Stenograme din Parlament din Martea Neagra - Cum s-a desfasurat votul pe cele mai controversate legi

Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 14:50
6189 citiri
Stenograme din Parlament din Martea Neagra - Cum s-a desfasurat votul pe cele mai controversate legi
Foto: epochtimes-romania.ro

Pe site-ul Camerei Deputatilor au aparut stenogramele discutiilor din Parlament, cu prilejul adoptarii de catre deputati a modificarilor aduse Codului Penal si a raportului privind Legea Amnistiei din asa numita Martea Neagra.

"Valeriu Zgonea: Multumesc. Alte luari de cuvant? Intram pe amendamente. Amendamentul 1. Obiectii, comentarii? Nu. Admis. Amendamentul 2. Obiectii, comentarii? Nu. Admis. Amendamentul 3. Obiectii, comentarii? Nu. Admis. Amendamentul 4...". Astfel s-a desfasurat in mare intreaga sedinta, dupa cum arata stenogramele dezbaterilor din Parlament pe marginea raportului Comisiei Juridice asupra Legii Amnistiei si a gratierii unor pedepse. Si acest monolog Zgonea l-a tinut fara a ridica, de cele mai multe ori, ochii inspre sala.

Situatia s-a petrecut astfel in primul rand pentru ca cei mai multi dintre alesi nici nu intrasera in posesia proiectelor pe care trebuiau sa le voteze, in special cel privind amnistierea si gratierea, pentru ca el fusese votat in comisii cu o seara inainte si introdus pe ordinea de zi in ultimul moment.

CE, sesizata pe tema modificarilor din Codul Penal: Puci impotriva statului de drept din Romania

Adoptarea raportului Comisiei juridice privind Legea Amnistiei continua ca in fragmentul de mai sus pana la amendamentul 23, fara nici un fel de reactie din partea parlamentarilor din sala.

Procesul de vot a decurs cu o rapiditate uluitoare, iar in cazul Legii Amnistiei, desi PNL, PDL si PP-DD au protestat la inceputul sedintei prin reprezentantii lor, nu au reusit sa formuleze obiectii la nici unul din amendamentele acesteia, un indiciu, probabil, ca nu avusesera timp sa studieze aceste amendamente.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

"Valeriu Zgonea: Multumesc. Dezbateri generale? Nu sunt. Intram pe amendamente. Domnul deputat Scutaru. Nu v-am vazut, iertati-ma! Aveti cuvantul", spune presedintele Camerei Deputatilor, lucru explicat prin faptul ca abia isi ridica privirea catre sala. Dupa ce Scutaru, apoi Adrian Gurzau de la PDL si Daniel Fenechiu de la PP-DD isi expun indoielile, amendamentele sunt trecute pe banda rulanta.

Basescu: Modificarile la Codul Penal darama 10 ani de munca a DNA si ANI

"Amendamentul 23. Obiectii, comentarii? Nu. Admis. Merge la votul final. Are caracter organic", isi incheie Valeriu Zgonea calitatea de presedinte al sedintei.

La fel si in cazul dezbaterii Propunerii legislative pentru modificarea art. 2531 din Codul penal (Pl-x 467/2012), cand sunt scutite cateva categorii profesionale de conflictul de interese.

La fel si in cazul Dezbaterii Proiectului de Lege privind abrogarea art. 741 din Codul penal. "Valeriu Stefan Zgonea: Dezbateri generale? Nu sunt. Intram pe amendamentele admise. Amendamentul 1. Obiectii, comentarii? Nu. Admis. Amendamentul 2. Obiectii, comentarii? Nu. Admis...".

Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul

Atmosfera generala a acestor stenograme e una a lipsei evidente de dezbatere si transparenta, iar alesii arata ca de cele mai multe ori habar nu au ce voteaza, cum s-a demonstrat si in Legislativul trecut atunci cand, la semnul lui Mircea Toader, toti pedelistii, inclusiv ministrii, au votat impotriva masurilor luate de Guvernul lor, sustinand cresterea pensiilor si scaderea TVA la alimente fara sa stie.

Pe 10 decembrie, Camera Deputatilor a adoptat mai multe amendamente la Codul penal prin care parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici, astfel incat nu mai pot fi cercetati de catre ANI si DNA. Prin Legea amnistiei si a gratierii ar urma sa fie eliberati multi dintre demnitarii inchisi pentru fapte de coruptie iar cei care sunt in diverse faze de judecata ar urma sa scape de incriminare.

Ponta e in Africa, PSD il scapa pe Nastase votand legea amnistierii in Parlament

Societatea civila, magistratii, ANI, DNA, presedintele Traian Basescu si tari importante, ca SUA, Germania, Franta Anglia sau Olanda, prin ambasadele lor, au protestat fata de actiunea Parlamentului Romaniei.

Amnistia, intoarsa la comisie cu scandal: PNL anunta ca va vota impotriva si in februarie

In cele din urma, Parlamentul a amanat pentru sesiunea din februarie adoptarea finala a amendamentelor la Codul Penal si votul pe Legea amnistiei, pana atunci acestea urmand sa se afle in dezbatere publica.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Valeriu Zgonea Martea Neagra amendamente Cod, #Zgonea martea neagra dezbateri parlament, #Zgonea sedinta adoptrare cod penal , #presedinte Camera Deputatilor