Ce sa nu faci sub nicio forma cand mergi in strainatate: reguli de eticheta esentiale pentru diferite tari

Duminica, 17 Mai 2015, ora 09:24
35459 citiri
Ce sa nu faci sub nicio forma cand mergi in strainatate: reguli de eticheta esentiale pentru diferite tari

Sezonul vacantelor sta sa inceapa, la fel si cel al documentarii in privinta locului ales pentru petrecerea concediului. Nu se cuvine sa mergi intr-o tara fara sa-i cunosti obiceiurile, riscand sa-ti atragi antipatia sau, mai rau, vorbe grele din partea localnicilor.

Asadar, se cuvine sa mergi cu temele facute. Business Insider te ajuta in acest sens, oferindu-ti un mic ghid legat de ce e interzis sa faci sau sa spui odata ce ai iesit din tara ta, calcand pe alte meleaguri.

Norvegia

Odata ajuns in aceasta tara, vei vedea, la un moment dat (in niciun caz la tot pasul) si ceva nuditate. Sub nicio forma nu te holba! In Norvegia oamenii sunt relaxati in ceea ce priveste nuditatea. Femeile si barbatii se vor schimba fara jena pe plajele publice, fara a incerca sa se acopere. Se asteapta, insa, sa nu-i privesti tinta.

Sa nu ti se para o lipsa de politete faptul ca lumea se adreseaza pe numele mic. In Norvegia, lumea e foarte degajata si doar fata de rege formula de adresare e diferita. Si despre premier se vorbeste adesea folosindu-se doar numele mic, fara ca asta sa fie o jignire.

Minuni naturale pe care sa nu le ratezi intr-o vacanta in SUA (Galerie foto)

Tot in Norvegia nu e indicat sa ceri relatii despre vreo biserica. Majoritatea nu merge la biserica, asa ca intrebarea e oarecum nepotrivita.

Japonia

In Japonia, nu lasa bacsis nimanui. Bacsisul pur si simplu nu face parte din cultura nipona. Nici macar maruntisul nu-l lasa pe tejghea, daca nu vrei ca vanzatorul sa alerge dupa tine!

Cand intri in casa cuiva, nu uita sa te descalti, mai ales daca i-ai vazut pe ceilalti ca procedeaza astfel. Pantofii nu se scot in afara casei, ci vei vedea o zona mai joasa, imediat dupa intrare, rezervata acestei activitati.

Stapaneste-ti entuziasmul fata de necunoscutii niponi! Majoritatea japonezilor, mai ales cei varstnici, nu vrea sa fie imbratisata.

Pe scara rulanta, la Tokio va trebui sa stationezi pe partea stanga, iar la Osaka pe dreapta. Uita-te in jur cu atentie si ia exemplu.

Rusia

La fel ca in Romania, in Rusia nu se ofera buchete de flori "cu sot". Un buchet potrivit e format din 3,5 sau 7 flori.

Fara vreo legatura cu cultura ori traditiile, insa un sfat util: nu te baza pe cardul de credit. In majoritatea locurilor, platile se fac doar cu bani gheata.

Ca peste tot, opiniile vizavi de guvern sunt impartite, asa ca nu e o idee buna sa critici puterea. Mai bine te abtii de la orice fel de comentarii pe aceasta tema - e sfatul unui rus.

Singapore

In Singapore poti fi concediat pentru o groaza de lucruri, cum ar fi sa hranesti pasarile, sa scuipi, sa urinezi in public, sa fumezi sau sa iesi cu animalul de companie in public.

Croatia

In Croatia, atentie mare la ce degete ridici in aer! In niciun caz nu le ridica pe primele trei de la o mana - degetul mare, aratator si cel mijlociu -, acesta fiind cunoscut ca salutul sarbilor nationalisti, deloc bine vazut in Croatia.

