numele) pentru picturile infatisand maini, facute de indigeni, in urma cu aproximativ 9000 de ani. In afara de maini mai pot fi admirate desene infatisand oameni, feline si alte animale, modele in zig-zag, soarele si scene de vanatoare.

8. Pestera Naiului de Trestie (Ludi Yan), Regiunea autonoma Guangxi Zhuang, China

Pestera Naiului de Trestie trestiei care creste din abundenta la intrarea sa, si din care localnicii isi confectioneaza naie si pipe. O data intrat in pestera, esti asaltat de o multitudine de culori si forme care iti incanta ochiul. Pestera are 240 de metri in lungime si s-a format in urma cu 600.000 de ani.

9. Pestera Lechuguilla din Parcul National Carlsbad Caverns, New Mexico, SUA

Pestera Lechuguilla este a cincea ca lungime din lume (196 km) si cea mai adanca din SUA (489 m), fiind in acelasi timp faimoasa pentru formatiunile rare, geologia neobisnuita si starea impecabila.

Pestera si-a luat numele de la planta Agave lechuguilla, gasita in apropierea intrarii sale. Accesul in pestera este limitat la cercetatori si echipe de explorare.

10. Pestera Diros, Areoppoli, Grecia

Pestera Diros are un lac cu apa potabila in interior, ceea ce a atras oamenii inca din Neolitic sa se stabileasca aici. Prin urmare, in pestera pot fi "citite" despre oamenii din acea epoca: activitatile lor zilnice, modul in care traiau, credintele religioase si obiceiurile de inmormantare, sensibilitatea artistica si altele. Pestera a servit drept loc de refugiu, locuinta, depozit de bunuri, cimitir si loc de cult.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Descopera Ziarecom, #vacanta excursii pesteri , #pesteri