Romania va relua exportul de carne de porc - Cum ne va primi UE?

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 17:30
2124 citiri
Romania va relua exportul de carne de porc - Cum ne va primi UE?
Foto: Arhiva

Romania va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai anul acesta, a anuntat, marti, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, in urma discutiilor cu John Dalli, comisarul european pentru Sanatate.

Vestea a fost insa primita destul de reticent de Patronatul Roman al Carnii de Porc, care considera ca tara noastra nu va fi bine primita de concurentii europeni.

"Nu cred ca vom fi bine primiti, o sa ni se caute nod in papura. Din acest motiv probabil ca nu se va da nici la toata tara voie sa exporte, o sa zica ca a aparut in compartimentul Timisoara, de exemplu, pesta si nu mai ai voie sa treci pe acolo si sa faci export. Nu suntem bine primiti pentru ca guvernele Romaniei nu au luat masuri la timp ca sa rezolve problema cu mistretii. De aici a pornit tot, noi nu i-am vaccinat timp de trei ani si ceva de zile", a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, pentru Ziare.com.

Potrivit lui Caruz, acest efort, de a incerca reluarea exportului o sa conteze numai pentru cei care au mari abatoare, nu si pentru micii crescatori.

"Pentru noi, aceasta situatie este una extrem de neplacuta, pentru ca toate tarile din jurul nostru au obtinut exportul tuturor animalelor, ma refer la Polonia, Ungaria, Bulgaria, iar noi nu am fost in stare sa obtinem asta pentru ca celor din Uniunea Europeana le este frica de concurenta noastra, noi avand posibilitate sa ne dezvoltam puternic atat din punct de vedere al productiei de cereale, dar printr-o carne pe care cei din UE nu o au, mult mai gustoasa, mult mai sanatoasa, o carne care nu are gust fad sau ierbos. Chiar daca pretul nostru ar fi mai mare la carne, populatia va cumpara tot carnea noastra, care are calitati mult mai bune", a explicat acesta.

Intrebat ce sanse exista ca piata autohtona sa fie contaminata cu dioxina, Gheorghe Caruz sustine ca a solicitat ca toata carnea care intra in Romania sa fie analizata din punct de vedere al dioxinei.

"Am mai solicitat si ca producatorii si comerciantii de preparate sa fie obligati sa declare ce fel de carne folosesc, romaneasca sau din import. Sa vedem acum daca se va concretiza aceasta masura, pentru ca exista lege care prevede obligativitatea de a informa direct consumatorul despre ceea ce consuma. Carnea din import trebuie sa fie mai ieftina, pentru ca nu este proaspata, trec cateva zile pana ajunge la noi. Daca este carne congelata sau din rezerva statelor respective, care are 5-6 ani, cu atat mai mult", a completat seful Patronatului Roman al Carnii de Porc, pentru Ziare.com.

Caruz sustine ca patronatul pe care il conduce a cerut si activarea sprijinului financiar european pentru stocarea unor cantitati de carne de porc.

"Ar trebui sa fie un sprijin, dar din cauza ca noi nu avem voie sa mergem la export, nu ni se aproba nici sprijin pentru depozitare. Am solicitat acum acest lucru si domnul ministru Tabara ne-a promis ca face tot ca sa obtinem si noi acest sprijin", a conchis acesta.

Filiera la carnea de porc, necesara

Ministrul Valeriu Tabara a anuntat, marti, ca s-a vorbit despre constituirea unor stocuri private de carne de porc care sa fie subventionate. "S-a discutat despre constituirea unor stocuri private ca sa nu punem presiune pe ferme", a declarat el.

Totodata, Tabara a vorbit si despre necesitatea existentei unei filiere la carnea de porc. "Exista filiera carnii de porc din Franta, unde exista o diferenta de 2 euro/kg, intre pretul de la producator si cel de la distribuitor. Sunt de acord cu primarul Sorin Oprescu, care sustine ca supermarketurile ar trebui sa fie amplasate la periferia oraselor, pentru protejarea micilor magazine.

La noi nu se respecta contractele dintre furnizorii de materie prima, procesator si comerciant. Trebuie sa mergem mai departe cu repartitia profitului, astfel incat aceasta sa fie corecta dar sa nu afecteze consumatorul. In plus, fermierii sunt dezorganizati, iar ministerul nu se poate implica foarte mult in acest lucru", a completat acesta.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#ecport carne porc, #carne porc UE , #ministrul Agriculturii