National Geographic: Peripetiile unei straine in vizita in Maramures

Marti, 28 Iulie 2015, ora 10:25
7480 citiri
National Geographic: Peripetiile unei straine in vizita in Maramures
Foto: Arhiva Ziare.com

O autoare straina a ocupat locul cinci intr-o competitie de scrieri despre calatorii, cu o poveste despre bunatatea romanilor dintr-un sat din Maramures.

Flossie Baker a castigat locul cinci in competitia Travel Writing 2015, organizata de National Geographic Traveller.

Femeia a povestit, in articolul castigator, intalnirea cu romanii dintr-un sat maramuresean. Intr-o zi in care se plimba pe un drum ce traversa terenuri de unde tocmai fusese cosit fanul, Flossie povesteste ca a fost abordata de un varstnic intr-o masina galbena, care a poftit-o in vehicul.

The Telegraph: Maramuresul este un basm rural

"Judecand dupa zambetul sau, varsta si varsta vehiculului, am conchis ca nu o sa ajung nicaieri rapid, asa ca am trecut peste sentimentele de emotie si m-am urcat", scrie femeia. Cand s-a uitat in spate, portbagajul masinii era incarcat cu saci de branza.

Cateva minute mai tarziu, masina a ajuns la o ferma unde, sub privirea letargica a vacilor, straina a fost poftita intr-o casa de lemn decorata cu vechi unelte si tigai de arama. Ghemuita pe o galeata intoarsa cu fundul in sus, Flossie a primit o farfurie de tabla plina cu branza peste care s-a presarat zahar.

Satul Breb din Maramures, "parte dintr-o alta lume". Ce spun strainii despre Romania

"Am mancat continutul bolului cat de repede am putut, incercand sa nu simt gustul neplacut, insa acesta a fost rapid umplut la loc" povesteste ea.

In tot acest timp, sacii de branza au inceput sa fie descarcati din masina. Femeia admite ca "am inchis ochii si am terminal bolul, comportandu-ma cat de satisfacuta am putut". O batrana a aparut la usa, cu chipul inconjurat de o basma neagra.

Cand a vazut-o ca mananca, a zambit larg si a luat-o de brat, conducand-o catre casa ei. Straina a observat casa "ca din povesti", cu sculpturi in lemn si o veranda uriasa. A fost poftita intr-o bucatarie insorita, asezata pe un scaun si in brate i s-a pus un nou bol cu branza cu zahar.

"Mananca, mananca! Esti straina. Te hranesc", i-a spus batrana.

Cand femeii i s-a parut imposibil sa mai inghita o singura lingura de branza, a fost salvata de batranul in masina galbena, care a lasat-o in locul unde fusese gasita in urma cu doar o ora.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#calatorie Maramures, #articol calatorie Maramures , #turism