Kenya

Daca ajungi in Kenya, in niciun caz nu fi lipsit de respect la adresa religiei, pentru ca majoritatea celor pe care ii intalnesti sunt credinciosi.

Nu te arata nerabdator. Inainte de a ajunge in Kenya, impaca-te cu ideea ca aici totul curge in alt ritm. Sunt respectate doar orele de inchidere a programului la banci. Invata sa intri in ritm; lucrurile se vor intampla, insa nu la timp.

Nu vorbi despre sex daca ai langa tine si barbati si femei. Pur si simplu e nepotrivit.

Uita ce ai invatat in Norvegia, legat de folosirea "numelui mic". Foloseste "domnisoara", "doamna", "domnule", adaugand si "medic", "inginer", cand e cazul, plus numele de familie. Poti folosi prenumele doar daca interlocutorul tau asa s-a recomandat.

Noua Zeelanda

Cea mai mare jignire adusa locuitorilor acestei tari e sa-i confunzi cu australienii. Nu le place deloc asta. Nici nu te astepta sa vezi pasari kiwi; sunt pe cale de disparitie.

Tot aici, nu face glume pe marginea rugby-ului, francizei "Lord of the rings" sau reginei Angliei.

Nu te mira nici daca vezi in public oameni care merg desculti, ba chiar si fara tricou.

Turcia

Odata ajuns in Turcia, abtine-te sa faci semnul "ok" folosind primele doua degete de la o mana, unindu-le intr-un cerc. In acesta tara e considerat a fi un semn obscen.

Abtine-te si de la consumul de alcool; turcii nu prea-l vad cu ochi buni. Un pahar de vin, ocazional, e in regula, insa in niciun caz nu te imbata!

Nu-ti sufla nasul in public si nici nu folosi scobitoarea cand ai "martori"; sunt gesturi interzise in restaurante, baruri sau cafenele.

India

Daca ai ajuns in India, abtine-te sa-ti saruti iubita, pentru ca, in unele zone, poti ajunge chiar la inchisoare.

Nici sa nu atingi pe cineva de sex opus. Pana si imbratisarea sau strangerea mainii sunt rezervate, in anumite parti ale tarii, celor de acelasi sex.

Franta

Daca esti vegetarian, nu e tocmai raiul pentru tine aici. Putini sunt vegetarieni in Franta si cei mai multi nici nu inteleg un astfel de regim.

In plus, cand mergi "in vizita", anunta inainte.

Chile

In Chile, nu manca nimic folosindu-ti doar mainile, nici macar cartofii prajiti. Foloseste cu incredere cutitul si furculita, pentru ca aici manierele sunt importante.

Germania

Nici macar in gluma sa nu faci salutul nazist. In fiecare an turistii sunt retinuti pentru asta. Mare grija si sa nu ai pe tine un astfel de simbol.

Tot in Germania, vei fi considerat needucat sau chiar bolnav psihic daca te holbezi. Nu vei fi bine vazut nici daca esti prea prietenos.

In niciun caz nu spune unui german "La multi ani" inainte de ziua sa de nastere, pentru ca se va teme ca ceva rau se va intampla, asa dupa cum arata o superstitie locala.

Marea Britanie

Cea mai mare crima pe care o poti face aici este sa "sari peste rand". Britanicii cred ca pentru asta se poate da pedeapsa capitala.

O alta regula de bun simt este sa nu intrebi niciodata ce salariu are cineva si nici sa nu inviti pe cineva acasa, decat daca il stii foarte bine.

In Irlanda, daca esti la bar si cineva ofera un rand la toata lumea, nu fi zgarcit, procedeaza la fel cand iti vine randul. Daca nu-ti permiti, poti spune, fara probleme, ca ai un buget pe care trebuie sa-l respecti si sa nu accepti bautura, astfel incat, apoi, sa nu platesti un rand pentru toata lumea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reguli eticheta tari turism, #cultura obiceiuri tari vacanta, #gesturi interzise tari turisti , #turism