Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Unora le-a fost dat sa aiba un presedinte de inalta clasa - Documentar

Duminica, 05 Octombrie 2014, ora 23:37
4033 citiri
Unora le-a fost dat sa aiba un presedinte de inalta clasa - Documentar

Daca ar mai fi trait, fostul presedinte al Cehoslovaciei si apoi al Republicii Cehe, Vaclav Havel, ar fi implinit duminica 78 de ani.

Era de departe cea mai marcanta personalitate dintre presedintii noilor state aparute dupa '89 in Europa de Est, un intelectual de marca, format intr-un regim unde emanciparea intelectualilor era privita cu ura proletara.

Interzis la facultate

Nascut in Praga, la 5 octombrie 1936, a venit pe lume cu un balast greu, care avea sa-i marcheze multi ani din viata: provenea dintr-o familie instarita si ca urmare, la venirea comunistilor nu s-a mai putut inscrie la facultate.

Tanarul Havel a gasit o solutie de compromis: s-a inscris la cursurile muncitoresti, invatamantul seral tehnic, unde nu se prea verificau dosarele, si a continuat sa studieze aprofundat in bilioteca. In acea vasta biblioteca din Praga, renumita in toata Europa.

Intrucat nu putea fi student la seral fara sa fie si "in campul muncii", s-a angajat ca masinist la un teatru, unde a fost remarcat de secretariatul artistic si a reusit sa prezinte prima lui piesa de teatru: Petrecerea din Gradina (1963).

Piesa este reprezentata cu succes, mai incearca una, dar intervin evenimentele din 1968, cunoscute in lume ca "Primavara de a Praga", unde Vaclav Havel a socotit ca n-ar trebui sa lipseasca, in calitatea sa de intelectual in devenire.

Faptul ca n-a lipsit l-a costat cinci ani de inchisoare, dar i-a inoculat in sange ideea de dizidenta. Pana atunci, Havel nu fusese decat un tanar dornic sa invete, sa cunoasca, sa se afirme.

Detinut politic, pentru ca iti place muzica

Dizidenta l-a determinat sa redacteze si chiar sa publice "Carta 77", in ianuarie 1977, un manifest politic, care acuza arestarea unor muzicieni, adepti ai curentului muzical "Plastic People of the Universe", si critica Guvernul. I se parea de neconceput sa ajungi detinut politic, pentru simplul fapt ca ti-a placut un anumit fel de muzica.

Carta 77, comentata mult in Occident, a fost documentul incriminator pentru un "dusman al poporului". Numai ca Europa Rasariteana depasise acea faza, cand "dusmanii" erau trimisi in inchisori, schingiuiti si ucisi.

Acum erau arestati la domiciliu sau supravegheati pas cu pas, cam cum s-a petrecut si la noi cu poetul Mircea Dinescu, dar si cu alti intelectuali, care isi permiteau sa cam "fluiere in biserica".

Intre timp, sfidand indoctrinarea impusa de partid, Vaclav Havel a continuat sa scrie si sa publice. I s-au publicat in Occident o colectie de versuri si 10 piese de teatru, care se mai joaca si astazi, toate cu succes.

Dar Vaclav Havel era hotarat sa se afirme si pe plan social. In framantatul an 1989, a initiat miscarea Forumul Civic, care avea sa faca din el o personalitate cunoscuta in intreaga Europa. Era capabil sa lanseze o initiativa democratica, destul de puternica pentru a schimba destinele tarii.

Ultimul presedinte al Cehoslovaciei si primul presedinte al Cehiei

Asa a ajuns sa fie personajul cheie al Revolutiei de Catifea, miscare capabila sa inlature comunismul fara violenta si fara varsare de sange.

In curand, Vaclav Havel avea sa fie ales presedinte interimar de catre parlamentul format atunci in poportie de 80% din deputati comunisti. Interimatul a durat pana in iulie 1990, fara ca Havel a fie deranjat de ambiguitatea acestei lungi asteptari. Era un model de rabdare si de toleranta.

Ajunsese recunoscut de intreaga societate a tarii, dar si de mai marii lumii, pe care ii contactase intre timp, in noua sa calitate. N-a avut probleme sa fie ales presedinte in iulie 1990.

Poate singurul insucces al carierei politice a fost destramarea Cehoslovaciei, in 1992, cu care nu a fost de acord, dar in fata careia s-a supus, pentru a nu se opune vointei populare. Pacifist si tolerant, a trecut cu vederea si peste o secesiune de catifea, calcandu-si propria vointa, numai ca sa evite violentele.

A fost ultimul presedinte cehoslovac si primul presedinte al noului stat, Repulica Ceha. Dupa incheierea celui de-al doilea mandat insa, in 2003, sanatatea il obliga sa se retraga din viata politica, iar la 18 decembrie 2011 si-a dat sfarsitul.

La funeralii au fost prezenti presedintele Frantei, Nicolas Sarcozy, presedintele Germaniei, Chistian Wolf, presedinele Romaniei, Traian Basescu, fostul presedinte al SUA, Bill Clinton, cu sotia Hillary, premierul britanic David Cameron si multi altii.

Nu stiu daca a existat in Europa de Est un alt presedinte de aceeasi talie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Vaclav Havel Cehoslovacia, #Revolutia Catifea Cehoslovacia, #Havel presedinte Cehia , #stiri Vaclav Havel
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
N-a ajuns el pe malurile Dâmbovitei, că nu-l mai spăla toată Dună