Regulile pe litoral s-ar putea schimba: Plajele vor fi alocate hotelurilor in functie de numarul locurilor de cazare

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 17:44
6498 citiri
Regulile pe litoral s-ar putea schimba: Plajele vor fi alocate hotelurilor in functie de numarul locurilor de cazare
Foto: Arhiva Ziare.com

Hotelurile de pe litoral ar putea administra suprafete de plaja in functie de numarul locurilor de cazare, a declarat, luni, la Constanta, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, precizand insa ca acest lucru se poate intampla de anul viitor.

In prezent, plajele sunt oferite spre inchiriere de catre Apele Romane tuturor celor care respecta caietele de sarcini, indiferent daca detin sau nu unitati de cazare.

"Este un subiect pe care il avem in dezbatere de 20 de ani. (...) Sigur ca ne dorim sa se intample acum, prin legea turismului pe care o dezbatem astazi. Dupa cum ati vazut si dumneavoastra, in lege se prevede ca plajele sa treaca in exploatarea hotelierilor in asa fel incat pachetele turistice sa fie complete, iar serviciile oferite de catre hotelieri sa fie de buna calitate.

Sigur ca si turistii isi doresc ca atunci cand vin la mare sa si aiba sezlonguri pe plaja, sa nu mai plateasca, sa fie inclus in pachetul turistic", a declarat presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, apreciind ca exista plaje suficiente pentru toti hotelierii.

Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, a spus, la randul sau, ca fiecare hotel ar putea sa primeasca intre 200 si 500 de metri patrati.

"Solicitarea pe care noi o avem este ca fiecare hotel de pe litoral sa primeasca in exploatare o suprafata in functie de numarul de paturi disponibile si de gradul de confort al hotelului. Aceasta inseamna ca fiecare hotel va primi undeva intre 200 si 500 de metri patrati de plaja. (...) Noi solicitam ca undeva in jur de 20 - 25 la suta din plajele de pe litoral sa fie alocate in mod direct catre hotelieri si, bineinteles, nu fara plata.

Deci nu este o administrare gratuita, ci este o administrare cu plata, pentru ca in acest fel dorim sa oferim servicii complete turistilor nostri care vor putea beneficia gratuit de un loc la plaja, ca va fi cu sezlong, ca va fi cu cearsaf asta ramane sa hotarasca fiecare hotelier pentru ca, la ora actuala cel putin, in capetele de sezon un sezlong pe plaja este mai scump decat un pat de cazare in unitatile noastre hoteliere", a spus Raducan.

Prezent la discutii, directorului Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea - Litoral, Hristu Uzun, a spus ca, in prezent, unitatile de cazare au prioritate la inchiriatul sectoarelor de plaja, dar au fost si hotelieri care nu au vrut sa participe la licitatii.

"De principiu, hotelierii au prioritate. Au un punctaj favorizant si politica Apelor Romane este ca hotelierii sa aiba plaja. Obiectivul hotelierului este ca turistul sa faca plaja si sa aiba un serviciu comun, hotel si plaja. Pe vremuri insa, s-au schimbat patronii, hotelierii nu au vrut plaja si din cauza asta au aparut alte societati care si-au permis sa vina la licitatie si au castigat licitatia.

Din acest motiv unele hoteluri nu au plaja. (...) Noi am incercat sa impartim plaja pe sectoare, in functie de destinatia hotelurilor. Daca unele hoteluri nu au participat, asta a fost", a explicat Uzun.

Acesta a precizat, insa, ca, in prezent, exista contracte care nu se pot rezilia.

"Contractele care au fost luate prin procedura de licitatie nu se pot rezilia. Sunt contracte pe 10 ani, cu drept de preemptiune si care au dezvoltat plaja. Nu se pot rezilia! Vom fi dati in judecata si apar probleme de alta natura", a mai declarat directorul ABADL.

Ministrul spune ca e imposibil de la anul

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, le-a dat dreptate hotelierilor, spunand ca operatorii economici care detin unitati de cazare pe litoralul Marii Negre ar trebui sa aiba un drept de preemtiune in astfel de cazuri, "pentru a-si inchide un cerc al activitatilor", dar a apreciat ca legea trebuie gandita foarte bine, pentru ca sunt si hoteluri care nu au iesire la plaja.

"Trebuie sa ne gandim foarte serios ce facem cu aceasta chestiune. Eu cred ca este dreptul hotelierilor, sa aiba servicii complete sa se introduca aceasta notiune. (...) Aici trebuie vazut si cum se impart sectoarele de plaja, pentru ca sunt hoteluri cu iesire directa la plaja, mai au partea de faleza in fata, sunt alte hoteluri care sunt mai in spate, si atunci trebuie impartite corect aceste sectoare de plaja. (...)

In functie de numarul locurilor de cazare clasificate pe fiecare unitate in parte sa venim cu o suprafata anume pe fiecare turist. Asa ar fi normal, sa putem face un calcul, ca avem un hotel care are 125 de camere sau avem un hotel care are 300 de camere si trebuie sa vedem exact si in functie de numarul locurilor de cazare cum se poate realiza", a spus Dobre.

Ministrul a mai spus ca aceasta problema trebuie discutata si cu Ministrul Apelor si Padurilor, plajele fiind in prezent in administrarea Companiei Nationale Apele Romane.

Intrebat daca acest lucru s-ar putea petrece incepand cu sezonul viitor, ministrul Turismului a spus ca este "imposibil!".

"Ganditi-va ca legea dupa ce se va publica in Monitorul Oficial; va intra in vigoare la 180 de zile, pentru ca trebuie pregatite si autoritatile publice locale, inclusiv si cele centrale, dar si operatorii economici, ca nu putem sa introducem o lege in momentul publicarii sa-i dam acea notiune de termen 30 de zile", a mai spus Dobre.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a facut aceste declaratii la o intalnire cu reprezentanti ai autoritatilor locale si agenti economici din judetele Constanta, Vrancea, Galati, Buzau, Braila si Tulcea, acestia cerandu-i ministrului sa fie luata in discutie o solicitare mai veche a hotelierilor de pe litoral, care cer de multi ani sa primeasca in administrare suprafete de plaja.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dobre plaja hotelieri, #hotelieri administrare plaje , #plaja