Tabara: Romania depinde de agricultura. Ar trebui sa fie o stare de alerta generala

Duminica, 31 Martie 2013, ora 23:04
2472 citiri
Tabara: Romania depinde de agricultura. Ar trebui sa fie o stare de alerta generala

Anul 2013 este un an greu pentru agricultura romaneasca, a declarat duminica, fostul ministru democrat-liberal al Agriculturii Valeriu Tabara.

Prezent la acest sfarsit de saptamana la Racasdia, unde s-a desfasurat Targul mare de primavara, Valeriu Tabara a explicat ca parcurgerea fazelor de vegetatie a fost mult intarziata, momentele de semanat de asemenea, ierbicidarea nu se poate face, in timp ce semanatul ar putea fi si el intarziat, probleme care s-ar putea rasfrange si asupra preturilor.

"Eu cred ca ar trebui sa fie o stare de alerta generala de la Guvern pana la autoritatile locale pe problemele agricole, fiindca Romania in 2013 din punct de vedere economic, al inflatiei, al dezvoltarii economice depinde aproape exclusiv din agricultura", a spus fostul ministru al Agriculturii.

Desi inceputul de an a fost unul bun pentru cereale, cererea pe piata mondiala este mare, considera Valeriu Tabara. Cu toate acestea, agricultura Romaniei este, de trei ani, pe un drum bun, sustine fostul ministru, o data cu transparentizarea institutiilor din domeniu. Un exemplu in acest sens il reprezinta APIA, care lucreaza foarte bine.

"Eu am lucrat foarte bine cu fermierii. Banii au venit la timp. Din pacate, acum este o mica sincopa. Totodata, APDRP s-a redeschis, iar foarte multe programe europene ne duc la o rata de absorbtie de peste 65%. Agricultura Romaniei este pe un drum bun, daca nu apar, din nou, alte interese care sa o blocheze.

Eu am atras atentia, inca de anul trecut, ca va trebui sa inteleaga cu totii, de la primul-ministru, la ministri, ca prioritatea absoluta o reprezinta deciziile pe agricultura si nu pe altceva", a precizat Valeriu Tabara.

Problemele din agricultura, o data rezolvate, inseamna o asezare buna din punct de vedere economic si, implicit, o stabilitate mai buna, a mai afirmat fostul ministru al Agriculturii.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#agricultura 2013 Romania, #Valeriu Tabara Agricultura, #starea agriculturii 2013 , #stiri Valeriu Tabara