Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cetatea Siria - Romania la picior

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 08:36
10065 citiri
Cetatea Siria - Romania la picior
Foto: www.amfostacolo.ro

Multi spun despre Romania ca este o tara frumoasa, dar "pacat ca este locuita". Inainte de a ne lega de locuitorii sai, va propunem sa ne vizitam tara natala la pas.

Incepem cu Cetatea Siria, aflata in comuna cu acelasi nume din judetul Arad, comuna despre care se spune ca ar fi cea mai veche localitate din Romania. Mai exact, la putin peste 27 de kilometri de Arad pe DJ 79A, in muntii Zarandului. O zona deluroasa si de unde cetatea (sau ce a mai ramas din ea) pare un paznic ce are grija de la inaltime de imprejurimile sale.

Construita pe Dealul Cetatii, de aproape 500 de metri, Cetatea Siria avea un rol de aparare, dar si economic pentru cele 110 sate arondate. Pana in anul 1784 a avut o stare buna, insa a fost distrusa de trupele habsburgice, care nu doreau sa ajunga pe mana rasculatilor. Asa ca in urma lor au ramas ruinele. Suna trist, dar acestea merita vazute de fiecare roman.

Poti sa ajungi in zona si cu masina, dar si pe jos. Pentru soferi ar fi de ajutor si coordonatele GPS: 46.266324,21.657233. Oricum, este de mentionat ca in zona exista indicatoare ce va vor ajuta si mai mult. Ideal ar fi sa parcati autoturismele la Perla Cetatii si sa continuati pe jos pana la cetate pentru a putea admira tot ceea ce natura va pune la dispozitie.

Intrarea principala in cetate era in partea de nord, unde in prezent mai este doar locul in care erau acum mult timp portile.

In partea vestica a cetatii o sa puteti admira un perete lung de zeci de metri, destul de interesant din punct de vedere istoric, dar peste care se observa cu usurinta trecerea anilor, fiind plin de gauri si daramat pe alocuri. Continuand traseul spre partea nordica o sa intalniti ramasitele turnului, ce era odata probabil cel mai impunator punct al cetatii.

Daca vreti sa duceti totul la extrem, va puteti catara pe zidul cetatii si sa admirati privelistea de la inaltime. Este un sentiment unic. Ruinele din jurul vostru va vor face sa va ganditi imediat la tot ceea ce a "trait" si "auzit" cetatea. Daca ar putea vorbi....

Foto: www.redii.ro

Nu numai oamenii care vor sa se plimbe linistiti si sa viziteze un loc umitor vin aici, ci si amatorii de sporturi extreme. In ultimii ani, aici s-au organizat zboruri cu parapanta, planorism, iar cei care stapanesc arta mersului pe bicicleta fac mountain biking. Sa nu ii mai amintim pe cei care sosesc la sfarsit de weekend pentru gratare.

Si daca tot ajungeti in comuna Siria ar fi bine sa vizitati si Muzeul Memorial "Ioan Slavici si Emil Montia", care se afla in centrul localitatii. Este un alt lucru cu care Romania ar trebui sa se mandreasca.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Cetatea Siria, #Cetatea Siria Arad, #Cetatea Siria Muntii Zarandului , #turism