Noul Avocat al Poporului explica de ce nu a atacat nicio hotarare sau ordonanta la CCR

Joi, 19 Iulie 2012, ora 12:28
5155 citiri
Noul Avocat al Poporului explica de ce nu a atacat nicio hotarare sau ordonanta la CCR
Foto: radicalonline.ro

Valer Dorneanu, noul Avocat al Poporului, explica in primul comunicat remis presei de la preluarea mandatului de ce nu este in masura sa sesizeze Curtea Constitutionala pe subiectele aparute in cele aproape 2.000 de petitii care i-au fost adresate de cetateni.

"In ultima perioada, Avocatul Poporului a primit un numar de peste 1.990 petitii, majoritatea cu un continut identic, prin care i s-a solicitat sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptiile de neconstitutionalitate ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.38/2012 pentru modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

De asemenea, unii petitionari au solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta neconstitutionalitatii hotararilor de revocare din functie ale presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, precum si a Avocatului Poporului, iar altii au cerut initirea procedurii de dizolvare a Partidului Social Democrat, a Partidului National Liberal si a Partidului Conservator", se precizeaza in comunicatul de presa al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului, sesizat de Expert Forum: Va tine cont?

"Desi nici Constitutia si nici legea sa organica nu reglementeaza cazurile in care se ridica exceptia de neconstitutionalitate, se poate concluziona ca ratiunea acestei investiri circumscrie obiectivele exceptiei la functia constitutionala a Avocatului Poporului - apararea drepturilor libertatilor cetatenesti.

Prin posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale, nu s-a urmarit ca institutia Avocatul Poporului sa fie transformata intr-un arbitru intre autoritatile publice si nici sa se substituie Curtii Constitutionale sau Parlamentului. Tocmai din acest motiv, Avocatul Poporului are latitudinea de a stabili cazurile in care poate sa intervina", precizeaza Valer Dorneanu.

In comunicat se arata, printre altele, ca din analiza petitiilor si a ordonantei 41/2012 "nu rezulta ca ne-am afla in situatia incalcarii drepturilor cetatenesti de catre autoritatile administratiei publice, chiar daca se invoca incalcarea dreptului la vot".

In ceea ce priveste sesizarea de neconstitutionalitate cu privire la ordonanta de urgenta prin care se modificau atributiile Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu "apreciaza ca nu exista temeiuri pentru sesizarea directa a Curtii Constitutionale", avandu-se in vedere tot "autonomia, independenta si impartialitatea institutiei".

"Referitor la hotararile de revocare din functie ale presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, precum si a Avocatului Poporului, precizam ca, Avocatul Poporului nu are competenta legala de a ataca hotararile Parlamentului, nefiind investit cu o asemenea prerogativa.

In acest context, mentionam ca, potrivit art. 15 alin. (4) din Legea nr. 35/1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu fac obiectul activitatii institutiei Avocatul Poporului si vor fi respinse fara motivare petitiile privind actele emise de Camera Deputatilor, de Senat sau de Parlament, actele si faptele deputatilor si senatorilor. De altfel, cu privire la hotararile mentionate, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Deciziile nr. 728/2012 si nr. 729/2012, respectiv prin Decizia nr. 732/2012, in sensul respingerii ca inadmisibile a sesizarilor de neconstitutionalitate avand aceste obiecte", se mai arata in comunicatul AP.

Cat priveste solicitarile pentru initierea procedurii de dizolvare a PSD, PNL si PC, Valer Dorneanu spune ca Avocatul Poporului nu are asemenea atributii legale.

Gheorghe Iancu a fost revocat din functie pe 3 iulie, prin votul Parlamentului, pentru "incalcarea Constitutiei si a legilor in vigoare". Valer Dorneanu a preluat interimar aceasta functie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Dorneanu sesizari Avocatul Poporului, #Valer Dorneanu petitii CCR , #stiri Valer Dorneanu