Zgonea, despre MCV: Unde politicieni de duzina vad instrumente de atacat, eu vad o viziune moderna

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 08:14
2320 citiri
Zgonea, despre MCV: Unde politicieni de duzina vad instrumente de atacat, eu vad o viziune moderna

Raportul MCV reprezinta pentru Romania o viziune moderna pentru statul roman, a declarat, marti, la Bruxelles, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Raportul MCV, care va fi publicat miercuri de Comisia Europeana, a constituit unul dintre principalele puncte ale discutiei avute de oficialul roman, la Bruxelles, cu reprezentanti ai Comisiei, intre care secretarul general al CE, Catherine Day.

"Eu am citit, m-am uitat si pe anumite stiri, nu vreau sa discut mai multe. Acolo unde politicenii de duzina vad instrumente de atacat o guvernare sau o institutie fundamentala a statului roman si vor sa se dea mari, eu vad o recomandare si o viziune moderna pentru statul roman. Intotdeauna am privit critica pe care a adus-o si care a avut legatura cu Parlamentul Romaniei ca o modalitate de a ne imbunatati activitatea.

De aici am plecat cand am modificat statutul deputatului si senatorului si am stabilit termene obligatorii. In momentul in care vrem sa ridicam imunitatea unui deputat sau cand vrem sa fie declarat incompatibil, luam act, nu mai e ca pe vremuri, cand doamna Ridzi a stat in Parlament bine mersi. Domnul Pasat a fost retinut dupa ce a parasit Parlamentul", a declarat Valeriu Zgonea.

Acesta a precizat ca i-a dat asigurari secretarului general al CE si colegilor acesteia ca va privi cu aceeasi atentie si cu aceeasi deschidere recomandarile facute la nivelul obligatiilor parlamentare si ca, impreuna cu liderii grupurilor politice parlamentare, le va pune in aplicare.

Parlamentul, aspru criticat in raportul MCV - Draft (Video)

Zgonea: Romania si Bulgaria au facut pasi importanti pentru stabilizarea democratiei

"Voi incerca, intr-un dialog constant cu aceste institutii din Romania, sa gasim modalitatea prin care Parlamentul trebuie sa fie mai transparent si mai predictibil in ceea ce face. (...) Avem aceasta boala, aceasta nebunie tipic balcanica de a considera ca tot ceea ce este rau este numai despre Romania si Bulgaria. Sunt alte state care incalca statul de drept, in alte zone, evident, la care Comisia Europeana se refera, dar nu face o specificatie.

Noi avem impresia ca se refera la Romania si Bulgaria. Sa stiti ca Romania si Bulgaria au facut pasi importanti pentru stabilizarea democratiei, pentru intarirea statului de drept", a adaugat Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus ca un politician, atunci cand vrea sa candideze sau cand vrea sa fie ales intr-o functie, trebuie sa stie ca nu se poate folosi de anumite instrumente, anumite ocolisuri ca sa scape de lege in cazul in care a incalcat legea si ca Parlamentul nu este o umbrela pentru el.

"Doamna Day si colegii din Comisia Europeana au fost foarte incantati ca ne-am pastrat acest angajament, ne-au spus ca avem foarte multe de facut si ca ele vor fi semnalate in cadrul raportului, dar ca trebuie sa nu le folosim in batalia politica interna, ci sa le discutam cu liderii grupurilor politice parlamentare si sa le punem in aplicare", a adaugat acesta.

Zgonea: Codul incompatibilitatii - te-ai uitat, ai vazut ca ai probleme, nu candidezi, ca viata ta e foarte scurta

Presedintele Camerei Deputatilor le-a mai spus oficialilor europeni ca exista si o problema de interpretare pe care Parlamentul este obligat de CCR sa o reglementeze in legea ANI, si ca nu doreste acest lucru fara acordul Guvernului, al ANI si al Comisiei Europene, in ceea ce-i priveste pe politicienii care sunt declarati in conflict de interese cand sunt alesi in administratia locala si care gasesc o modalitate de a ajunge in Parlamentul Romaniei.

"Cred in continuare cu tarie intr-un cod al incompatibilitatilor facut de Guvernul Romaniei, astfel incat orice cetatean cand vrea sa candideze sau vrea sa fie intr-o functie in statul roman (...) sa stie foarte clar care este legea care este de capatai, obligatia sa dea examen. Codul incompatibilitatii - te-ai uitat, ai vazut ca ai probleme, nu candidezi, ca viata ta e foarte scurta. Asta inseamna predictibilitate. Si atunci vom avea o noua clasa de politiceni care va actiona mult mai coerent si mult mai in interesul celor pe care ii reprezinta", a explicat Valeriu Zgonea.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Zgonea raport MCV, #Valeriu Zgonea raport MCV, #Valeriu Zgonea Camera Deputatilor, #raport MCV Romania , #presedinte Camera Deputatilor