Universitatea Bucuresti: Ministrul Popa a facut o afirmatie deosebit de grava, insultatoare, inexacta si calomnioasa

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 12:23
5813 citiri
Universitatea Bucuresti: Ministrul Popa a facut o afirmatie deosebit de grava, insultatoare, inexacta si calomnioasa
Foto: Facebook / Universitatea Bucuresti

Afirmatia ministrului Educatiei, Valentin Popa, potrivit caruia la examenul de doctorat de la Universitatea Bucuresti "poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa incaseze finantarea corespunzatoare", este deosebit de grava, insultatoare, inexacta si calomnioasa, atat pentru doctoranzi, cat si pentru universitate, subliniaza Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD), care cere cuvenitele reparatii morale.

Reactia vine dupa ce, ca urmare a presiunilor publice, ministrul Valentin Popa a sustinut luni o declaratie de presa, care ar fi trebuit sa clarifice modalitatea de acordare a locurilor bugetate, netransparenta si puternic contestata de universitatile de elita, carora li s-au taiat drastic fondurile.

Pentru ca Valentin Popa a lansat critici si acuzatii la adresa Universitatii Bucuresti, CSUD a reactionat, facand cateva precizari adunate intr-un prim document postat pe site-ul Universitatii Bucuresti. Miercuri, Senatul Universitatii Bucuresti va decide pasii urmatori.

Astfel, CSUD contesta cu date statistice oficiale alocarea celor 3.000 de locuri/ granturi de doctorat finantate de la bugetul de stat, precizand, printre altele, ca decizia ministrului Popa "nu corespunde nici vreunui algoritm matematic, nici masurii in care studiile de doctorat desfasurate la Universitatea din Bucuresti in domeniile biologie, chimie, fizica, geografie, geologie, informatica si stiintele mediului (si nu numai) contribuie la progresul cunoasterii din cele 5 domenii pe care MEN le-a retinut ca fiind prioritare".

In al doilea rand, CSUD respinge si acuzatiile conform carora "o parte dintre doctoranzii inmatriculati la Universitatea din Bucuresti nu au finalizat studiile universitare de doctorat in 'termenul maxim de 7 ani'", subliniind ca, potrivit datelor statistice, situatia doctoranzilor care isi sustin tezele "plaseaza Universitatea din Bucuresti printre universitatile performante ale lumii" si atragand atentia ca "este de datoria MEN sa cunoasca legislatia relevanta in vigoare", iar daca nu este de acord cu ea, sa propuna schimbarile pe care le considera necesare.

Acestea sunt datele Universitatii Bucuresti. Ministrul Popa sa prezinte public datele celorlalte institutii organizatoare de doctorat din Romania

"Comunicatul MEN contine o afirmatie deosebit de grava, pe care nu ne vom sfii sa o catalogam drept insultatoare, inexacta si calomnioasa: 'din analiza datelor publice ale Universitatii din Bucuresti pare mai degraba ca la examenul de admitere poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa incaseze finantarea corespunzatoare'.

Aceasta afirmatie reprezinta in primul rand o insulta la adresa tuturor doctoranzilor merituosi inmatriculati la Universitatea din Bucuresti, care se straduie sa-si desavarseasca formarea prin studii la nivel doctoral si sa realizeze teze de doctorat care sa reprezinte progrese ale cunoasterii stiintifice si/sau contributii la rezolvarea problemelor societatii. Ea este totodata inexacta si calomnioasa.

Precizam ca, in fiecare an, o parte dintre candidatii la doctorat sunt respinsi, ceea ce atesta exigenta comisiilor de admitere, a conducatorilor de doctorat si a scolilor doctorale ale Universitatii din Bucuresti. Numarul candidatilor care la capatul admiterii au fost respinsi, nefiind admisi nici macar la locurile cu taxa, nu a fost in nici un an mai mic de 33; pe ansamblul celor 7 ani in care s-au organizat admiteri la doctorat de la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr.1/2011 si pana astazi au fost respinsi in total 431 de candidati, ceea ce corespunde unei medii anuale de 61,57 candidati respinsi la admiterea la doctorat", se arata in comunicatul CSUD.

