Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cu Alianta PSD+ALDE din lac in put

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 21:14
5058 citiri
Cu Alianta PSD+ALDE din lac in put

Imi vine greu sa revin la aceea ce am mai scris deja, dar nici nu-mi vine sa tac, atunci cand noul ministru al Educatiei, profesorul Valentin Popa, se face de bacanie pentru a nu stiu cata oara, pe aceeasi tema, jenanta pentru un profesor, stanjenitoare pentru un ministru si desigur rusioasa pentru cel care va conduce chiar Educatia Nationala: agramatismul.

As zice chiar agramatimsul in forma continuata, caci nu este o scapare scuzabila, ascunsa sub scutul zicalei batraneasti "errare humanum est". Aici intervine cealalta zicala, mult mai severa si mai greu de scuzat: "perseverare diabolicum".

Caci, dupa ce domnul ministru si-a recunoscut elegant si relativ spasit lacunele intr-ale gramaticii limbii romane, iar liderii coalitiei i-au si sarit in aparare cu explicatia, ca de Pacala, cum ca "dl Popa este inginer, nu profesor de romana", domnul ministru revine si se cramponeaza asupra jenantului termen "pamblica", sustinand ca este corect, fiind un regionalism moldovenesc.

Sa fim intelesi, am tot respectul pentru inginerul Popa, cu incontestabile merite ingineresti, cu diplome si distinctii de cel mai inalt rang in specialitatea sa, cu un palmares bogat in studii si publicatii, chiar cu o remarcabila inventie inregistrata, dar nu-i inteleg dorinta de a negocia cu opinia publica referitor la obligatia celui aflat in fruntea Educatiei Nationale sa se exprime impecabil, nu numai corect.

Respect limbajul din toate zonele tarii, imi este draga limba lui Creanga, a lui Sadoveanu sau Eminescu, am gasit in scrierile clasicilor moldoveni superbe provincialisme, ca harbuz (pepene), curechi (varza), copchil (copil), poama (struguri), oleaca (nitel), barabule (cartofi) dar nu exista nicaieri "regionalismul" pamblica.

De fapt, exista dar nu in Moldova, ci in Muntenia si doar la modul ironic. Astfel in schita "Domnul Goe", Caragiale (atentie, prahovean, nu moldovean!) foloseste termenul in chestiune, ca sa sublinieze limbajul semidoct al Mamitii si matusii personajului, tanti Mita:

"Tanarul Goe poarta un frumos costum de marinar, palarie de paie, cu inscriptia pe pamblica: le Formidable, si sub pamblica biletul de calatorie infipt de tanti Mita, ca 'asa tin barbatii biletul'".

Nu exista nicio indoiala ca autorul este ironic la adresa celor doua doamne, "Mamita" si "Tanti Mita", al caror limbaj pretentios, dar semidoct, pigmenteaza intreaga schita. Oho, ce-ar mai scrie Caragiale despre pamblica, daca l-ar fi cunoscut pe profesorul ing. Popa de la Suceava!

Eu insa ma multumesc cu Dictionaurul Explicativ al Limbii Romane (DEX), care are bunul obicei de a cita extrase din clasici, acolo unde intalneste un cuvant rar, sau unul regional. Nu este citat in dictionar nimic cu privire la pamblica, nici macar pasajul din Domnul Goe, considerat desigur un fel de zeflemea.

Referitor la problema in cauza, DEX este fara echivoc si nu mentioneaza altfel termenul "pamblica", decat prin trimiterea obisnuita folosita pentru cuvintele incorecte: "pamblica - vezi panglica".

Ca sa inteleaga toata lumea, asta inseamna: pamblica este termenul gresit pentru panglica. Dar dl ministru al Educatiei Nationale nu s-a deranjat sa caute in DEX, nici in listele de provincialisme editate de specialisti si aflate in biblioteci sau publicate pe Internet, ci a hotarat cu de la sine putere: este un regionalism.

Am cautat si in publicatiile aparute in Moldova de peste Prut. Acolo, regionalismele sunt folosite mai frecvent decat in restul tarii si sunt mai numeroase. Dar, oricat de numeroase ar fi, lipseste cu desavarsite "pamblica". Cu asta, dl ministru chiar ar avea motive sa se simta facut KO.

In schimb, colindand pietele din toata tara, poti auzi pe la tarabe, vorbindu-se de mecru in loc de metru, zmantana in loc de smantana, jvaiter in loc de svaiter si chiar pamblica in loc de panglica. Nu-mi permit sa le numesc regionalisme, ci numai agramatisme, adica altceva.

Dar, vai, cel care a hotarat sa le numeasca regionalisme moldovenesti nu este un vanzator de la tarabe, nici vreun semidoct de tipul tanti Mita sau Mamita. Este chiar cel care ar trebui sa se impuna prin tinuta sa intelectuala asupra celor de la catedre, sa le fie de exemplu celor din banci si sa-i impresioneze prin rigoare pe toti ceilalti.

Ministrul Educatiei Nationale a esuat prin nereusitul exercitiu de imagine incercand sa dreaga busuiocul cu trimitere la regionalisme. N-a dovedit altceva decat ca este un simplu politician, pus intr-un post inalt nu ca sa raspandeasca harul intelepciunii sale in lumea tineretului studios, ci ca sa faca smirna in fata celor doi lideri ai coalitiei PSD+ALDE.

Am senzatia ca, inlocuindu-l pe dl "Genunche" cu dl "Pamblica", nu s-a schimbat mare lucru in Educatie. Am sarit din lac in put si cam atat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Valentin Popa pamblica, #Valentin Popa greseli gramaticale, #Valenin Popa ministru Educatie , #ministrul Educatiei