LA Times: Romania, taramul turnurilor medievale si a cetatilor ce par scoase din Hansel si Gretel

Duminica, 16 August 2015, ora 13:15
6454 citiri
LA Times: Romania, taramul turnurilor medievale si a cetatilor ce par scoase din Hansel si Gretel
Foto: Ziare.com

Romania este din nou laudata de jurnalistii straini, care au ramas muti de uimire in fata frumusetilor din tara noastra.

"Un tanar scriitor englez a trecut prin Romania si a fost captivat de taranii care l-au primit in casele lor, l-au invitat sa impartaseasca obiceiurile si sarbatorile dintr-o tara plina de arta populara, cu cuiburi de berze si castele ca din basm. William Blacker a ramas opt ani si a scris 'Along the Enchanted Way', un omagiu adus lumii care l-a scos din agitatia vietii moderne.

In timpul unei excursii recente in Romania, am inceput sa inteleg ispitele unui teren cu turnuri medievale si cetati ce par scoase din 'Hansel si Gretel'", isi incepe reportajul jurnalista Anne Marie O'Connor de la LA Times.

Romania, promovata in presa straina: Vino in Bucurestiul hip'n'cool!

Aceasta povesteste ca totul a inceput cu indemnul sotului sau de a se aventura in necunoscut, de a explora o zona din Europa. Astfel, ea si sotul sau au ajuns la Bucuresti si au planuit o saptamana cu trenul si masina prin zonele rurale din Romania.

Jurnalista precizeaza ca Romania, care a scapat de comunism in 1989, are o reputatie pentru frumusetea naturala nealterata si pentru arhitectura bine conservata, dar fara latura comerciala specifica multor zone in care turismul este deja o industrie.

"Aici, in zonele muntoase din Romania, in Transilvania si Maramures, fermierii inca ara pamantul cu calul si plugul, amintind de Europa secolului 19", noteaza jurnalista.

Calatoria unor straini prin Romania: Locurile care i-au uluit (Galerie foto)

Aceasta a fost impresionata, in timpul celor trei zile petrecute in Maramures, sa vada ca oamenii poarta aici bluze traditionale romanesti care ii inspira pe designerii modei moderne.

"Primul nostru pas spre trecut a fost satul Rogoz unde am vizitat biserica de lemn Sfintii Arhangheli. Aceasta a rezistat invaziei tatarilor din 1661 si este una dintre cele opt biserici de lemn din regiune care fac parte din patrimoniul UNESCO", a notat ea.

La Targu Lapus, spune ea, au fost intampinati de o parada de oameni in haine traditionale romanesti, cu dans si muzica, dar si cu o cina delicioasa cu pui, carnati si bere locala.

"Ospitalitatea este un motiv de mandrie aici. Prima noapte am petrecut-o la Rohia, pensiunea Casa Gherman, ai carei proprietari ne-au recomandat o excursie la manastirile locale", mai spune Anne Marie O'Connor.

Strainii, fascinati de Romania: Un amestec intre Balcani, Orientul Mijlociu si Europa

Jurnalista alaturi de sot si prieteni au ajuns in urmatoarea zi la Manastirea Rohita, unde au gustat mamaliga cu branza si carne de porc, dar si celebra palinca de prune.

In excursia lor prin Romania au ajuns si in casa unui artizan local a carui casa parea facuta din turta dulce si ale carui sculpturi impodobesc multe dintre casele din zona.

Ultima seara turistii straini au petrecut-o in pensiunea in care au fost cazati, privind cum taranii se indreptau spre case in carute si cum oamenii isi inchideau seara portile din lemn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#jurnalist strain turist Romania, #straini turisti Romania, #Romania presa straina , #turism