Deputatii au renuntat la superimunitate. Zgonea: Dumnezeu spune sa te feresti de prieteni, ca de dusmani are cine

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 17:01
2731 citiri
Deputatii au renuntat la superimunitate. Zgonea: Dumnezeu spune sa te feresti de prieteni, ca de dusmani are cine

Deputatii au eliminat din regulamentul Camerei articolul prin care imunitatea alesilor devenea si mai greu de inlaturat.

Amendamentul care a creat discutii stipula ca cererile de retinere sau arestare preventiva sa contina "motive concrete si temeinice" pentru ca parlamentarii sa isi dea acordul pentru ridicarea imunitatii.

Mai mult, articolul cu pricina fusese declarat, in 2013, ca neconstitutional de catre magistratii CCR, iar liberalii amenintasera ca vor merge iar la Curte in cazul in care va fi mentinut.

Imunitate sau superimunitate? Alesii decid daca adopta sau nu amendamentul respins de CCR

Totodata, nici modificarea conform careia revocarea presedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, alt articol criticat, nu a fost admisa.

Deputatii au votat 186 voturi pentru, 108 abtineri si 4 voturi impotriva, insa este vorba de o lege organica si era nevoie de 198 de voturi favorabile, informeaza Mediafax.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a spus, dupa vot: "Dumnezeu spune sa te feresti de prieteni, ca de dusmani are cine".

Pe ce s-au certat deputatii: santaj, ambitii stupide si incapatanari

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca UDMR considera ca majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar ca s-a limitat dreptul la cuvant al deputatilor: "Dreptul la cuvant ne-a fost taiat, noi ne-am inteles. Nu este in interesul parlamentarismului si politica de pumn in gura a majoritatii nu a dat roade de data aceasta".

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a spus ca regulamentul a fost respins din cauza unei "incapatanari" de a amana aceasta dezbartere pentru o saptamana.

"Dezbaterea a fost jenanta, nimeni nu a inteles despre ce este vorba, e pacat de partile bune, suntem dispusi sa ne asezam la masa sa discutam", a spus Orban.

Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a apreciat ca motivele invocate de deputatii UDMR si PNL care s-au abtinut la vot reprezinta "doua incercari jenante de a sustine motive care nu exista".

"Nu s-a dorit transparenta pentru ca nu v-a impiedicat nimeni sa vorbiti, n-ati dorit ca deciziile CC sa fie prinse si nici transparentizarea procedurile in cazul cererilor justitiei. Este un santaj minor, mi-ati votat doar doua din cinci. Vom relua discutiile, nu au fost duse la bun sfarsit pentru niste ambitii stupide", a spus Neacsu.

Zgonea: Important e ca regulament sa fie favorabil pentru noi toti

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, considera ca "micile disensiuni" aparute pe tema proiectului de modificare a Regulamentului "sunt normale", punctand ca este important sa existe un regulament care sa fie favorabil pentru toti parlamentarii.

"Modificarile pe care le facem astazi arata o vointa politica. Eu l-am ascultat pe domnul deputat Ludovic Orban in Biroul permanent si pe domnul Motreanu, amandoi au spus ca, in proportie de 90%, cu exceptia a doua cazuri sunt de acord cu aceste modificari ale Regulamentului care sunt necesare si utile.

Din punctul meu de vedere, aceste lucruri sunt extrem de importante pentru noi, restul - cine a avut dreptate, cine nu a avut dreptate, cine a fost primul, cine a fost al doilea - mai putin conteaza atat timp cat regulamentul este acceptat de noi toti si acopera o gaura destul de delicata din interpretarea acestui regulament din ultimii zece ani", a declarat Zgonea de la tribuna Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

El le-a multumit membrilor Comisiei de regulament si liderilor de grup, "indiferent de micile disensiuni, care sunt normale", pentru vointa politica pe care au aratat-o in ultima perioada.

Dupa americani, si britanicii le bat obrazul parlamentarilor: Mesaj despre imunitate si justitie

"Am speranta ca, pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, sa gasim (...) un consens, pentru ca regulamentul nu apartine niciuneia dintre parti, ci apartine Camerei Deputatilor. (...) Important este sa avem un Regulament care sa fie pentru noi toti favorabil si sa fie pentru cei care sunt in afara transparent si predictibil si sa il inteleaga si ei asa cum il intelegem si noi.

Eu cred ca acesta este obiectivul nostru. Daca ne uitam ce s-a intamplat astazi la Senat si cum interpretam noi aici, eu spun ca aceasta Camera este cu mai multi pasi inainte in reforma pe care am inteles-o decat Senatul. Imi pare rau, dar acesta este adevarul si se datoreaza si dvs", a punctat Zgonea.

A.S.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#superimunitate parlamentari arestare DNA, #Zgonea regulament imunitate parlamentari , #presedinte Camera Deputatilor
Comentarii