Sfaturi pentru autostopisti

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 12:21
4387 citiri
Sfaturi pentru autostopisti
Foto: Big Picture

Ne aflam in sezonul concediilor, al vacantelor si al calatoriilor. Romanticul tren de altadata si-a pierdut din farmec, putini mai calatoresc azi cu acest mijloc. Pe distante lungi iei avioul, pe distante scurte iei autobuzul, iar daca te tin curelele, urci in masina proprie. Daca nu te tin, n-ai incotro si incerci autostopul.

Dar autostopul nu mai e ce a fost atunci cand soferul oprea ca sa-ti umfle cativa lei. Azi nu mai franeaza nimeni din asemenea interese, dar tot mai opreste daca i se pare ca ajuta un student fara bani, care ii inspira incredere.

Increderea este cheia turismului cu autostopul, intrucat din start necunoscutii pot parea suspecti. Si tie, stopistului, si soferulului. Exista totusi cateva reguli de baza care topesc gheata primului moment, iar portalul Big Picture aminteste cateva, fara care n-ai sanse de succes.

De unul singur ai sanse mai mici

In fond, cine face turism de unul singur? Un calator solitar nu-i prea inspira incredere soferului. Nici n-ar risca sa opreasca. Altceva este daca sunteti doi, eventual un cuplu, baiat si fata.

In mintea soferului apare automat ideea: iata doi studenti plecati in vacanta, cu bani putini. Poate are si el copii in familie, poate tot fara bani, poate tot in vacanta. Apasa pe frana.

Unii isi fac alta tactica. Iese fata la drum, face semn, opreste masina si deodata - zdup - tasneste si baiatul din tufis. Este gestul care te face suspect din capul locului. Soferul, daca e precaut, apasa repede pe acceleratie si te lasa cu ochii in soare.

Ce va faceti, daca sunteti trei?

Nu oricine are trei locuri libere in masina, dar chiar daca le are, prudenta il poate usor indemna sa nu porneasca la drum cu trei necunoscuti. Rareori opreste masina, daca vede trei vlajgani. Atunci ce-i de facut?

Exista o stratagema clasica. Doi dintre ei asteapta in drum, iar cel de al treilea se duce pe jos vreo doi kilometri, chiar trei, si asteapta acolo. Intre timp, cei doi care urca se fac simpatici si-i explica soferului cum s-a ratacit al treilea. Poate aveti sanse sa-l intalniti pe drum.

Ar putea sa-l ia, daca primii doi i-au inspirat incredere. Daca nu, va trece glont pe langa cel de al treilea, care ramane sa se descurce pe cont propriu. Nu e tocmai elegant, dar nici autostopismul nu-i o practica cine stie ce eleganta.

Dilema din curba

In curba, ai avantajul ca soferul a scazut viteza, te observa si-i vine mai usor sa opreasca. Dar ai si dezavantajul ca nu doreste sa incalce regulile circulatiei, oprind in curba.

Este greu de spus cum va proceda soferul in fata acestei dileme, dar depinde in oarecare masura de tine, sa alegi acel loc din curba unde virajul pare mai putin periculos, peisajul mai atragator si unde - cel mai important - exista suficient spatiu pentru parcat. Poate e interesat si soferul sa faca un mic popas.

Autostopul se face la lumina zilei

O statistica americana arata ca orarul zilei este un parametru hotarator pentru reusita austopistului. Astfel, vara, cele mai multe masini opresc dimineata intre orele 10 si 13.

Dupa pranz, soferii devin obositi, uneori grabiti si le e lehamite sa opreasca. Devin iarasi binevoitori dupa orele 16, poate din plictiseala, poate dintr-un spirit de solidariate sociala cu cel care isi asteapta sansa la margina drumului, riscand sa-l apuce noaptea.

Dar in momentul cand ziua se apropie de amurg, ar fi un mare risc sa-ti inchipui ca mai opreste cineva. Fiecare devine grabit si nimeni nu doreste sa-l apuce intunericul pe sosea, chiar daca are faruri bune.

De altfel, chiar daca te-ar lua cineva la drum pe intuneric, nu esti sigur peste cine dai si nici el nu stie in ce se baga.

Regula sfertului academic

Nici nu-ti dai seama cat de important este sa-ti alegi bine locul unde astepti ocazia. Regula spune ca daca ai asteptat un sfert de ceas, maximum o jumatate, si n-a oprit nimeni, sa nu mai insisti. Ti-ai ales pozitia gresita si trebuie sa alegi alta.

Exista pe sosea locuri unde soferii nu opresc in ruptul capului si exista altele, unde sunt dispusi sa opreasca. Dar nicio teorie nu spune unde sunt aceste locuri. Incearca-le. Totul este sa nu te cramponezi intr-un loc cu ghinion.

In masina, soferul face legea

Dupa ce ai urcat in masina, nu te apuca sa trancanesti, crezand ca soferul are nevoie de conversatie. Daca are, va vorbi el. Daca nu va vorbi, inseamna ca e tacut la drum si atent la ce-l inconjoara. Il va deranja orice i-ai spune.

Dar daca ti-a vorbit, fii comunicativ tratand insa numai subiectul pe care l-a abordat el si nimic altceva. Nimeni nu-si ia tovaras de drum ca sa asculte verzi si uscate de la el. Daca ar vrea asta, ar deschide aparatul de radio aflat la bord si s-ar descurca fara tine.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#autostop vacanta, #sfaturi autostop concediu, #vacanta autostop masina , #turism