Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tabara: Culturile agricole nu au fost afectate de vremea nefavorabila

Luni, 23 Mai 2011, ora 12:47
936 citiri
Tabara: Culturile agricole nu au fost afectate de vremea nefavorabila
Foto: Arhiva

Culturile agricole nu au fost afectate semnificativ de vremea nefavorabila, pana la aceasta data temperaturile scazute influentand pomii fructiferi in unele zone din tara, considera ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Nu as putea spune ca pana acum sunt probleme legate de conditiile climatice in privinta culturilor agricole, exceptand cateva zone din tara unde pomii au fost surprinsi de ingheturi tarzii, dar nu sunt suprafete semnificative. La ora actuala, culturile agricole se prezinta bine, si cred ca in zone unde au fost inregistrate temperaturi mai scazute se poate recupera in perioada de vegetatie", a declarat luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, pentru Agerpres.

Oficialul MADR a precizat ca in ceea ce priveste culturile de legume si fructe, acestea sunt in limita normalului, la unele culturi fiind depasite suprafetele programate pentru insamantare.

"Culturile de legume si fructe sunt in limita normalului la aceasta data. Cred ca la cartofii timpurii preturile au inceput sa mearga in jos, pentru ca avem deja o suprafata cultivata cu peste 11.000 de hectare", a adaugat seful de la Agricultura.

In ceea ce priveste acuzatiile aduse de Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), potrivit carora produsele alimentare se vor scumpi din cauza conditiilor meteo, dar si pentru ca Ministerul Agriculturii nu are nicio politica de sustinere a sectorului, Tabara a precizat ca nu vrea sa comenteze "comunicate neprofesioniste, date de asa zisi profesionisti".

"2011 va fi un an agricol bun pentru Romania"

De asemenea, Valeriu Tabara, a declarat luni, ca Romania nu risca o criza alimentara, productia agricola din 2011 anuntandu-se a fi una foarte buna, si ca nu exista temeri privind influenta pe care vremea o va avea asupra culturilor.

"Pana la aceasta data nu au fost probleme deosebite din punct de vedere climatic. S-au cultivat peste doua milioane de hectare in plus fata de de anul trecut, iar pana in prezent, culturile de toamna arata foarte bine", a spus Tabara, citat de Newsin.

Potrivit acestuia, Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, "pentru ca are totul facut la aceasta data bine".

"Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, pentru ca are totul facut la aceasta data bine, si asta e meritul agricultorilor. E meritul APIA, ca a dat banii la timp, e meritul bancilor, ca au reluat o relatie buna cu agricultorii, este meritul unei piete pe care am aparat-o(...)

Unii producatori trebuie sa aiba o responsabilitate mai mare fata de ceea ce inseamna productia interna si piata interna, inclusiv modul in care isi livreaza productia, pentru ca sunt dintre ei care livreaza la negru. Si asta e o problema valabila si pentru unii din FNPAR", a precizat ministrul agriculturii.

Tabara crede, de asemenea, ca "2011 va fi un an agricol bun pentru Romania".

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Valeriu Tabara ministru Agricultura, #valeriu taba ministru, #valeriu tabara culturi agricole vreme , #ministrul Agriculturii