Aberatia zilei: Gone in 60 seconds la vot in Parlament

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 15:47
4698 citiri
Aberatia zilei: Gone in 60 seconds la vot in Parlament
Foto: Facebook / Camera Deputatilor

Deputatii au continuat timp de trei saptamani sa voteze cu mana ridicata, dupa suspendarea votului electronic ca urmare a contestarilor votului pe legea lui Liviu Dragnea, in ciuda faptului ca termenul stabilit initial pentru rezolvarea problemei a fost de doar o saptamana.

Dincolo de lipsa de rigurozitate cu care au fost calculate prezenta la sedinta si totalul voturilor exprimate, esential este faptul ca nimeni nu mai poate sti daca un deputat a votat sau nu o anumita lege pe parcursul acestor saptamani. Cu alte cuvinte, nimeni nu da socoteala.

Sistemul de vot electronic a fost achizitionat toamna trecuta, pentru aproape 2 milioane de lei, si pus in functiune la inceputul lunii decembrie. De atunci si pana in urma cu o luna, nimeni nu s-a plans de functionarea lui. Nemultumit ca legea sa cunoscuta ca "legea defaimarii" a picat la votul final, presedintele PSD Liviu Dragnea a cerut si a obtinut suspendarea votului electronic pe motiv ca ar crea probleme.

Circ in Parlament: Cu votul electronic inchis, legea lui Dragnea s-a intors la comisii si N. Paun poate fi arestat

Aceste probleme trebuiau solutionate in decurs de o saptamana, dar asta nu s-a intamplat, asa ca votul final pe proiectele aflate pe ordinea de zi s-a dat miercuri tot prin ridicare de maini, sedinta fiind condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

"Pentru prezenta sa stabilim cvorumul. Cei doi secretari sa numere! (se numara - n.red.) Suntem 219 colegi in sala. Deschid sedinta de vot final, avem cvorum - 190", a declarat Zgonea de la prezidiu.

Se voteaza pentru proiectul aflat la primul punct.

"Cine este pentru? Rog secretarii sa numere! Rog secretarii sa numere! 229 voturi pentru, abtineri nu sunt, voturi impotriva nu sunt. Deputati prezenti care nu doresc sa isi exprime votul? Nu sunt. Cu majoritate absoluta proiectul a fost adoptat", a anuntat presedintele Camerei Deputatilor.

Cum s-a trecut de la 219 la 229 in decurs de cateva zeci de secunde e greu de inteles. Putem banui ca au mai intrat intre timp in sala zece deputati.

Se trece mai departe, la vot. Valeriu Zgonea schimba modul in care face socotelile.

"230 de voturi pentru. Abtineri? 1 abtinere. Impotriva? Nu sunt. Deputati care sunt prezenti dar nu doresc sa isi exprime votul? Nu sunt. Prezenta este 231, proiectul a fost adoptat", a anuntat acesta, facand adunarea pentru a stabili prezenta in sala.

Urmeaza, rand pe rand, alte proiecte si alte cifre. Mai intai 232, apoi 234, dupa care se sare brusc mult mai sus.

"231 pentru, 7 abtineri. Impotriva? 8 impotriva. Deputati prezenti care nu doresc sa isi exprime votul? Nu sunt. Din 246 prezenti, proiectul a fost adoptat", anunta Valeriu Zgonea, facand din nou adunarea si dand de inteles ca, brusc, in sala de plen ar fi navalit 12 colegi. Care au si disparut in doar cateva secunde, pentru ca la votul urmator s-a revenit la 233 de deputati prezenti.

Sa fim cinstiti: nu e greu de inteles ca voturile sunt calculate cu o foarte, foarte mare aproximatie, pentru ca este practic imposibil ca in doar cateva secunde sa numeri in gand dincolo de 100, dar sa mai fii si atent la padurea de maini ridicate intr-o sala de plen aflata intr-o continua forfota e de-a dreptul imposibil. Prin urmare, totul e o joaca, la care participa si Puterea, si Opozitia (in cazul in care exista).

De altfel, Valeriu Zgonea si-a dat seama la un moment dat ca face greseli si s-a corectat. De exemplu, la votul pentru proiectul 49/2015, a anuntat: "Din totalul de 233, voturi pentru? 233. Abtineri? Nu. 1 vot impotriva. Nu sunt 233... Din 234 prezenti, 233 au votat pentru. Adoptat!".

Au urmat si alte variatii in jurul valorii de 233-234 de deputati prezenti, dupa care s-a sarit la 239, apoi s-a coborat vertiginos.

"152 pentru, 62 se abtin, impotriva 3. Prezenta 217. Deputati prezenti care nu doresc sa isi exprime votul? 1. Prezenta 218", a socotit la repezeala presedintele Camerei Deputatilor.

Scos din sarite de ridicolul evident al situatiei, deputatul Remus Cernea a intervenit de la microfon.

"Ati anuntat o diferenta de aproape 12 voturi intr-un minut! Astept sa ne spuneti cand va fi vot electronic din nou. Exista discrepante de voturi la doar 1 minut distanta", a semnalat acesta de la tribuna.

Valeriu Zgonea i-a dat raspuns sarcastic: "De saptamana viitoare. Ati aprobat modificari la regulament", facand referire la unul dintre punctele votate cu putin timp inainte.

A urmat un sir de alte proiecte aprobate sau respinse, dupa caz, totalul deputatilor prezenti fluctuand neuniform si aparent inexplicabil.

"Prezenti 215, 4 au plecat din sala. Voturi pentru? 215. Abtineri? Niciuna. Impotriva nu, deputati prezenti care nu doresc sa voteze nu, adoptata! Vreau sa fac o modificare, nu sunt 215, sunt 214, 4 colegi au parasit sala" - este doar un mic exemplu.

Dragi alegatori, cam asa s-a votat in Camera Deputatilor timp de 3 saptamani. Si totul a plecat de la proiectul de lege de care tine cu dintii orgoliosul lider al PSD.

Din fericire, se pare ca incepand de saptamana viitoare se revine la votul electronic. Teoretic, cel putin, pentru ca seriozitatea deputatilor este deja pusa serios sub semnul intrebarii dupa cele intamplate.

La finalul sedintei de plen, deputatul MP Clement Negrut a pus "punctul pe i".

"Consider ca nu e normal ca in ultimele 3 luni de activitate parlamentara sa modificam regulamentul de 4 ori. E fara precedent si nu e normal. Rog presedintele comisiei de regulament sa faca o revizuire, sa nu mai ajungem in situatia sa-l modificam saptamanal", a spus acesta.

"Declar sedinta inchisa, va urez o zi frumoasa!", i-a replicat Valeriu Zgonea.

Dar stai si te intrebi: Poti sa mai ai, dupa ce ai vazut cum trec legile prin Parlamentul Romaniei?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vot electronic suspendat Dragnea, #legea defaimarii Dragnea, #vot ridicare maini deputati , #presedinte Camera Deputatilor