Nu in ultimul rand, se precizeaza ca Universitatea Bucuresti este preocupata de calitatea studiilor universitare de doctorat, iar un indicator important in acest sens este "cariera ulterioara a absolventilor studiilor universitare de doctorat".

"De aceea, Universitatea din Bucuresti a participat impreuna cu alte 7 institutii de invatamant superior din Europa (Universitatea Goethe din Frankfurt am Main, Universitatea din Luxemburg, Universitatea din Maastricht, Universitatea Tehnica din Munchen, Fondul de Cercetare AXA din Paris, Universitatea din Split, Institutul de Stiinta si Tehnologie Austria din Viena) la proiectul Career Tracking Survey of Doctorate Holders, coordonat de European Science Foundation. (vezi aici Raportul general al proiectului, care a vizat absolventii de doctorat ai acestor institutii din anii 2010-2016).

Rezultatele analizei datelor detaliate au confirmat angajabilitatea ridicata a absolventilor de doctorat de la Universitatea din Bucuresti (95% erau angajati la 6 luni dupa sustinerea doctoratului si 98% la 12 luni de la sustinerea doctoratului), legatura stransa dintre locul de munca si calificarea dobandita in cadrul studiilor doctorale, precum si preferinta acestora pentru o cariera academica (valori peste media institutiilor europene cuprinse in aceasta cercetare) ", se arata in comunicatul CSUD.

Consiliul "este constient ca nu totul este perfect la nivelul studiilor doctorale" de la UB si se straduieste sa remedieze neajunsurile si sa ridice nivelul calitativ al doctoratelor.

"Avand in vedere aceste eforturi oneste, ca si calitatea ridicata, recunoscuta international, a studiilor universitare de doctorat de la Universitatea din Bucuresti, solicitam ca, pe langa reparatia morala cuvenita, orice folosire a unor date si aprecieri cu privire la studiile universitare de doctorat de la Universitatea din Bucuresti sa fie insotite de o prezentare exhaustiva a datelor comparabile pentru toate institutiile organizatoare de doctorat din Romania, precum si de comparatii cu universitatile de top din alte tari", se mai arata in comunicatul CSUD.

Scandalul e departe de a se incheia

Valentin Popa a declansat vii reactii de dezaprobare in randul profesorilor si studentilor de la marile universitati din tara, dupa ce a decis in mod netransparent alocarea locurilor bugetate pentru anul universitar viitor, taind drastic de la universitatile de elita si ducand banii catre alte institutii de invatamant superior.

Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai, Universitatea de Vest Timisoara si SNSPA au contestat vehement decizia ministrului si au cerut premierului Dancila sa revina asupra ei.

In ciuda numeroaselor solicitari, ministrul Popa a refuzat sa dea explicatiile cerute. In semn de protest, studentii de la Babes Bolyai au decis sa intre in greva japoneza. De asemenea, Universitatea Bucuresti va ataca actul normativ in contencios administrativ.

In plus, Valentin Popa a fost chemat sa dea socoteala in Parlament, iar scandalul a fost adus si la cunostinta Parlamentului European.

In schimb, ministrul a fost laudat pentru ca a facut o "informare buna" in PSD cu privire la acest subiect si a fost felicitat de Liviu Dragnea pentru decizia luata. Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie s-a solidarizat cu ministrul Popa, care le-a acordat acestora mai multe locuri bugetate, dar nu a scos un cuvant despre taierea fondurilor pentru universitatile care se afla in topurile internationale.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#doctoranzi Universitatea Bucuresti Valentin Popa, #locuri bugetate Valentin Popa , #ministrul Educatiei
Comentarii
Poza arcadia
arcadia
rank 5
politica PSD de promovare și finanțare