Ziare.com

Pagubele create de Genius Travel se ridica la 100.000 euro - cati turisti sunt afectati

Vineri, 19 August 2016, ora 12:58

   

Pagubele create de Genius Travel se ridica la 100.000 euro - cati turisti sunt afectati
Pagubele create de agentia de turism Genius Travel, care si-a anuntat clientii prin email ca nu vor mai putea pleca in vacantele pe care deja le-au platit, pentru ca firma va intra in insolventa, se ridica la 100.000 euro.

Aproximativ 100 de turisti sunt afectati de acest lucru, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

"Din cate stim, este vorba de 100 de turisti. Acestia pot cere chiar ei intrarea in insolventa a Genius Travel", a spus Alin Burcea.

Agentia Genius Travel a fost exclusa din patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), ca urmare a prejudiciilor create. Burcea afirma totodata ca toate agentiile membre ale patronatului si-au platit cotizatia, altfel ar fi fost deja excluse din ANAT.

Seful ANAT mai spune ca proiectul privind fondul privat de garantare, creat pentru ca turistii care si-au cumparat vacante sa poata fi despagubiti, in situatia in care agentia de turism intra in insolventa sau faliment, va fi gata in luna septembrie, iar ulterior va fi inaintat ministrului Economiei, Costin Borc, care il va propune in Guvern.

Asociatia a angajat in acest scop un expert, Peter Barta, care lucreaza la proiectul de act normativ.

Presedintele ANAT spune ca, in cel mai fericit scenariu, proiectul ar putea fi aprobat pana la sfarsitul acestui an si sa fie operational din anul 2017.

Decizia infiintarii acestui fond a fost luata deoarece firmele de asigurare nu sunt interesate sa acopere riscul de insolventa pentru companiile de turism.

Prin acest fond privat de garantare fiecare agentie ar trebui sa plateasca o singura data in jur de 3.000 de euro, in primul an. De la 1.500 de agentii se vor strange astfel circa 4,5 milioane de euro. Insa apoi va trebui platita si o alta suma anual. Reprezentantii ANAT au ajuns la ideea de 500.000 euro garantare pe care sa-i dea fondul si care ar acoperi eventuala paguba pe care ar putea sa o faca o agentie care ar intra in insolventa.

Amintim ca acest scandal a izbucnit dupa ce Genius Travel si-a anuntat clientii prin intermediul unor emailuri ca nu le mai poate onora vacantele cumparate pentru ca a decis sa intre in insolventa.

Citeste ce alte schimbari majore se anunta in domeniul turismului dupa ceea ce s-a intamplat cu Genius Travel


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2307 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor