Tabara, mandru de productia de grau: Romania redevine granar

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 18:00
1963 citiri
Tabara, mandru de productia de grau: Romania redevine granar

Productia de grau din acest an este de peste opt milioane de tone, jumatate din ea fiind destinata exportului, acest lucru facand ca Romania sa redevina "granar", sustine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Productia scriptica la grau este de peste 7,2 milioane de tone. In realitate, productia la grau este de peste opt milioane de tone, o spun cu toata raspunderea. Asta inseamna un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone", a spus Tabara, potrivit Mediafax.

Intrucat productia este si de calitate, tara noastra ar putea sa se mandreasca, din nou, ca are statutul de granar, sustine Tabara.

"E prima oara cand putem discuta despre un anumit granar. Productia e de exceptionala calitate. Sunt judete in care graul este suta la suta bun pentru panificatie. In media pe tara, proportia de grau bun pentru panificatie este de peste 80 la suta. Reintram in clubul exportatorilor de grau, unde Romania trebuie sa ramana", a completat Tabara.

De altfel, el este optimist si in ceea ce priveste productia de porumb, care va depasi 11 milioane de tone. Conform datelor sale, la floarea-soarelui va fi o productie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapita vom avea o productie de aproape 800.000 de tone.

Pe lista cerealelor lipseste, conform lui Tabara, soia, cu care ne-am putea duce pe un milion de hectare.

"La strugurii de vin, este unul dintre cei mai buni ani, pe 4 la suta din suprafata sunt 29.000 de tone, dar estimam 765.000 de tone. E o crestere de calitate a productiei de struguri",a declarat el.

De asemenea, Tabara a afirmat ca este pentru prima data dupa foarte multi ani cand pretul porumbului depaseste pretul graului. Ministrul a subliniat si ca seceta din ultima perioada a determinat probleme in ceea ce priveste semanatul, dar ca nu este inca un pericol.

"Sunt probleme cu semanatul culturilor de toamna, dar nu este inca un pericol. Am avertizat ca rapita sa nu fie semanata mai repede decat legat de mersul vremii. Degeaba ai semanat si sta in pamant. Din cele 600.000 de hectare de rapita s-au semanat 112.000, orzul, orzoaica, nu au inceput, dar e important ca oamenii sa pregateasca terenul. In conditii de seceta e important modul cum se lucreaza. Deocamdata nu sunt probleme legate de seceta. Deocamdata", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Tabara cereale, #Romania granar Tabara, #Valeriu Tabara recolta , #ministrul Agriculturii