Trei proiecte pentru esplanada Palatului Parlamentului - cum ar putea arata zona (Galerie foto)

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 21:56
6392 citiri
Trei proiecte pentru esplanada Palatului Parlamentului - cum ar putea arata zona (Galerie foto)

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat, miercuri, ca au fost selectate trei proiecte pentru esplanada Palatului Parlamentului, ca se va face un studiu de fezabilitate, de cost si de mentenanta si a aratat ca nu stie daca zidul din jurul cladirii va cadea in totalitate.

Zgonea a spus, intr-o conferinta de presa, ca din cele 8 proiecte depuse pentru amenajarea esplanadei Parlamentului au fost selectate trei, aratand ca se bucura ca cetatenii Romaniei au dezbatut acest subiect pe site-ul Camerei, pe bloguri si ca a fost un proces transparent.

"Este o mare satisfactie, am schimbat perceptia ca aici in Palatul Parlamentului se intampla lucruri fara ca cetatenii sa stie. Este un proiect important, a fost ideea multor cetateni care au spus: vrem ca spatiul acesta verde din jurul Palatului Parlamentului sa fie redat cetatenilor. Tinta noastra este de a avea o legatura corecta intre cetateni si alesi, sa schimbam perceptia ca aceasta cladire este a statului socialist", a precizat Zgonea.

Foto: cdep.ro

El a spus ca nu stie daca zidul care inconjoara Palatul Parlamentului "va cadea in totalitate", aceasta fiind o decizie a arhitectilor, inginerilor care lucreaza la proiect.

Zgonea a anuntat ca locul 1 a fost castigat de arhitectul Vladimir Boc cu proiectul numarul 5, locul doi de Biroul Individual de arhitectura Gheorghiu Petru, iar locul 3 de Soare Yokina arhitecti asociati SRL.

Foto: cdep.ro

Zgonea a aratat ca urmeaza sa se faca in 6-9 luni un studiu de fezabilitate, de cost, de mentenanta al acestor proiecte pentru a fi stabilit cel care va fi pus in aplicare.

"Urmeaza etapa a doua sa strangem resurse financiare ca acest proiect sa devina realitate astfel incat, in interval foarte scurt si cu bani foarte putini, spatiul din jurul Parlamentului sa fie redat cetatenilor sa-l viziteze", a adaugat Valeriu Zgonea, aratand ca nu poate sa estimeze cat va costa amenajarea acestui spatiu.

Foto: cdep.ro

"Trebuie explicat ca nu este vorba de bani cheltuiti pentru parlamentari, ci pentru un proiect de investitii cu unic beneficiar: cetatenii", a mai spus Zgonea.

El a aratat ca intentia sa este ca acest spatiu sa fie vizitat de cetateni tot timpul, dar trebuie sa se consulte cu specialistii in domeniu inainte de a se lua o decizie.

Foto: cdep.ro

Concursul a fost lansat la inceputul verii, la propunerea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. S-au inscris 8 proiecte pana pe 30 septembrie, iar un juriu format din reprezentanti ai Academiei Romane si ai Uniunii Arhitectilor din Romania a selectat cele trei proiecte. Juriul a tinut cont si de votul publicului exprimat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#castigator esplanada Palatul Parlamentului, #proiecte esplanada Casa Poporului, #Zgonea proiect esplanada Palatul Parlamentului , #presedinte Camera Deputatilor