Cum reia Tabara exporturile de carne de porc si pasare in Rusia

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 19:33
2018 citiri
Cum reia Tabara exporturile de carne de porc si pasare in Rusia
Foto: Arhiva

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va elabora, in aceasta saptamana, un plan de actiune care va stabili anumite contacte cu specialistii din Federatia Rusa, in vederea reluarii exporturilor de carne de porc si de pasare pe aceasta piata.

"In urma intalnirii avute saptamana trecuta cu ministrul rus al Agriculturii am convenit sa facem cat mai rapid un plan de actiune de colaborare pe etape. Vrem ca intr-o saptamana sa trimitem punctul nostru de vedere in privinta planificarii contactelor cu reprezentantii rusi din domeniul sanitar veterinar pentru rezolvarea problemelor legate de acreditarea abatoarelor", a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Rusia a ridicat pe 13 iulie embargoul impus la 1 ianuarie 2007 asupra importurilor de pasari vii, oua, carne de pasare si produse din carne de pasare, dar achizitiile propriu-zise nu au fost reluate.

Seful MADR a precizat ca relatiile comerciale cu Rusia au fost mult mai active in 2011, Romania inregistrand o balanta pozitiva.

"Am remarcat o deschidere din partea lor si cred ca vom putea exporta foarte curand carne de pui, dar si de porc, fructe si legume. Numai in primele sase luni ale acestui an exporturile Romaniei au fost la nivelul anului 2010 si acum avem o balanta pozitiva cu Rusia pe produse agroalimentare. Ei au un deficit foarte mare de produse agroalimentare si importa foarte mult. Discutiile cu oficialii rusi au vizat si cercetarea, deoarece vor sa cumpere material viticol pentru plantarea vitei de vie in anumite zone din Federatie", a explicat Valeriu Tabara.

Acesta a precizat ca numai in primele sase luni Romania a exportat pe piata rusa circa 78.000 de sticle de vin, din care vinurile Recas au reprezentat peste 55.000 de sticle, precum si piersici, prune si cirese.

De asemenea, infiintarea unei burse de cereale in Romania a fost un al subiect discutat atat cu oficialii rusi cat si in cadrul reuniunii ministrilor Agriculturii ai statelor membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra.

"Am ridicat aceasta problema in Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra pentru ca este foarte importanta crearea unei burse de cereale si de plante la Marea Neagra. Deocamdata vreau sa discut si cu reprezentatii Uniunii Europene daca putem sa facem o astfel de chestiune impreuna cu Bulgaria si sa vedem care este procedura cea mai buna", a adaugat cat Tabara.

Ministrul Agriculturii considera ca Romania, Ucraina si Rusia pot constitui la Marea Neagra acea tripleta de tari care sa isi spuna cuvantul in productia de cereale, estimand ca Romania ar putea, in viitor, sa produca peste 30 de milioane de tone de grau si porumb.Valeriu Tabara a participat, la Moscova, in perioada 7-8 octombrie 2011, la prima reuniune a ministrilor agriculturii ai statelor membre in Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Valeriu Tabara ministrul Agriculturii, #export carne pasare Federatia Rusia , #ministrul Agriculturii