Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Valeriu Tabara: Agricultura poate deveni performanta in 2 - 3 ani

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 18:40
2093 citiri
Valeriu Tabara: Agricultura poate deveni performanta in 2 - 3 ani
Foto: Replicahd

Economia romaneasca ar putea fi salvata de sectorul agriculturii, care ar putea ajunge la performanta in 2 - 3 ani, este de parere ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

In ultimii sapte ani, agricultura din Romania a primit peste 40 la suta din bugetul total de 31 de miliarde de euro destinat agriculturii europene, adica peste un miliard de euro pe an, a spus Valeriu Tabara, intr-un interviu pentru Bloombiz.

Insa, potrivit spuselor sale, acesti bani nu au fost valorificati, deoarece nu a existat o dezvoltara coordonata intre sectorarele agriculturii si piata, inclusiv consumatori.

Primul sector caruia ar trebui sa i se acorde mai multa atentie este zootehnia, unde exista probleme legate de importurile de carne, stimulate de masuri precum interzicerea exporturilor de carne de porc, din cauza unor boli.

De asemenea, potrivit lui Tabara, ar trebui investit in sectorul bovin, deoarece se realizeaza si produse lactate. Din pacate, acestea sunt prea scumpe, in ciuda faptului ca materia prima este iefina.

"Desigur, si producatorii trebuie sa faca mai mult in ceea ce priveste igiena, identificarea de produse cu brand, inclusiv de produse traditionale, care isi pot gasi o nisa pe piata", a explicat ministrul Agriculturii.

Productia vegetala, esentiala pentru economie

In opinia sa, productia vegetala va fi una din cele mai importante ramuri in urmatorii ani.

"Productia vegetala are destinatii clar definite si ma refer la cea alimentara, care ramane de baza, apoi, materii prime pentru diverse industrii, pe care nu le putem neglija; cartoful nu este numai ce punem in farfurie, ci se poate merge pana la producerea de cauciuc sintetic sau de fibre sintetice", a spus Tabara.

Ministrul a adaugat ca, din aproximativ 15 milioane de hectare de teren agricol, cel putin 4 milioane de hectare sunt pasuni si fanete, iar altele sunt acoperite cu vegetatie forestiera. Astfel, raman, in teorie, 9,3 - 9,4 milioane de hectare de teren arabil. Insa, in realitatea, mai raman 7,6 milioane de hectare, peste un milion de hectare fiind acoperit de cladiri, p.u.z.-uri si p.u.d.-uri.

"Din aceste suprafete, 6,4 milioane de hectare sunt in evidenta APIA, in Schema platii unice pe suprafata, de 81 euro/ha, si fac parte din sistemul de cultivare", a spus Tabara.

Ministrul Agriculturii sustine, ca, in prezent, trebuie sprijinita agricultura performanta, adica marile complexe, care detin aproximativ 46 la suta din suprafata.

"In aceasta directie exista masura 141 privind sprijinirea fermelor de semi-subzistenta pentru care, timp de 5 ani se acorda cate 1.500 euro pe an. Este un lucru extraordinar si dorim sa continuam acest program, mai ales ca aceste ferme de semi-subzistenta se afla, in general, in zone in care statul ar trebui sa fie mai interesat in a pastra habitatele umane, pentru ca acolo se pastreaza traditii, identitatea, inclusiv nationala si se gasesc si multe produse traditionale", a explicat Tabara.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Valeriu Tabara Agricultura, #dezvoltare agricultura Romania, #terenuri arabile Romania, #industria carnii , #ministrul Agriculturii