Vaclav Havel a fost inmormantat - mii de cehi l-au aplaudat pe cel care le-a redat speranta

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 15:58
4774 citiri
Vaclav Havel a fost inmormantat - mii de cehi l-au aplaudat pe cel care le-a redat speranta
Foto: Day Life

Funeraliile fostului presedinte ceh Vaclav Havel au loc vineri, la Praga unde au venit zeci de sefi de stat sau de guvern, sau fosti sefi de stat.

Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte, decedat duminica, a fost depus miercuri la Castelul Praga, in sala Vladislas, unde a fost ales presedintele al Cehoslovaciei la 29 decembrie 1989.

Dupa ceremonia care a avut loc aici vineri dimineata, sicriul a fost depus la Catedrala Sf. Vitus din incinta Castelului. Arhiepiscopul de Praga, Dominik Duka, a precizat la postul public de televiziune ca ceremonia de adio cuprinde un recviem si este oficiata de episcopul Vaclav Maly, un prieten al fostului presedinte.

Ea a fost urmata de o ceremonie privata, la un crematoriu din capitala, la care va participa doar familia, urna fiind depusa in cripta familiei din cimitirul praghez Vinohrady.

Au fost prezente aproximativ 50 de delegatii oficiale din intreaga lume. Nu participat insa niciun oficial din Rusia.

Printre personalitatile care si-au luat adio de la Havel se numara presedintele francez Nicolas Sarkozy, secretarul de stat american Hillary Clinton, impreuna cu sotul sau Bill Clinton, fost presedinte al SUA, cancelarul german Angela Merkel, presedintele israelian Shimon Perez, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea si fost presedinte al Poloniei, Lech Walesa, dar si premierul britanic David Cameron si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Mii de cehi si-au luat adio de la Vaclav Havel zdranganind din chei (Galerie foto)

Presedintele Traian Basescu a participat si el la funeraliile fostului presedinte ceh. Seful statului roman s-a deplasat la Praga cu aeronava prezidentiala, in care s-a aflat si fostul presedinte Emil Constantinescu, care l-a cunoscut personal pe Havel.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea ceremoniilor de la Praga:

- Ceremonia de aproximativ cinci ore din catedrala din Praga in amintirea lui Vaclav Havel s-a incheiat.

- Dupa slujba, sicriul a fost scos din Catedrala Sf. Vitus si dus catre crematoriul Strasnice din Praga.

- La sfarsitul ceremoniei religioase, cele peste 10.000 de persoane stranse de-o parte si de alta a traseului pe care l-a urmat cortegiul a aplaudat, in cinstea fostului presedinte, iar preotii au sunat clopotele minute in sir.

- "Era un om respectat, admirat, invitat la conferinte, premiat peste tot, dar el era vazut un fel de non-politician, un corp strain in lumea politica, mai ales ca el o tinea una si buna cu aceste idealuri, adevaruri. Mostenirea lui aceasta este, ca politica trebuie sa se bazeze pe valori fundamentale, care trebuie aparate", a declarat prof. dr. Mircea Vasilescu, despre fostul presedinte ceh.

- "Era un om modest. (...) O personalitate cu totul neobisnuita pentru o lume in care nu ajungi de obicei decat daca ai excesiva incredere in propriile forte", a declarat Zoe Petre, pentru TVR Info.

- Ministrul de Externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, tine un discurs in memoria fostului presedinte.

- "Vaclav Havel nu a fost un om de partid. A fost un om reprezentativ pentru cultura Cehiei si Slovaciei. A jucat un rol determinat de imprejurarile istorice, care l-au propulsat dintr-un om de cultura, de teatru, pe scena vietii publice. A fost o figura care a marcat istoria si a tarii, si a lumii", a declarat fostul presedinte Ion Iliescu, comentand, pentru Realitatea TV, ceremoniile funerare organizate in memoria lui Vaclav Havel.

- Arhiepiscopul Duka, ce a petrecut alaturi de Havel mai multi ani, in inchisoare, a spus, despre fostul presedinte al Cehiei: "Havel a savarsit o minune. A redat speranta poporului disperat si oprimat".

- Corul Filarmonicii din Praga a intonat oratoriul Messiah al lui Georg Friedrich Handel.

- A inceput slujba religioasa, oficiata de episcopul Vaclav Maly.

- Un moment de reculegere a fost tinut, in intreaga Cehie, la ora 13:00 ora Romaniei. Au fost trase 21 de salve de tun.

- Sefii de stat si de guvern invitati la ceremonie si-au ocupat locurile in Catedrala din centrul capitalei Cehiei.

- Presedintele Traian Basescu a ajuns la Catedrala Saint-Guy. "Un disident care nu si-a abandonat principiile", a spus seful statului, despre Vaclav Havel.

- La Praga au sosit Bill si Hillary Clinton, care sunt insotiti si de fostul secretar de stat american Madeleine Albright.

- Garda de onoare a inceput sa se deplaseze catre Catedrala.

- Inca de la primele ore ale diminetii, cehii au inceput sa se adune, din nou, in centrul capitalei, Praga. In ciuda frigului, mii de oameni s-au indreptat spre Catedrala Sf. Vitius, unde are loc ceremonia funerara.

Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a incetat din viata duminica dimineata la varsta de 75 de ani. O pneumonie datand din perioada petrecuta in temnitele comuniste, inainte de 1989, dar si problemele cardiace si tulburarile intestinale i-au grabit sfarsitul: cel considerat artizanul "revolutiei de catifea" din tara sa a murit in somn.

Problemele lui de sanatate s-au agravat de la an la an. Vaclav Havel, care a fost fumator inrait, a fost operat in decembrie 1996 de cancer la plamanul drept. In 1998, el a fost in pericol de moarte de doua ori: in aprilie, cand a fost supus in ultima instanta unei interventii chirurgicale in Austria in urma unei perforari a intestinului, apoi in august, din cauza unei crize cardiace.

Vaclav Havel a murit

In ultimele luni, Vaclav Havel isi petrecea majoritatea timpului la casa sa de vacanta situata la 150 km de Praga, dupa ce fusese internat in martie din cauza unei pneumonii grave. Boala a fost insotita de diferite complicatii, printre care "pierderea echilibrului, slabirea memoriei si pierdere in greutate", dupa cum explica Havel, intr-un interviu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Vaclav Havel funeralii, #Vaclav Havel inmormantare , #inmormantare