Biblioteca Nationala de Programe, relansata

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 17:15
1591 citiri
Biblioteca Nationala de Programe, relansata
Foto: Arhiva

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) au relansat Biblioteca Nationala de Programe (BNP),care are ca scop colectarea si administrarea informatiilor despre produsele program utilizate in institutiile statului.

BNP are ca obiective colectarea si administrarea informatiilor despre produsele program potential utilizabile in institutiile administratiei publice si in mediul de afaceri din Romania, cresterea gradului de informare si documentare asupra produselor informatice, dar si promovarea produselor software, cu predilectie a celor romanesti.

BNP exista ca structura cu multi ani in urma, fiind lansat initial in anii '70 si realizat de ICI. Institutul a mai incercat si in anul 2000 sa relanseze BNP, insa procedura a fost fara succes, intrucat nu s-a bucurat si de sprijinul autoritatilor, potrivit oficialilor ICI.

"Este un nou inceput care ar vrea sa reprezinte un nou punct nodal de informare si sa puna ordine in ceea ce inseamna dezvoltarea softului zi de zi in Romania. Si, nu in ultimul rand, sa fie orientata spre institutiile statului, spre administratia publica centrala si locala. De multte ori abordam, in institutiile statului, anumite lucrari. Si este bine ca inainte sa realizam aceste lucrari, sa consultam si aceasta biblioteca", a declarat joi ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme.

Ministrul a precizat totodata ca MCSI va merge mai departe cu o Hotarare de Guvern, ca sa "intareasca" pozitia BNP.

"Biblioteca Nationala de Programe a fost relansata intr-o forma ca sa sprijine piata romaneasca de IT, dar si administratia publica, mediul de afaceri si comunitatea cercetatorilor. Proiectul privind relansarea BNP a costat circa 40.000 lei, echipamentele fiind puse la dispozitie de ICI", a declarat, la randul sau, directorul general al ICI, Doina Banciu.

In plus, BNP isi propune sa faciliteze stabilirea de relatii comerciale si parteneriate in scopul dezvoltarii si utilizarii de produse informatice, dar si cresterea gradului de informare si documentare asupra produselor informatice. BNP vrea, de asemenea, sa stimuleze competitia pe piata IT in vederea selectarii celor mai avantajoase platforme hardware-software, ca raport eficienta/cost.

"Serviciile furnizate de BNP sunt: inregistrarea produselor software in BNP, informarea periodica asupra produselor noi inregistrate in baza de date, asistenta tehnica pentru cautarea in baza de date, reclama pentru produsele informatice, furnizarea de produse program, la cerere, in acord cu drepturile de proprietate asupra acestora, livrarea documentatiei despre produsele program din BNP, in conditiile respectarii drepturilor de proprietate", spun oficialii ICI.

Biblioteca Nationala de Programe va asigura o interfata intre producatorii produselor program si potentialii beneficiari

BNP ofera aceste servicii gratuit pana la 30 martie. Apoi se vor percepe tarife de inregistrare produse, abonamente de informare, cautari speciale (acces la informatii de detaliu), asistenta tehnica, dar si pentru certificarea produselor. Directorul general al ICI, Doina Banciu, a declarat joi ca tarifele ce vor fi percepute se vor stabili in functie de costurile din aceste doua luni care vor urma, mai ales ca exista cinci persoane care lucreaza la proiectul BNP.

BNP este o platforma de informare, documentare si asistenta tehnica. Cerintele tehnice de accesare a BNP sunt browser-ul (de preferinta Internet Explorer) si Adobe Reader. Potrivit Doinei Banciu, procedura de certificare nu este inca pusa in opera.

Potentialii utilizatori ai BNP sunt realizatorii de produse software (companii private si de stat), furnizorii de produse software, dar si utilizatorii de produse software (institutii din administratia publica, mediul de afaceri, mediul academic si cercetatorii implicati in dezvoltari de produse program).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#relansare Biblioteca Nationala Programe, #Ministerul Comunicatiilor Valerian Vreme , #ministrul Comunicatiilor