Cum poate atrage Romania turisti straini? - Interviu

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 07:26
7551 citiri
Cum poate atrage Romania turisti straini? - Interviu

Romania nu si-a valorificat pana acum potentialul turistic, iar campaniile de promovare nu doar ca nu au ajutat, dar au reprezentat, de-a lungul timpului, prilej de a cheltui bani in plus, degeaba, de la bugetul statului.

Oricat ne-am dori sa atragem turisti straini, se pare ca nu avem cum sa o facem mai bine decat bulgarii, grecii sau turcii. Pentru a reusi ca macar sa calcam pe urmele lor, ar trebui mai intai sa le schimbam strainilor parerea despre ceea ce inseamna Romania.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sorin Psatta, Integrated Communication Director Graffiti BBDO, a vorbit despre campanile de promovare a Romaniei si cum putem sa atragem turisti straini.

Care dintre campaniile de promovare a Romaniei au reprezentat cel mai bine tara, in opinia dumneavoastra?

A fost o tema interesanta, se numea "Romania Fabuloasa". Era vorba de ideea fabulospiritului, in care imaginarul si realul se intalnesc pe acelasi taram. Mi se parea o idee destul de credibila si potrivita cu ceea ce se intampla in Romania, unde fiecare zi te surprinde de parca ar fi prima. Din campaniile care s-au rulat despre Romania, inclusiv Gradina Carpatilor, fabulospiritul mi s-a parut cel mai aproape de ceea ce simt eu ca roman si poate si ca publicitar.

Gradina Carpatilor iti arata niste fiinte omenesti care sunt aproape mitice sau fictiuni. Cati tarani in port popular calare pe cai pur sange intalniti daca mergeti la tara?!

Ce v-ar face sa veniti in Romania, daca ati fi turist strain?

Va spun ceva din experienta. Intamplarea a facut ca, in primavara aceasta, sa ma duc cu fiul meu si cu un coleg din publicitate in Brazilia. A fost prima oara cand am parasit continentul, m-am dus tocmai in America de Sud, la Rio. Ce ma atragea in Brazilia? Nicio clipa nu mi-am imaginat Brazilia ca pe un loc paradisiac unde nimic rau nu se intampla.

Eram speriat de tot felul de informatii contradictorii, ca te talharesc, ca te rapesc, ca in timpul carnavalului pe de o parte esti impresionat, pe de alta parte esti victima sigura pentru ca strainul este vanat mai ceva ca o pasare rara. Toate aceste informatii le-am luat drept foarte reale. Daca cineva imi spunea ca Rio este un colt de rai, aveam mici dubii. Daca altcineva imi spunea ca este un iad pe pamant, iar aveam mici dubii.

Deci ma deranjeaza exagerarile. Orice om considera neverosimil cand i se prezinta o singura parte. Calatorul in strainatate este o persoana cu un nivel de educatie cel putin mediu. In psihologie se stie ca, in momentul in care vrei sa convingi o masa de oameni educati, trebuie sa le prezinti ambele aspecte ale problemei si sa ii convingi sa aleaga in favoarea ta.

Omul cu educatie se simte jignit cand i se prezinta o singura fata violent colorata. Metoda asta cu prezentarea unei singure parti functioneaza foarte bine la populatia needucata. Cand ai un target needucat nu trebuie sa-l pui sa aleaga pentru ca asta ii starneste confuzii si te respinge.

Cum sunt vazuti romanii de catre straini?

Strainii ne vad si in functie de ceea ce se transmite prin mass-media respectiva. Cred ca majoritatea experientelor pe care le au strainii cu Romania sunt neutre sau mai degraba negative. Din acest punct de vedere, strainul care isi propune sa vina in Romania e precaut in cel mai bland caz, asa cum eu, inainte sa merg la Rio, eram precaut, daca nu chiar grijuliu vizavi de soarta mea ca persoana fizica.

La fel este si aici. In momentul in care se prezinta o perspectiva diferita de ceea ce el stie, s-ar putea ca acea persoana sa receptioneze mesajul ca fiind neverosimil.

Asta nu inseamna ca trebuie sa ii arati romani care fura, femei care se prostitueaza sau ceea ce aud ei la televizor.

"Fabulospiritul" imi prezenta Romania ca pe un teritoriu unde se poate intampla ceva. Orice roman simte ca acest spatiu este surprinzator, la limita imprevizibilului.

Ti se poate da in cap pe strada, dar la fel de bine ti se poate intinde mana intr-un mod complet neasteptat de catre un om necunoscut. Ma refer la acea ospitalitate despre care se spune ca ar caracteriza poporul roman. S-a spus ca e o greseala de strategie sa mai promovam litoralul pentru ca nu avem cum sa ii depasim pe turci, greci sau bulgari. Cu ce destinatii ar trebui sa le sucim mintile strainilor?

Am senzatia ca este un punct de vedere foarte colorat politic vizavi de litoral.

Bineinteles ca avem o sansa. Avem o sansa de a creste si de a promova litoralul la fel cum avem sansa de a promova Muntii Retezat sau Occidentali.

Daca ati face campania de promovare a Romaniei, ce le-ati spune strainilor?

Imi aduc aminte de o experienta care este legata de un produs sofisticat, un bun de lunga durata. Noi incercam sa stimulam o decizie de cumparare care se ia in mod chibzuit. Este un proces indelung decizional la un bun de folosinta pe o perioada mai mare. Nu te repezi sa cumperi o masina de 10.000 de euro dupa ce ai vazut un spot la tv, decat daca esti usor nebun.

Noi nu aveam ce sa spunem despre produs. Era realmente banal, asemanator cu ce existase inainte, dar trebuia sa scoatem in fata noutatea. "Incearc-o si o sa mai vorbim". Este o promisiune facuta cu jumatate de gura, un fel de teasing.

Pana la urma, cand nu ai ce spune, poti merge pe aceasta abordare. Poti scoate in fata surpriza pe care o vei avea ajungand in Romania nepromitand nimic sau promitand doar ca vei fi surprins. Omului ii place sa fie surprins. I-ai promis o surpriza si va garantez ca o va avea. Statistic, surprizele placute vor fi mai multe decat cele neplacute. In felul acesta isi vor schimba si parerea despre ceea ce inseamna Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#turisti straini, #Romania turisti straini, #Romania atragere turiti, #campanii promovare Romania , #turism