Sa descoperi o pestera este ca si cand ai descoperi Raiul

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 15:45
4920 citiri
Sa descoperi o pestera este ca si cand ai descoperi Raiul
Foto: totb.ro

Oana Mirela Chachula (32 de ani) este biolog la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Spune ca nu are veleitati de sportiva si ca este fricoasa. Pasiunea pentru natura, aventura si chiroptere (lilieci) i-a dat insa curaj sa ajunga in locuri greu accesibile unui om neantrenat si neavizat.

Coborarea intr-un aven, escaladarea unui horn sau trecerea unui pasaj inundat dintr-o pestera sunt obstacole pe care acum le inlatura cu usurinta.

In plus, are sansa sa imbine cu succes jobul din care-si castiga painea cu pasiunile din timpul liber: misiunea ei este sa gaseasca o cale de mijloc pentru a proteja speciile de lilieci care prefera sa se adaposteasca in biserici si monumente, de a caror conservare se ocupa institutia pentru care lucreaza.

Povestea ei de viata a fost surprinsa recent intr-un scurtmetraj, in cadrul campaniei "Oricine poate fi erou", a postului Discovery Channel, fiind printre cei 10 "eroi" romani gasiti cu ajutorul publicului, printr-un concurs organizat pe Facebook.

CV-ul te recomanda ca biolog principal la Muzeul National de Istorie, speolog, chiropterolog. Cum se completeaza toate aceste preocupari ale tale in viata ta profesionala, dar si personala?

Este foarte simplu. De formatie sunt biolog (am absolvit cursurile Facultatii de Biologie, AL. I. Cuza, Iasi) si, datorita pasiunii pentru speologie, mi-a fost usor sa ma specializez ca si chiropterolog (specialist pe lilieci). Viata, insa, mi-a gasit un alt job de unde sa-mi castig painea. Asa ca, de 5 ani de zile, sunt angajata ca biolog principal la MNIR, unde ma ocup de investigarea din punct de vedere al atacului biologic a obiectelor de arta si a monumentelor.

Sunt doua lucruri separate, dar care ma completeaza ca om. Am o viata profesionala, una personala si un hobby, care la mine a devenit o pasiune dusa la extrem, exact ca in teoria scaunului cu 3 picioare.

Cum ai ajuns sa faci speologie? Spui despre tine ca nu ai veleitati de sportiva si ca esti fricoasa...

Speologia, fiind o stiinta multidisciplinara, dar care poate fi privita si ca sport, m-a atras prin tot ceea ce reprezinta ea: aventura in natura, dorinta de a descoperi ceva nou, de a vedea lucruri inedite, de a ajunge acolo unde nu a ajuns nimeni, m-a fascinat modul de formare a pesterilor, sau viata care salasluieste in ele. A fost foarte usor sa ma contaminez cu acest "microb".

Bineinteles, ca sa devii un bun speolog, prin tot ceea ce reprezinta el, iti trebuie anumite calitati, printre care si cele de bun sportiv sau care tin de curaj. Dar acestea nu sunt obligatorii. Usor, usor, mi-am depasit "demonii" si am facut fata ca toti ceilalti. Mi-a placut indeajuns de mult ca sa nu renunt usor, si la mine a fost "scopul scuza mijloacele".

Daca nu merg constant in mediul subteran, se simte imediat, ma misc mai greu si am nevoie de o perioada de acomodare. Speologia este pentru toata lumea, fie ca esti tanar sau batran, mai slab sau gras. Se gasesc pesteri pentru fiecare. Intr-adevar, claustrofobia este incompatibila cu speologia, dar si aceasta se poate vindeca cu ajutorul celorlalti.

Sunt deja ani buni de cand mergi prin pesteri. Ce anume te motiveaza sa continui sa investesti timp si bani in aceasta pasiune a ta?

Tocmai ca este mai mult decat un simplu hobby, o pasiune cum ai spus si tu... Nu exista raspunsuri neaparat logice la acest aspect. Sunt foarte curioasa din fire si cu siguranta e un mediu fantastic in care eu ma regasesc. Cred ca si oamenii cu care merg au contribuit la aceasta pasiune a mea.

Speologii, majoritatea, sunt oameni deosebiti si mie imi place pur si simplu sa stau printre ei si sa impartasim impreuna trairile pentru care patrundem sub pamant. Trebuie sa marturisesc ca aici este o alta lume: mai calma, plina de energii pozitive, mai frumoasa - nu va puteti imagina ce a putut crea natura in acest mediu aparent ostil.

Dupa eforturi indelungi, acestea sunt rasplatite de un peisaj care-ti taie rasuflarea, pe care nu ai cum sa-l simti si mai ales sa-l apreciezi daca nu ai muncit sa ajungi pana acolo.

E dureros, insa, cand descopar ca multe dintre aceste minunatii au fost deja vandalizate, tot de oameni, suparati pe viata probabil. Unii psihologi au demonstrat ca speologii sunt cei aflati "in cautarea frumosului absolut". Si aici scopul scuza mijloacele, pentru ca pentru mine nu conteaza cati bani trebuie sa investesc ca sa ajung intr-un loc anume. Ca orice dorinta, ajunge sa se implineasca...cumva!

Citeste mai mult pe Think Outside the Box

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#speologi, #vizita pesteri, #Oricine poate fi erou, #speologie pesteri Romania , #pesteri