Vacanta in India, dar fara probleme de sanatate

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 13:31
5368 citiri
Vacanta in India, dar fara probleme de sanatate
Foto: tiffography.com

Oricat de bine organizata ar fi o vacanta, reusita ei depinde in cea mai mare masura de starea de sanatate a calatorilor. Fie ca este vorba de trei zile sau trei luni, sanatatea este pusa la incercare inca de la urcarea in avion si trebuie sa ii acordam la fel de multa atentie ca si locurilor pe care le vizitam.

Cu exceptia unei vacante la plaja, nici macar vremea nu poate distruge un concediu mult asteptat asa cum o poate face o indigestie, de exemplu. Ce poate fi mai neplacut decat sa nu poti iesi din baie in propria vacanta?

Asia da cele mai mari dureri de cap in ceea ce priveste igiena si mancarea. Majoritatea celor care pleaca spre est isi fac vaccinuri, insa acestea previn bolile grave, nu si pe cele care te tin cateva zile in pat sau la toaleta.

Oricine are nevoie de cateva zile de acomodare pentru a se obisnui cu mancarea, clima sau standardele de igiena. Locuitorii acestor tari sunt obisnuiti si rezistenti la multe, dar, chiar si asa, se spune ca India este atat de murdara incat le provoaca probleme chiar si propriilor locuitori cand se intorc din strainatate.

Stomacul este cel mai amenintat intr-o calatorie in Asia, cei care petrec mai mult timp avand sanse foarte mici sa scape de o toxiinfectie alimentara. Multi turisti au tendinta sa creada ca mancarea mai scumpa sau un restaurant de lux ii va scapa de griji, insa pretul nu e intotdeauna o garantie.

Un loc aglomerat este de preferat. Chiar daca localnicii pot fi obisnuiti cu orice, daca mancarea dintr-un loc are mai mult succes printre ei decat alta, poate fi un semn bun. Mai mult, daca sunt multi clienti inseamna ca se vinde repede si e proaspata.

Evita alimentele crude

Alimentele crude trebuie evitate la fel ca si cele care par vechi. Orice mancare trebuie gatita cat mai mult si sa fie servita calda, dar se poate intampla si sa fie reincalzita. Asa ca o mancare gatita pe strada in fata oamenilor poate fi mai buna decat cea comandata si adusa de undeva din spate.

Din fericire, India e plina de fructe pe care noi le consideram delicatese exotice, insa, acolo cresc precum corcodusele. Orice fruct trebuie totusi curatat de coaja inainte de a fi mancat. Salata sau strugurii trebuie, de asemenea, evitati pentru ca nu se curata bine si nu se stie cu ce au fost stropiti sau cu ce apa au fost udati.

Unii turisti spun ca au fost feriti mult timp de intoxicatii pentru ca au baut cola la fiecare masa. Daca tot ni se spune ca in timp ne distruge stomacul, poate mai intai distruge eventualele bacterii care s-ar gasi in mancarea proasta.

Apa de la robinet nu poate fi bauta in India decat daca este fiarta cel putin zece minute, filtrata cu produse specifice sau dezinfectata cu iod. Singura apa sigura este cea imbuteliata, dar in cazul oricarei bauturi trebuie verificat sigiliul cand este cumparata.

Gheata si inghetata pot fi facute cu apa nefiltratata de la robinet si de obicei ii pacalesc pe cei atenti, dar neinformati. Aceeasi apa s-ar putea gasi si in sucurile naturale de fructe care se vand pe marginea drumului. Cafeaua si ceaiul, in schimb, sunt sigure in general pentru ca sunt preparate cu apa fiarta.

Alt pericol - mancarea gatita cu ulei mult si mirodenii

O indigestie poate fi provocata si de specialitatile din carne care sunt prajite in mult ulei si mirodenii.

Sfaturile de mai sus nu au niciun efect daca este ignorata igiena personala. Sapunul, sticlutele cu gel antibacterian pe baza de alcool si servetele dezinfectante nu trebuie sa lipseasca niciodata din bagaj. De asemenea, spalatul pe dinti implica apa si este indicata folosirea tot a celei imbuteliate.

Un alt lucru care trebuie retinut este ca indienii mananca cu mana dreapta, iar pe cea stanga o folosesc la tot ce tine de igiena. De asemenea, trebuie mentionat ca hartia igienica este o inventie occidentala de care multi nu au auzit. De aceea, mana stanga este pastrata numai pentru sine.

In orice ghid turistic pentru o tara din Asia scrie despre diareea turistului. Aceasta nu este neaparat un semn de intoxicatie, ci poate aparea la inceputul calatoriei pentru ca organismul nu s-a obisnuit cu mancarea locala sau pentru ca este obosit din cauza calatoriei.

In primele zile petrecute intr-o tara precum India este recomandata odihna si mancarea simpla, in special vegetariana, pentru a da timp organismului sa se obisnuiasca.

In cazul problemelor de stomac, rehidratarea este cea mai importanta. Farmaciile vand saruri de rehidratare, dar cei aflati departe de orase pot amesteca o lingurita de sare cu opt de zahar intr-un litru de apa pentru ca va avea cam acelasi efect.

Daca simptomele nu trec in cel mult doua zile, este necesara o vizita la medic pentru ca s-ar putea sa fie vorba de dizenterie sau giardia.

Atentie la insecte!

Si insectele pot transmite boli, cea mai cunoscuta si periculoasa fiind malaria. Totusi, sunt sanse mult mai mari ca aceasta sa reprezinte un pericol numai in jungla.

Medicamentele impotriva malariei au efecte secundare si afecteaza ficatul daca sunt luate o perioada mai mare de timp, asa ca produsele impotriva tantarilor si o plasa sunt mai eficiente.

In ceea ce priveste muscaturile mai serioase, nu numai cainii sau pisicile pot fi periculoase, ci si maimutele. Rabia este foarte intalnita in India si e nevoie de tratament urgent in cazul unei muscaturi de animal. Un vaccin facut inainte de calatorie simplifica mult procedurile.

Deshidratarea si epuizarea din cauza caldurii sunt la fel de periculoase precum cele de mai sus. In afara de multe lichide, sunt indicate hainele usoare si subtiri. In caz de urgenta, ghidurile de calatorie recomanda apa cu sare pentru prevenirea pierderii constiintei.

Dupa cum se vede, orice problema de sanatate minora si enervanta care ar putea strica o vacanta are un leac, dar si o metoda de prevenire. Acestea sunt, in cea mai mare parte, reguli clasice de bun simt si igiena, dar care au nevoie de cat mai multa atentie cu cat destinatia este mai indepartata de lumea noastra.

O calatorie intr-o astfel de tara nu trebuie pregatita, insa, cu prejudecati, ci cu informatii. Din exces de zel sau dezinformare ne putem pregati cu vaccinuri pentru un an de stat in inima junglei, dar sa ne intoarcem cu bube din cel mai occidental loc prin care am trecut.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#calatorie Asia prevenire boli, #mancare calatorie India , #vacante