Ziare.com

AGROSTAR: Daca Tabara nu isi da demisia, agricultura va falimenta

Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:10

   

AGROSTAR: Daca Tabara nu isi da demisia, agricultura va falimenta
Federatia AGROSTAR ii cere lui Valeriu Tabara sa plece de la conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) daca nu poate sa faca nimic pentru fermieri, ramanerea acestuia la conducerea institutiei insemnand, potrivit federatiei, falimentul agriculturii romanesti.

"Toate interventiile publice ale domnului ministru Tabara se rezuma la faptul ca ministerul nu poate sa faca nimic. Daca nu poate sa faca nimic, sa plece acasa domnul Tabara. Romania are nevoie de un ministru al Agriculturii care sa se implice si sa ajute la valorificarea potentialului pe care tara noastra il are. Ce ne lipseste la ora actuala sunt tocmai politicile pe care trebuie sa le faca ministerul condus de domnul Tabara.

Domnul Tabara tot declara ca are ca prioritate echilibrarea balantei comerciale, dar nu spune ca exportam materii prime la preturi mici si importam produse finite scumpe si ca piata este dominata de produse din import", declara presedintele AGROSTAR, Niculae Stefan.

Federatia AGROSTAR ii transmite ministrului Agriculturii ca institutia pe care o conduce se ocupa de politici agricole si poate crea cadrul legal pentru functionarea organizatiilor de profil.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

De asemenea, poate interveni pentru simplificarea procedurilor de recunoastere si functionare a organizatiilor si grupurilor de producatori, iar la ora actuala o singura organizatie interprofesionala este recunoscuta.

In cazul grupurilor de producatori, MADR poate stimula consolidarea acestora printr-un buget multianual care sa cuprinda programe de investitii pentru grupurile de producatori (colectare, sortare, conditionare etc), sustine AGROSTAR.

Federatia mai arata ca ministerul poate sa simplifice legislatia pentru grupurile de producatori, in prezent perioada de evaluare si aprobare durand circa cinci luni.

"Poate ca domnul ministru Tabara nu stie, dar Ministerul Agriculturii poate sa dea ajutoare de stat pentru dezvoltarea pietelor. Il informam pe domnul ministru ca in anul 2008 suprafata irigata era de 470.000 ha, in 2009 a fost de 600.000 ha, iar in 2010 a fost de doar 70.000 de ha, pentru ca Ministerul Agriculturii trebuie sa se implice in reducerea costurilor cu energia pentru aceasta activitate, lucru care nu s-a intamplat. Din cauza costurilor mari cu energia electrica nu putem sa facem nici investitii din fonduri europene in sistemul de irigatii", arata reprezentantii AGROSTAR.

Acestia afirma ca, in timp ce Romania a ajuns dependenta de soiurile si materialul biologic din import, institutele de cercetare autohtone sunt total dezorganizate, iar cei care lucreaza aici "se zbat intr-o saracie crunta", cu salarii cuprinse intre 500 si 1000 de lei.

"Ce a facut Ministerul Agriculturii pentru cercetarea agricola, mai ales in aceasta perioada de criza cand aportul cercetarii este cu atat mai important?", incheie reprezentantii Federatiei Agrostar.

Sursa: rNews

Articol citit de 998 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce bazagonii

Astepti pt irigatii fonduri iuropenesti....
Ce mama deaqu ! Sa nu potzi face o teava pe acre vine apa ? In america cum s e fac irigatii fara fonduri iuropini ?

 

Obsesie

Cred ca pentru unii sefi ai AGROSTAR schimbarea ministrului agriculturii a devenit motiv de insomnie. In urma cu vreo trei luni declarau ca va fi asa parjol anul acesta ca ei vor fi nevoiti sa creasca preturile ! N-a fost. Ba chiar vom avea o recolta foarte buna. Da, dar daca domnul Tabara avea la minister hidrocentrala lui, irigam mai ieftin ! Asa, tot va trebui sa marim preturile... Mai ales ca statul n-a dotat tot fermierul cu siloz propriu, cu abator propriu si eventual cu militari si studenti care sa faca munca. Politica acestor domni de la AGROSTAR cred ca s-ar putea rezuma astfel : Tu, stat, da-ne cat mai mult si cat mai pe degeaba, iar noi, marii agricultori, vom analiza daca vom scumpi produsele foarte mult sau doar mult !
Eu va inteleg supararea domnilor, dar trebuie sa intelegeti si dumneavoastra: e criza si trebuie sa acceptam ca oamenii nu-si mai pot permite sa cumpere scump doar din patriotism iar statul nu-si mai permite sa inchida ochii la (toata) evaziunea fiscala din agricultura. Apropo, cat din painea care o mancam azi este din graul pe care dumneavoastra l-ati exportat in iarna si il importam acum la pret dublu ?

 

Sindicalistii de la Agrostar nu pot ,,misca,,din cauza ministrului !

Aici este treaba grea pentru AGROSTAR. Un ministru COMPETENT le strica jucariile .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor