Renumite izvoare termale unde poti face baie chiar si iarna

Vineri, 29 August 2014, ora 23:33
36885 citiri
Renumite izvoare termale unde poti face baie chiar si iarna
Foto: Big Picture

Natura ne-a daruit cu multe, dar nu suntem destul de curiosi, ca sa umblam si sa cunoastem totul. Asa se face ca multimea izvoarelor termale e adesea necunoscuta, iar placerea unei bai fierbinti in plina iarna sau chiar in Antarctica pare un miracol.

Unele asemenea locuri sunt amenajate imbietor de agentiile turistice, altele pot fi vizitate in stare salbatica, asa cum le-a creat Dumnezeu, si este greu sa spui care sunt mai atractive, ca sa recomanzi vreunul, noteaza portatul Big Picture, oferind totusi cateva exemple.

Cascate del Mulino, Toscana, Italia

Este o abundenta luxurianta de vegetatie si apa, la temperatura constanta pe tot parcursul anului, de +37,5 grade C. Apa se revarsa din munte pe terase, care dau aspectul unor cascade in trepte.

Statiunea Saturnia, amenajata de localnici, are trei avantaje: aspectul rustic, pretul accesibil si cadrul ecologic. In plus, nu este aglomeratie, intrucat turistii cauta statiuni mai cu ifose.

Kiraly, Budapesta

De multe secole, functioneaza in capitala Ungariei bai publice, alimentate de la sute de izvoare fierbinti. Au fost construite de turci in secolul al XVI-ea, cand tara era sub ocupatie otomana. Temperatura este intre +26 si +40 grade C. Confortabil.

Viliuchi, Kamceatca, Rusia

Este o performanta, sa faci baie fierbinte pe ger, in nord-estul Siberiei! Iar locul pare un adevarat colt de rai, intructa statiunea nu este amenajata. Pur si simplu, te dezbraci, iti lasi hainele pe zapada si te lansezei in raul Viliuchi, de sub care tasnesc apele fierbinti ale izvoarelor incalzite de vulcanul Viliukinsky. In jur, nu vezi nimic, decat tundra.

Izvoarele muntelui Arenal, Costa Rica

Aici, autoritatile au fost mai pragmaice si, desi nu este organizata o statiune di granda, paznicii nu te lasa sa intri in apele fierbinti coborate din cascada, decat daca platesti biletul de 126 dolari. Scump, dar face.

Baile Petrolo, Toscana, Italia

Este un mediu rural, cu un trecut nobiliar: aici isi petreceau vacantele cei din familia di Medici, cu ale caror amintiri este somptuos impodobita istoria Italiei, si care au lasat nepretuite monumente in cimitirele tarii.

In plus, solul bogat in roci sclipitoare, te ispiteste sa-ti iei o amintire, cu acelasi zel, cu care ne luam noi scoici, cand mergem la Eforie.

Monkey Park, Dzigokudani, Japonia

Merita sa urci iarna 850 metri, ca sa faci o baie fierbinte in aceasta zona inconjurata de zapezi, dar numai daca iti face placere sa te imbaiezi laolalta cu maimutele locale, care din cauza frigului isi petrec mai tot timpul in lacul termal. Specialistii sustin ca nu sunt agresive si nici purtatoare de boli, ca animalele din alte medii.

Goudzhekit, Transbaikalia, Rusia

Unora le face placere sa inoate in cele doua bazine din inima Siberiei, situate la 25 km de cel mai apropiat oras. Merita, pentru apa lor cuprinsa intre 52 si 42 grade C, care te face sa uiti de gerul de afara.

Angseri, Bali, Indonezia

Bali este o mica insula in Indonezia, lunga de 150 km la lata de 80 km, una din cele mai mari atractii turistice din lume, fiind cunoscuta printre altele prin cascadele sale de ape fierbinti. Este o statiune de lux si scumpa, dar si asa merita.

Lacul Garda, Italia

Statiunea este cunoscuta de peste un mileniu si a fost folosita in scopuri curative, dar numai in jurul anului 1800 s-a descoperit ca, sub lacul cu apa rece, curg apele izvoarelor fierbinti. Au fost scoase la suprafata, iar apele amestecate cu cele reci sunt tocmai bune de scaldat.

Mystic Hot Springs, Utah, SUA

Apa, a carei temperatura urca pana la 75 de grade Celsius, face sa nu reziste vegetatiile obisnuite, determinand in jur un fel de peisaj selenar, ruginiu.

Pentru acest peisaj unic in lume vin turistii, dar si pentru o baie in bazinele unde temperaturile sunt reglate cu aport de apa rece din alte zone.

Izvoarele termale Tumninski, regiunea Khabarovsk, Rusia

Izvoarele nefiind zagazuite, curg continuu. Ca urmare, nu poti face baie, dar statiunea este renumita pentru efectele curative ale aerului umed, ale esentei de pin si de molid care domina atmosfera si ale apei minerale fierbinti, cu care bolnavii se servesc "la izvor".

Chin, Alaska

Descoperite recent, baile de la Chin au neasteptate efecte curative, care atrag turistii din toata America de Nord. Zapezile dominante din zona nu-i deranjeaza pe cei care au calatorit pana acolo anume ca sa faca o baie. Baile sunt situate la 90 km departare de Fairbanks, al doilea oras ca marime din Alaska.

Insula Deception, Antarctica

Putina lume ajunge in Antarctica, asa ca nu prea ai sanse sa te scalzi in apele fierbinti din acest colt de iarna vesnica. Totusi, zona e aglomarata, dar nu cu turisti. Cu pinguini.

Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o
Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o
Cele mai multe izvoare de apă termală din Herculane sunt închise în această perioadă după ce, în luna februarie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a retras licența...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#ape termale, #statiuni balneare, #ape vulcanice, #izvoare termale, #ape curative , #statiuni